1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjassa vaaditaan vankeutta karanteenimääräyksiä rikkoneelle lääkärikeskuksen työntekijälle

Lääkäriasemalla työskennellyt nainen sanoo, ettei tuntenut ulkomaanmatkailun karanteenimääräyksiä.

koronavirus
Neljä keltaisiin liiveihin pukeutunutta tulli- ja poliisimiestä tarkistamassa autojonoa.
Norjan poliisi ja tulli tiukensivat keväällä Ruotsin-vastaisen rajan valvontaa koronapandemian vuoksi.Vidar Ruud / EPA

Oslon käräjäoikeudessa on alkanut harvinanen oikeusjuttu, jossa syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta lääkärikeskuksen työntekijälle, joka toistuvasti rikkoi ulkomaanmatkoja koskevia karanteenimääräyksiä.

Oslolaisen Avisa (siirryt toiseen palveluun)-uutissivuston mukaan lääkärikeskuksessa työskennellyt noin 20-vuotias nainen rikkoi määräyksiä kolmella Britannian-matkalla. Ensimmäinen matka oli keväällä ja viimeinen lokakuussa.

Yli sata potilaskontaktia

Matkojen aikaan Britannia oli Norjan terveysviranomaisten punaisella listalla, mikä merkitsee, että paluun jälkeen naisen olisi pitänyt olla 10 päivän karanteenissa. Nainen palasi kuitenkin joka kerta töihin samantien. Syytteen mukaan hän oli tekemisissä potilaiden kanssa 137 kertaa niinä päivinä, jolloin hänen olisi kuulunut olla karanteenissa.

Naisen puolustuksen mukaan hän ei tuntenut määräyksiä. Syyttäjä Karianne Worren kiisti puolustuksen väitteen toteamalla, että nainen oli työssään neuvonut lääkärikeskuksesta ajan varanneita pysymään kotona, jos he olivat käyneet ulkomailla.

Juttua on luonnehdittu hyvin poikkeukselliseksi. Oslon käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Ruotsissa vierailleen miehen lyhyeen vankeusrangaistukseen, sen jälkeen kun hän oli rikkonut karanteenimääräyksiä kolme kertaa.

Lue seuraavaksi