1. yle.fi
  2. Uutiset

Harrastukset tauolle, nuorisotilat kiinni – Rajoitukset tuntuvat nuorten elämässä: "Tulee talvi ja kylmä eikä ole paikkaa"

Kotona voi tulla ristiriitoja, kun harrastukset loppuvat ja on tylsää.

nuoret
lähihoitajaopiskelijat
Sara Elo (vas.), Venla Saine, Aada Plym, Ira Rantala ja Raila Nora tapaavat nykyään kavereitaan aiempaa vähemmän. Marko Melto / Yle

Pirkanmaan alueellinen koronaohjausryhmä antoi sunnuntaina uudet suositukset koronarajoituksista. Ne vaikuttavat monin tavoin nuorten vapaa-aikaan ja kavereiden tapaamiseen.

Tredun 16-vuotiaat lähihoitajaopiskelijat ottavat rajoitukset vastaan hiukan harmissaan, mutta tosissaan. Aktiivisesti urheilua harrastaville muutos on iso, kun sisäliikuntatilat ja harrastuspaikat sulkeutuvat.

– Harrastan jääkiekkoa, ja jäähallit menevät kiinni. Tuntuu tyhmältä, ettei taaskaan ehditty pelata koko kautta, sanoo Venla Saine.

Myös jalkapalloa harrastavan Sara Elon treenit ovat tauolla. Elo arvioi, että harrastusten loppumisella voi olla huono vaikutus nuorten mielialaan.

– Saattaa olla paljon alakuloisempi, kun ei ole mitään kunnon tekemistä ja rytmiä päivään, sanoo Sara Elo.

Suositusten mukaan kaikkia tarpeettomia tapaamisia tulisi nyt välttää. Ira Rantala ja Raila Nora ovat vähentäneet kavereiden kanssa olemista ja viettävät paljon aikaa kotona. Molempien äidit ovat töissä hoiva-alan yksiköissä, joten koronatartuntaa pitää välttää kaikin keinoin.

Nuoret kaipaavat ikäistensä seuraa vapaa-ajalla, mutta tapaamispaikat ovat kiven alla. Nuorisotilat sulkevat ovensa viimeistään keskiviikkona. Kauppakeskuksista viety pois tuolit ja penkit, jotta keskuksissa ei vietettäisi turhaa aikaa.

– Tulee talvi ja kylmä eikä ole paikkaa. Pitää olla aina jokin kämppä, mihin mennä. On se vähän tylsää, kun ei voi mennä kauppakeskuksiin, sanoo Aada Plym.

Kotona voi tulla hässäkkää

Tampereen kaupungin nuorisopalveluissa tiedetään nuorten hankala tilanne. Kotona voi tulla ristiriitoja, kun harrastukset loppuvat ja on tylsää.

– Energia ja turhautuminen eivät pääse kohdistumaan ulospäin. Se tuppaa purkautumaan kotona kaikenlaisena hässäkkänä tai ehkä vetäytymisenä, sanoo johtava koordinaattori Antti Heinonen Tampereen kaupungin nuorisopalveluista.

Nuorisotilojen sulkeutuminen on ikävä paikka niille nuorille, joilla on kotona vaikeaa.

– Valitettavasti on yhä enemmän nuoria, jotka eivät saa kotoa riittävästi tukea syystä tai toisista. Nyt nuoret eivät pääse purkamaan asioita ulkopuolisen aikuisen kanssa. Se vaikuttaa kyllä.

Nuorisotyöpomo
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 on yksi sulkeutuvista tiloista. Antti Heinosen mielestä tilanteessa on hyvää se, että rajoituksille on määritelty aikaraja. Marko Melto / Yle

Tampereella on tehty suunnitelmat seuraavien kolmen viikon ajalle. Nuoriso-ohjaajat jalkautuvat alueillaan kaduille ja pihoille tapaamaan nuoria.

– Nuoriso-ohjaajat ovat oman alueensa asiantuntijoita, ja he tietävät, missä nuoret siellä kokoontuvat. He pitävät esimerkiksi whatsappilla yhteyttä nuoriin ja löytävät heidät sieltä.

Tampereen kaupungilla on kymmenen nuorisokeskusta ja 70 nuoriso-ohjaajaa. Ulkona tapahtuvan työn lisäksi ohjaajajat tapaavat asiakkaita netin ja somen alustoilla. Viime kevään tapaan ohjaajat myös tekevät myös videoita, joissa opetetaan esimerkiksi kädentaitoja.

Antti Heinosen mukaan viime kevääseen verrattuna hyvää on se, että nyt koronarajoituksissa on olemassa takalaita. Suositus tiukemmista rajoituksista on voimassa 2.– 21. joulukuuta. Nähtäväksi jää, onko kolme viikkoa riittävä aika koronatilanteen rauhoittamiseksi.

Pentti Laakso
Heikentynyt koronatilanne on pannut ihmisten ajankäytön uusiksi. Millä keinoin ihmiset selviävät arjessa? Tässä vinkit Tampereen Hervannasta. Video on kuvattu ennen alueellisen koronanyrkin uusia, tiukempia suosituksia. Kuvaus ja editointi Jani Aarnio, toimittaja Petra Ketonen.

Lue lisää:

Tässä lista Pirkanmaan uusista koronasuosituksista – infektiolääkäri: "Kovin huolestuneena katson kuvia kauppakeskuksista"

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi