1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Korona siivitti ruoan verkkokaupan räjähdysmäiseen kasvuun, Suomen rokotetilanteesta tietoa, Belgia suosittelee järeitä rajoituksia muillekin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ruokalaatikoita kaupassa.
Kassajonot ovat vaihtuneet kotitoimituksiin myös elintarvikekaupassa.Toni Pitkänen / Yle

Moni ei ole käynyt ruokakaupassa kuukausiin

Ruoan verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti koronavuoden aikana. Yhä useampi asiakkaista tilaa ruoan netissä joko kotiin toimitettuna tai noutopalveluna eikä mene enää kauppaan ollenkaan. Uusia ruoan verkkokauppoja on tänä vuonna avattu Suomessa satoja.

Katso suorana klo 10.30: THL kertoo koronarokotteiden hankinnasta Suomeen

THL:n kyltti Mannerheimintiellä Helsingissä.
THL kertoo koronarokotteen tilanteesta kello 10.30.Tiina Jutila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää tänään tiedotustilaisuuden koronaviruksesta ja koronarokotteen kehityksestä. Tilaisuus alkaa kello 10.30, ja Yle seuraa tiedotustilaisuutta suorana. Tilaisuudessa THL:n projektipäällikkö Anna Katz kertoo ajankohtaisesta epidemiatilanteesta. Rokotekehityksen tilannetta avaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, ja STM:n ylilääkäri Sari Ekholm puolestaan kertoo koronarokotteiden hankinnasta Suomeen.

EU vääntää maatalouden uusista säännöistä – näin unioni näkyy lappeenrantalaisella sonnitilalla

Kasvipeitteinen pelto Ronin tilalla Lappeenrannassa.
Ronien kahden neliökilometrin kokoisella tilalla viljeltiin tänä vuonna vehnää, ohraa, hernettä ja säilörehua.Mikko Savolainen / Yle

EU käyttää kolmanneksen budjetistaan maatalouteen, mutta sen päästöt ovat pysyneet nykytasollaan jo 25 vuoden ajan. Kaksi Brysselissä vaikuttavaa suomalaista vastaa, onko EU:n uusi maatalouspolitiikka pelkkää viherpesua ja miksi maatalouspolitiikan muuttaminen on niin vaikeaa. Maatalousyrittäjä Juha Roni puolestaan kertoo, miltä EU näyttää Lappeenrannasta katsottuna.

Belgia höllentää taas koronarajoituksia, mutta ravintolat pysyvät kiinni

Liikkumisrajoituksia vastustava mielenosoitus Belgian Liegessa.
Liikkumisrajoituksia vastustettiin mielenosoituksessa Liegessä torstaina.Olivier Hoslet / EPA

Belgialaisille oluelle piipahtaminen ja ulkona syöminen ovat olennainen osa elämänmenoa, varsinkin joulun ja uudenvuoden tietämissä. Tänään Belgiassa puretaan koronarajoituksia kaupoista, kirjastoista ja uimahalleista, mutta ravintolat pidetään kiinni vuodenvaihteen ylitse. Ravintolaliiton mukaan se on katastrofi, 40 prosentin yrityksistä ennakoidaan menevän konkurssiin. Suomalaisille annetaan Belgiasta neuvo: tartuntoihin pitää puuttua heti ja järeästi, lievät rajoitukset eivät pure.

Joulukuu alkaa sateisena ja lauhana

Tiistain sääkartta.
Yle

Sadealue liikkuu tiistain aikana maan yli itään. Maan keskivaiheilta Lappiin sade tulee lumena ja lunta kertyy muutamasta senttimetristä reiluun viiteen senttimetriin.

Päivän edetessä sää poutaantuu lännestä alkaen. Etelässä lämpötila kohoaa päivällä +5 asteen vaiheille, eli vähät lumet sulavat nopeasti. Muualla maassa lämpötila on nollan tuntumassa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi