Hyppää sisältöön

Seurakunnat valmistautuvat poikkeukselliseen jouluun – aattohartauksiin hiljennytään paikoin ulkona

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia on lyhennetty ja määrää lisätty. Monet laulutilaisuudet raikuvat pihalla.

Jouluaattona Tuomiokirkon kello 17 hartaus järjestetään ulkona. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon seurakunnissa mietitään parhaillaan, kuinka joulunajan tapahtumat saadaan järjestettyä vallitsevassa koronatilanteessa mahdollisimman turvallisesti.

Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia on ympäri Kuopion seurakuntia lisätty, jotta väki saataisiin jakautumaan ison massatapahtuman sijaan useampaan pienempään lauluhetkeen.

– Yleisenä linjana on myös, että yhteislaulujen määrää on rajattu, koska laulamiseen näyttää liittyvän riskiä. Muut kappaleet kuullaan kanttorien ja pienryhmien esittäminä, Alavan seurakunnan kirkkoherra Hannu Koskelainen sanoo.

Laulutilaisuuksien kestoa on lyhennetty ja niistä monet pidetään ulkona. Esimerkiksi Kallaveden seurakunnassa kiertää laulava jouluauto, joka pysähtyy laulattamaan ihmisiä ympäri seurakunnan aluetta.

Myös Iisalmen seurakunnassa järjestetään useampia, mutta tiiviimpiä laulutilaisuuksia. Kauneimpia joululauluja lähetetään myös suorina lähetyksinä verkon välityksellä.

– Livelähetysten määrää täytyy vielä lisätä kaikista joulunajan tapahtumista, jos koronatilanne pahenee ja esimerkiksi tulee tiukempia kokoontumisrajoituksia, kirkkoherra Sanna Komulainen sanoo.

Myös Koskelainen korostaa, että kokoontumisrajoituksia ja muita ohjeistuksia on seurattava päivittäin, ja päätökset tapahtumien pitämisestä tehdään kulloisenkin tilanteen mukaan.

Aattona juhlitaan paikoin toppatakeissa pihalla

Vehmersalmen alueseurakunnassa jouluaaton hartaudet on siirretty ulos. Suosittu Puutossalmen hautausmaan hartaus on ollut pihalla ennenkin, mutta nyt myös Vehmersalmen kirkon aattohartaus on päätetty pitää ulkona.

Kirkonmäellä järjestetään kaksi tilaisuutta ruuhkan välttämiseksi.

– En tiedä monenko jalkapallostadionin kokoiselle alueelle väen pitää levittäytyä, jotta saadaan turvavälit pidettyä. Mutta järjestämme äänentoiston, seurakuntapastori Uwe Mäkinen lupaa.

Myös Kuopion Tuomiokirkon portailta pidetään aattona hartaus ja jumalanpalveluksia livelähetetään verkossa.

Kuitenkin esimerkiksi suosittu kello kolmen perhehartaus pidetään tämänhetkisen tiedon mukaan Tuomiokirkossa sisällä.

– Ovella lasketaan sisään tulevien määrä, jotta tilarajoitukset saadaan pidettyä, viestintäpäällikkö Minna Siikaniva sanoo.

.
.