1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Leviämisvaiheessa olevaan Kymenlaaksoon uusia rajoituksia – johtajaylilääkäri: "Koronan nujertaminen vaatii talvisodan henkeä"

Kymenlaakso siirtyi maanantaina koronaviruksen leviämisvaiheeseen.

koronavirus
Kymenlaakson keskussairaala
Tiedotustilaisuudessa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo Kymenlaakson koronavirustilanteesta ja uusista rajoituksista.
 • Kymenlaakson koronavirustilanne siirtyi maanantaina leviämisvaiheeseen. Kymsote antoi tiistaina uusia rajoituksia ja suosituksia.
 • Lukiot, ammattiopistot ja ammattikorkeakoulu siirtyvät etäopetukseen. Ainoastaan välttämätön lähiopetus, kuten näyttökokeet, voidaan järjestää suojautumisohjeita noudattaen.
 • Kuntien urheilu- ja sisäliikuntapaikat, kuten uimahallit ja jäähallit, suljetaan kolmeksi viikoksi. Kymsote suosittelee myös yksityisten liikunta- ja urheilupaikkojen sulkemista.
 • Kymsote suosittelee, että yli 15-vuotiaiden kaikki ryhmäharrastustoiminnat keskeytetään. Lasten ja nuorten harrastukset voivat jatkua ulkotiloissa.
 • Joukkuelajien pelitoimintaan suositellaan keskeytystä. Ammattilais- ja kilpaurheilun harjoitukset voivat jatkua, jos kokoontumisrajoituksia noudatetaan.
 • Kirjastojen oleskelutilat, kuten lehtisalit suljetaan. Kirjastoissa voi käydä lainaamassa ja palauttamassa siten, että käynti kestää enintään 15 minuuttia.
 • Nuorisotilat suljetaan ja nuorisopalvelut siirretään verkkoon.
 • Kymsote suosittelee, että kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan. Myös sisäleikkipuistot ja -paikat suositellaan suljettavaksi.
 • Kymsote vetoaa erityisesti kaksoiskansalaisiin, etteivät he matkustaisi Venäjälle. Ihmisille suositellaan pysymistä muutenkin kotioloissa.
 • Yli 10 hengen tilaisuuksia ei tule järjestää. Alle 10 hengenkin kokoukset suositellaan järjestettäväksi etänä.
 • Suositukset tulevat voimaan 2. joulukuuta kolmen viikon ajaksi.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoi tänään uusista koronatilanteeseen liittyvistä rajoituksista Kymenlaaksossa.

Kymenlaakson koronatilanne siirtyi maanantaina leviämisvaiheeseen.

Lue lisää: Koronaepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen Kymenlaaksossa – valmisteilla uusia, isoja rajoituksia

Kymsote, Kymenlaakson kunnat ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelivat uusia rajoitustoimenpiteitä epidemian leviämisen hillitsemiseksi.

– Uusilla rajoituksilla haluamme erityisesti saada aikaan sen, että saisimme mahdollisimman nopeasti, lyhyillä ja rankoilla rajoituksilla rajoitettua pandemiaa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoi Kymsoten tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Rajoitukset ja suositukset tulevat voimaan kolmen viikon ajaksi keskiviikosta 2. joulukuuta alkaen.

Lukiot ja yleiset tilat kiinni

Lukiot, ammattiopistot ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen. Ainoastaan välttämätön lähiopetus, kuten näyttökokeet voidaan järjestää lähiopetuksena suojautumisohjeita noudattaen.

Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä tiedottaa, että Ekamissa siirrytään etäopetukseen keskiviikkona 2. joulukuuta, ja etäjakso kestää 6. tammikuuta 2021 asti. Myös kampusten ruokalat suljetaan. Ekami aloittaa ruokakassijakelun torstaina 10. joulukuuta.

Kymenlaakson kunnat sulkevat kulttuuri-, liikunta- ja harrastustilojaan. Urheilu- ja sisäliikuntapaikat, kuten uimahallit ja jäähallit, suljetaan kolmeksi viikoksi.

Museoiden asiakasmäärä rajataan enintään 10 henkilöön kerrallaan. Lisäksi Kotkassa Merikeskus Vellamon aukioloaikoja supistetaan keskiviikkoiltojen osalta siten, että museot sulkeutuvat muiden päivien tapaan kello 17.

Kaupunkien kulttuuritilojen ja kirjastojen tapahtumat perutaan. Kirjastojen oleskelutilat, kuten lehtisalit suljetaan. Kirjastoissa lainaus-ja palautustoiminta jatkuu siten, että käynti kirjastossa on rajattu enintään 15 minuuttiin kerrallaan. Kirjastoautojen liikennöinti keskeytyy.

Kouvolan kaupunki tiedotti tiistaina, että kansalaisopiston aikuisten ryhmien toiminta keskeytetään. Lasten kurssitoimintaa jatketaan rajoitetusti. Myös Haminassa kansalaisopiston ryhmät keskeytyvät tai siirtyvät etäopetukseen. Kotkan opisto siirtyy etäopetukseen lauantaista 5. joulukuuta alkaen, ja etäopetus kestää 22. joulukuuta asti.

Koko maakunnan nuorisotalot suljetaan, ja nuorisopalvelut siirretään verkkoon. Yksittäiset välttämättömät asiakastapaamiset ovat mahdollisia sisätiloissa, jos siellä noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja.

Kymsote suosittelee, että kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan kolmen viikon ajaksi. Myös sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat suositellaan suljettavaksi.

Sisäharrastukset keskeytyvät

Kymsote suosittelee, että kaikkien yli 15-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kaikissa tapauksissa. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa voidaan jatkaa etänä.

Alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastuksia voi jatkaa ulkotiloissa.

Myös joukkuelajien peleihin ja otteluihin suositellaan keskeytystä. Ammattilais- ja kilpaurheilun harjoituksia voi järjestää, jos kokoontumisrajoituksia voidaan noudattaa.

Maskisuositus

Kymsote suosittelee edelleen vahvasti kasvomaskien käyttöä yleisissä tiloissa ja julkisessa liikenteessä.

Kotkan kaupunki tiedotti tiistaina iltapäivällä, että yläkoululaisten mahdollisesta maskisuosituslinjauksesta saadaan lisätietoa keskiviikkona.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökunta on jo aiemmin velvoitettu käyttämään kasvomaskeja. Maskeja suositellaan myös muille kuin opetuksen ja terveydenhuollon työntekijöille. Mäntymaa huomattaa, että kasvomaskien käyttö on tärkeää paitsi työn aikana, myös tauoilla.

– On tärkeää, että esimerkiksi työpaikkojen kahvihuoneissa muistetaan pitää turvaväliä ja käyttää maskia, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle suositellaan maskin käyttöä myös potilastyön ulkopuolella.

Kymsote suosittelee etätöitä aina kun se on mahdollista.

"Välttäkää matkustamista"

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa vetosi tilaisuudessa erityisesti kaksoiskansalaisiin, että he välttäisivät matkustamista Venäjälle.

– Samoin muualle Eurooppaan liikkuminen lisää koronaan sairastumisen riskiä.

Kymsote myös suosittelee vahvasti, että ihmiset välttäisivät liikkumista kodin ulkopuolelle, erityisesti Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, pohjoisen hiihtokeskuksiin ja itärajan yli.

Marja-Liisa Mäntymaa vetosi kymenlaaksolaisten talvisotahenkeen.

– Historian sattuma oli, että kun eilen julkaistiin useimmat rajoitustoimista, oli talvisodan alkamisen vuosipäivä. Varmasti koronan nujertaminen tässä tilanteessa vaatii talvisodan henkeä.

Yli 10 hengen tilaisuudet kielletty

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti maanantai-iltapäivänä, että yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään 1.–20. joulukuuta väliseksi ajaksi Kymsoten alueella.

Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi markkinat, konsertit, teatterinäytökset ja urheiluottelut, joissa on yleisöä.

Myös Kymsote suositteli tiistaina, ettei yli 10 hengen perhejuhlia tai muita kokoontumisia järjestetä, eikä niihin myöskään osallistuta.

Enintään 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Nekin suositellaan järjestettäväksi etänä aina kun se on mahdollista.

Joka kolmas tartunta jää mysteeriksi

Kymsoten mukaan joka neljäs tai jopa kolmannes tartunnoista jää tällä hetkellä selvittämättä, eli tartuntoja on saatu normaalissa elämässä ilman tarkan tartuntatilanteen selviämistä.

Noin puolet tapauksista on jatkotartuntoja, eli tartunnan saanut on jo valmiiksi ollut karanteenissa taudin toteamishetkellä.

Taudin esiintyvyysluku 100 000 asukasta kohden on tällä hetkellä yli 50. Yli kolme prosenttia annetuista näytteistä on positiivisia.

Samalla vanhemman väestön tartunnat ovat lisääntyneet. Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä on pysynyt vähäisenä, mutta tartuntojen lisääntyminen ikääntyneiden joukossa nostaa riskiä, että sairaalahoidon tarve tulee kasvamaan.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että sairaalahoidot kestävät yleensä pitkään, eivätkä ne ole ohi yhdessä tai kahdessa päivässä.

– Leviämisvaihe tarkoittaa uusia rajoituksia, jotta terveydenhuolto ei kuormittuisi. Toivomme, ettei terveydenhuolto olisi suuressa rasituksessa joulun aikaan, Mäntymaa sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue seuraavaksi