Kahdelle sakkotuomio sotaharjoituksissa sattuneista pahoinpitelyistä – suurin osa syytteistä hylättiin

21 henkilöä oli syytteessä marraskuussa 2018 sattuneista varusmiesten pahoinpitelyistä.

Kuvituskuva. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen. Kuva: Silva Nieminen / Yle

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt suurimman osan syytteistä laajassa kokonaisuudessa, jossa 21 varusmiestä ja sotilasta epäiltiin pahoinpitelyistä ja palvelusrikkomuksista. Sakkotuomion sai kaksi henkilöä.

Kyse on marraskuun 2018 lopussa Jämsän Hallissa sattuneista tapahtumista. Sotaharjoituksissa tehtiin maaliosastojen kiinniottoja ja kuulusteluita, joihin sisältyi kuulusteltavien seisottamista lumihangessa ja avannossa vähissä vaatteissa.

Kuulusteltavia oli myös makuutettu lumessa ilman sukkia ja kenkiä ja heidän päälleen oli heitetty lunta. Usealle asianomistajalle tuli lääkärikäyntiä vaativia oireita, kuten lievää hypotermiaa ja tunnon lähtemistä varpaista.

Varusmiehet eivät vastuussa

Käräjäoikeus katsoo tuomiossaan, ettei kuulustelijoina olleita varusmiehiä voi pitää vastuullisena teoistaan, sillä heidän on pitänyt kokemattomina pystyä luottamaan siihen, että tekotavat ovat laillisia.

Sakkotuomion saivat kaksi paikalla ollutta kouluttajaa. Käräjäoikeuden mukaan heillä on vastuuaseman vuoksi ollut erityinen oikeudellinen velvollisuus seurauksen estämiseksi. Toinen sai 60 ja toinen 80 päiväsakkoa.

Rikoksesta epäillyt ovat Ilmasotakoulusta ja Porin prikaatista. Kaikki kahdeksan asianomistajaa eli pahoinpitelyn kohdetta ovat Porin Prikaatin varusmiehiä, joiden palvelus on jo päättynyt.

Aiheesta aiemmin: