1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin TV4: Isisin riveihin vuonna 2014 lähtenyt nainen otettiin tänään kiinni Arlandan lentokentällä

Ruotsiin palannutta naista epäillään lapsensa luvattomasta viemisestä Syyriaan.

Isis
Tukholman Arlandan lentokenttä
Ruotsiin palannut nainen otettiin kiinni Arlandan lentoasemalla 30.11. Arkistokuva.Mike Toivonen

Ruotsin Arlandan lentoasemalla on otettu tänään aamupäivällä kiinni nainen, joka vuonna 2014 matkusti Syyriaan liittyäkseen Isisiin.

Nainen vangittiin aiemmin poissaolevana ja hänestä oli annettu kansainvälinen etsintäkuulutus jo vuonna 2014.

Ruotsin TV4-kanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan naisen epäillään ottaneen kuusi vuotta sitten lapsensa luvatta mukaan ulkomaille. Pojan isälle nainen oli valehdellut lähtevänsä lapsen kanssa lomalle Turkkiin.

Lapsi, joka Syyriaan joutuessaan oli 2,5-vuotias, aiotaan nyt palauttaa Ruotsissa koko ajan olleelle isälleen. Lapsen huoltajuus on isällä. Viranomaisten mukaan mies ei ollut tietoinen naisen suunnitelmista.

Mies on naisen toimien vuoksi nähnyt lapsensa viimeksi kuusi vuotta sitten, kirjoitaa Kvällsposten-lehti (siirryt toiseen palveluun). Elokuun 29. päivä vuonna 2014 mies sai viimeisen puhelun, jossa nainen kertoi olevansa lapsen kanssa Syyrian rajalla.

Kolmekymppinen nainen on aiemmin asunut Etelä-Ruotsissa. Hänen tapaustaan käsitellään Lundin käräjäoikeudessa, kirjoittaa syyttäjänvirasto tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Nainen saattaa saada vielä muitakin syytteitä, mutta toistaiseksi häntä syytetään vasta lapsen omavaltaisesta viemisestä pois Ruotsista.

TV4:n tietojen mukaan nainen on oleskellut aiemmin Isisin hallussa olleessa Raqqassa. Tänä vuonna hän on ollut Pohjois-Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä, josta hän hankkiutui kesäkuussa pois ilmeisesti salakuljettajien avulla.

Kanavan saamien tietojen mukaan nainen olisi saanut toisen lapsen Syyriassa olonsa aikana. Tämän lapsen olinpaikasta ei ole uutisoitu.

Lue myös:

SVT: Ruotsiin palaamassa jälleen naisia ja lapsia al-Holin leiriltä

Järjestöt: Kahdeksan lasta menehtynyt terveysongelmiin lyhyessä ajassa al-Holissa – myös koronavirus alkanut levitä leirillä

Al-Holista palasi jälleen äiti lapsineen Suomeen – UM myönsi matkustusasiakirjat mutta ei auttanut perhettä paossa

SVT: Ruotsalaisnainen pakeni al-Holista – Matkusti Turkin avulla takaisin Ruotsiin

Pohjoismaisten lasten kotiuttaminen al-Holin leiriltä ei ole edennyt korona-aikana – Myös ruotsalaisia pakeni leiriltä Turkkiin

12 suomalaista on iltapäivällä palannut Al-Holin leiriltä Suomeen, mukana alle 10-vuotiaita lapsia – UM: Eivät ole vierastaistelijoita

Lue seuraavaksi