1. yle.fi
  2. Uutiset

"Häpeän satama" purettiin Kanariansaarilla – huonoista oloista arvostellun Gran Canarian telttaleirin siirtolaiset siirrettiin muualle

Marraskuun aikana satamaan muodostuneen leirin läpi kulki lähes 2 600 ihmistä.

siirtolaisuus
Mies katsoo kauempana näkyvää telttaleiriä.
Mies katselee Arguineguínin satama-alueelle muodostunutta telttaleiriä 19. marraskuuta otetussa valokuvassa.Elvira Urquijo / EPA

Espanjan viranomaiset ovat purkaneet Kanariansaarten Gran Canarialle muodostuneen siirtolaisleirin, kertoo uutistoimisto AP. Arguineguínin satamaan muodostunut tilapäisleiri ehti kolmen kuukauden olemassaolonsa aikana saada nimen "häpeän satama".

Leirillä majoittui pelkästään marraskuun aikana lähes 2 600 Afrikasta Kanariansaarille saapunutta siirtolaista. Koko tänä vuonna siirtolaisia on saapunut Espanjaan kuuluville saarille yli 20 000. Matkalla Länsi-Afrikasta arvioidaan hukkuneen ainakin 500 ihmistä.

Viranomaiset ilmoittivat maanantaina, että kaikki leirillä vielä perjantaina olleet 830 ihmistä oli sunnuntai-iltaan mennessä saatu siirrettyä muualle. Viimeisenä "häpeän satamasta" lähti 27 ihmistä, joilla on todettu koronavirustartunta. He ovat karanteenissa.

Siirtolaisten sijoituspaikkoina on muun muassa järjestäytyneesti rakennettuja leirejä, sotilasalueita ja hotelleja.

Telttaleiri ja bajamajoja.
Ihmisiä on siirretty sataman leiristä muun muassa tähän leiriin Las Palmasin Barranco Secossa. Kuva on otettu 18. marraskuuta.Angel Medina / EPA

Sataman leirillä kurjat olot

Elokuun lopun jälkeen Afrikasta on saapunut noin 14 000 siirtolaista, joista suurin osa on viettänyt ainakin jonkin verran aikaa Arguineguínin satamaan muodostuneessa leirissä. Leirin huonoja oloja ovat arvostelleet niin ihmisoikeusjärjestöt kuin Espanjan oikeusasiamieskin.

Poliisin vartioimalla alueella ei ole ollut kunnollisia peseytymismahdollisuuksia ja moni leirillä asunut on saanut suojakseen pelkän viltin.

Turvapaikkaan mahdollisesti oikeutetut saapujat eivät ole saaneet tarvitsemaansa oikeudellista apua. Monet ovat myös viruneet alueella odottamassa asiansa käsittelyä kauemmin kuin laissa määritellyt kolme vuorokautta.

Sataman leiriltä pois siirrettyjä on sijoitettu Gran Canarian lisäksi muille Kanariansaarten alueille. Manner-Espanjaan on sen sijaan siirretty vain vähän ihmisiä, lähinnä naisia, alaikäisiä ja turvapaikanhakijoita.

Espanja pyrkii neuvottelemaan Marokon, josta suurin osa tulijoista on kotoisin, ja muiden Länsi-Afrikan maiden kanssa siirtolaisten palautuksista.

Lue myös:

Espanja rakentaa hätäleirejä Kanarian tuhansille siirtolaisille

Kanariansaarille saapuu yhä enemmän siirtolaisia, vaikka merireitti on erittäin vaarallinen – joka 24. hukkuu

Siirtolaiskriisi syvenee Kanariansaarilla – merimatkasta selvinneitä ihmisiä majoittavat hotellinpitäjät vaativat apua hallitukselta ja EU:lta

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi