1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan hallitus vetää takaisin poliisien kuvaamista rajoittavan lain – esitys johti laajoihin vastalauseisiin

Uuden turvallisuuslain epäiltiin rajoittavan lehdistönvapautta.

Ranska
Mielenosoitus, Eiffel-torni
Ranskassa on jo viikkojen ajan osoitettu mieltä uutta turvallisuuslakia vastaan. Toimittajat ja sananvapauden puolustajat vastustavat lakiesitystä, jonka mukaan poliiseista ei saisi julkaista kuvia vihamielisessä tarkoituksessa. Ian Langsdon / EPA

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin LREM-puolueen edustaja on ilmoittanut, että kiistelty esitys turvallisuuslaiksi, joka muun muassa rajoittaisi poliisien kuvaamista, vedetään takaisin. Laki oli jo hyväksytty parlamentin alahuoneessa ja oli seuraavaksi menossa senaatin käsittelyyn.

LREM-puolueen edustajan mukaan tilalle on tarkoitus laatia uusi lakiesitys, joka poikkeaa täysin nyt kaatuneesta esityksestä. Viikonloppuna kymmenettuhannet ihmiset eri puolilla Ranskaa osoittivat mieltä lakiesitystä vastaan. Lain vastustajien mukaan se heikentäisi lehdistönvapautta.

Protestit ovat kiihtyneet sen jälkeen kun neljä poliisia pahoinpiteli mustan musiikkituottajan. Pahoinpitely tallentui valvontakameralle.

Aiemmin hallituksen edustajat olivat sanoneet, että lakiesitys ainoastaan suojelisi poliiseja ja heidän perheitään väkivaltaisten mielenosoittajien uhkauksilta ja nettihäirinnältä.

Lue lisää: Poliisin otteet kovenevat, Ranska rajoittaa poliisien kuvaamista – Samalla maa joutuu ampumaan alas englanninkielisen median vääriä väitteitä

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi