1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Monet Pohjois-Pohjanmaan kunnat laittavat jo julkisia tilojaan kiinni – myös Oulu tarkentanut omia toimiaan

Koronaepidemian leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa kunnissa pääosin 1.–18.12.2020.

koronavirus
Oulun pääkirjasto.
Vaikka Oulussakin monet julkiset paikat sulkevat nyt väliaikaisesti ovensa, voi kirjastopalveluja vielä rajoitetusti käyttää. Kuvituskuva.Elisa Kinnunen / Yle

Moni Pohjois-Pohjanmaan kunta on jo ilmoittanut ottavansa käyttöön alueellisia koronaviruksen leviämisvaiheeseen liittyviä rajoituksia. Pääosin kyse on julkisten tilojen sulkemisesta tai niiden rajoitetusta käytöstä.

Suurimmassa osassa kuntia rajoitukset ovat astuneet voimaan tänään tiistaina ja ovat voimassa pääosin 18. joulukuuta asti.

Jyrkkää nousua koronatartunnoissa kokenut Oulu oli ensimmäinen, joka ilmoitti omista tiistaina voimaan astuneista toimistaan.

Oulun kaupunki on sulkenut kaikki sisäliikuntapaikkansa (siirryt toiseen palveluun), eikä liikuntapalvelujen kautta voi varata koulujen tai päiväkotien tiloja iltakäyttöä varten. Tuiran uimalan pukeutumistilat pysyvät myös kiinni kolmisen viikkoa.

Yksityiselle puolelle suositellaan samaa. Liikunta- ja urheilutilojen lisäksi suositellaan esimerkiksi sisäleikkipuistojen, kylpylöiden ja yleisten saunojen sulkemista.

Kaupungin ulkoliikuntapaikat ovat kuitenkin toistaiseksi auki, samoin urheilukeskukset ja niiden pukuhuoneet. Turvavälejä on kuitenkin noudatettava ja maskien käyttöä suositellaan sisätiloissa.

Oulun teatterin kaikki esitykset on peruttu joulukuun loppuun saakka. Osa kaupungin kirjastoista sen sijaan on rajoitetusti auki (siirryt toiseen palveluun). Niihin rajataan erillinen asiointitila, ja esimerkiksi pääkirjastossa saa olla 30 henkilöä kerrallaan. Suljettuina ovat monitoimitalojen yhteydessä olevat kirjastot.

Myös varhaiskasvatuksen peruskoulujen ja opistojen osalta on tarkennettu seuraavan kolmen viikon toimia (siirryt toiseen palveluun). Oulun päiväkodeissa ja kouluissa perustoiminta säilyy toistaiseksi normaalina, mutta esimerkiksi kerhotoiminta keskeytetään. Oulu-opiston syyslukukauden kurssit viedään loppuun etäopetuksena, samoin taiteen perusopetuksessa pyritään etäopetukseen.

Syksyn ylioppilasjuhlia ei järjestetä Oulun kaupungin lukioissa.

Oulussa nuorisotilat ovat kiinni, mutta nuoriin pyritään pitämään yhteys etäryhmätoiminnalla ja lisäämällä chat-aikaa. Byströmin ohjaamo toimii ajanvarauksella.

Koko Pohjois-Pohjanmaalle on nyt asetettu maakuntaa koskevia suosituksia. Muun muassa yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ei suositella ja tähän odotetaan jopa maakunnallista rajoitusta.

Aiemmin olemme kertoneet, että esimerkiksi Kempele, Raahe, Ylivieska ja Kuusamo ovat ryhtyneet toimiin maakunnallisten ohjeistusten toteuttamiseksi. Myös Limingasta on kerrottu koronaan liittyvistä toimista tiistaista alkaen ja Oulaisissa rajoituksia tulee voimaan 2. joulukuuta lähtien.

Oulussa myös esimerkiksi kauppakeskus Valkea on ilmoittanut, että se poistaa muun muassa Kesäkadun penkkejä, jotta yleisissä tiloissa ei oleskeltaisi.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi