Hyppää sisältöön

Ministeri Haatainen lupaa päätöksiä yli 55-vuotiaiden työllisyystoimista joulukuussa – "Tämä on ykkösasia hallituksen listalla"

Hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät työllisyystoimia seuraavan kerran keskiviikkona.

Haataisen mielestä on harmi, että järjestöt eivät onnistuneet löytämään neuvotteluissaan ratkaisuja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

– Olisin kyllä odottanut ja toivonut, että sieltä olisi ratkaisu tullut. Minulle se on pettymys, että emme nähneet tänään ratkaisua, työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoi tuoreeltaan työmarkkinajärjestöjen neuvotteluiden kariutumista Ylen A-studiossa.

– Käytännössä se tarkoittaa, että hallituksen täytyy nyt käydä tähän käsiksi.

Työmarkkinajärjestöt olivat saaneet hallitukselta tehtäväkseen miettiä keinoja yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi ja työssä jaksamisen parantamiseksi. Neuvotteluista odotettiin esitystä vähintään 10 000 lisätyöllisestä.

Asiantuntijoiden mukaan asetetun tavoitteen saavuttaminen vaatii käytännössä eläkeputken poistamista, mutta myös muita toimia.

A-studiossa Haatainen ei suostunut ottamaan kantaa siihen, joutuuko hallitus silti poistamaan eläkeputken, vaikka järjestöt eivät päässeet siitä sopuun.

Hän myös puolusti ratkaisua siirtää ikääntyviä koskevat työllisyystoimet työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöytään. Haataisen mukaan neuvottelijoilla oli ollut aitoa halua saada tulos aikaiseksi.

Haatainen sanoi, että yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisen vaatimat päätökset pitää tehdä kuukauden aikana. Hallituksen viisikko kokoontuu ylihuomenna pohtimaan työllisyystoimia, ja työllisyyden edistämisen työryhmä käsittelee asiaa perjantaina.

– Tämä on ykkösasia hallituksen listalla.

– Joulukuun loppuun mennessä pitää olla valmista. Tässä tullaan tekemään seuraavat päivät, illat ja viikot töitä sen eteen, että ratkaisu löytyy, Haatainen sanoi.

Myös muut ministerit ottivat kariutuneisiin eläkeputkineuvotteluihin kantaa sosiaalisessa mediassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti Twitterissä järjestöjä heidän pyrkimyksestään löytää asiassa yhteinen näkemys.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) piti valitettavana, että järjestöt eivät saavuttaneet yhteisymmärrystä.

– Kiitos yrityksestä. Budjettiriihen kirjaus on selvä. Hallitus linjaa nyt tarvittavista toimista. Ratkaisu tarvitaan, Saarikko linjasi tviitissään.

Niinikään myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi Twitterissä kariutuneita neuvotteluita.

– Meidän lähtökohtamme on, että kokonaisuuden on oltava tasapainoinen työntekijöiden muutosturvan, ikääntyneiden työntekijöiden arvon tunnistamisen ja toimeentulon näkökulmasta, Andersson sanoi.

Lue myös:

.
.