1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Hamina sulkee joulukojut, kauneimmat joululaulut siirtyvät verkkoon – katso tästä, miten koronarajoitukset vaikuttavat tapahtumiin Kymenlaaksossa

Aluehallintovirasto on kieltänyt yli 10 henkilön tapahtumat 20. joulukuuta asti.

tapahtumat
karuselli haminan joulutorilla
Haminan joulutapahtumat käynnistyivät marraskuun lopussa. Nyt toimintaa supistetaan.Katri Mannonen

Useita tapahtumia on peruttu Kymenlaaksossa koronaviruksen leviämisvaiheen ja uusien rajoitusten vuoksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi maanantaina, että kaikki yli kymmenen ihmisen yleisötilaisuudet ja julkiset kokoontumiset on kielletty 20. joulukuuta asti.

Kymsote kertoi muista uusista rajoituksista ja suosituksista tiedotustilaisuudessaan tiistaina aamupäivällä.

Kokoamme tähän juttuun tietoa muutoksista tapahtumakentällä.

Haminan joulumökit kiinni

Haminan kaupunki karsii joulutapahtumiensa ohjelmaa ja sulkee Raatihuoneentorin myyntikojut.

– Lavan ohjelma lopetetaan ja myyntikojut suljetaan, kertoo viestintäpäällikkö Minna Nordström.

Tanelinkulmaan ja karuselliin tulee kymmenen henkilön rajoitus. Tanelinkulmassa on Jukka Rintalan jouluinen näyttely.

Hamina on tänä vuonna panostanut joulutapahtumiin Raatihuoneentorilla ja linnoituksessa. Joulutapahtumat alkoivat viime sunnuntaina 29. marraskuuta.

Lue myös: Haminasta tulee joulukaupunki – luvassa joulutori ja Jukka Rintalan jouluinen Satupalatsi

Kouvolan teatteri peruu esityksiään

Kouvolan teatteri peruu näytöksensä noin kolmeksi viikoksi pahentuneen koronatilanteen takia.

Näyttelijät jatkavat harjoituksia peruuntuneista esityksistä huolimatta. Maskien käyttöä harjoituksissa aiotaan lisätä. Lisäksi esimerkiksi kokoukset järjestetään etäjärjestelyin.

Vaikka teatterille aiheutuu tilanteesta isot taloudelliset menetykset, esimerkiksi lomautuksia ei ole suunnitteilla. Kouvolan teatteri on käynyt läpi kahdet yt-neuvottelut vuoden sisällä.

– Henkilöstömme on ollut sen verran kovilla reilun vuoden ajan, että yt-neuvottelut eivät ole ensimmäinen vaihtoehto. Toivon, että ne toimenpiteet tepsivät, joita me kaikki kansalaiset voimme nyt tehdä koronan taltuttamiseksi. Toivon myös, että sulku jäisi lyhytkestoiseksi, Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi sanoo.

Kouvolan teatterin seuraavat näytökset ovat näillä näkymin joulun jälkeen. Luhtaniemen mukaan teatteri selviää koronatilanteesta, jos näytöksiä päästään vuodenvaihteessa jatkamaan.

– Jos mennään seuraavan vuoden puolelle, ja kokoontumiset olisivat yhä kiellettyjä, olemme varmasti isommissa hankaluuksissa. Olen asennoitunut niin, että tämä loppuvuosi jollain tavalla pärjätään taloudellisesti, Luhtaniemi sanoo.

Kuusankosken teatteri ja pukuvuokraamo sulkevat ovensa

Kuusankosken teatteri sulkee ovensa loppuvuoden ajaksi.

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi -näytelmän loppuvuoden esitykset perutaan ja siirretään mahdollisuuksien mukaan keväälle. Näytelmän kevään esityskausi jatkuu perjantaina 22. tammikuuta 2021.

Teatteri ottaa lipun ostaneisiin ja varanneisiin yhteyttä henkilökohtaisesti tämän viikon aikana.

Myös teatterin pukuvuokraus menee loppuvuoden ajaksi kiinni. Lisäksi nuorisoteatteriryhmän fyysiset kokoontumiset keskeytetään toistaiseksi.

– Tilanne on kaikin puolin kamala. Esitysten peruminen harmittaa ennen kaikkea ison työn tehneiden harrastajien puolesta, mutta on myönnettävä, että tämä on myös taloudellisesti paha isku. Luonnollisesti kuitenkin tässä ajassa mennään viranomaisohjeet ja turvallisuus edelläm teatterinjohtaja Karolina Eklund-Vuorela sanoo teatterin tiedotteessa.

Kotkan teatteri peruu loppuvuoden esitykset

Kotkan teatteri peruu kaikki esityksensä ja muut tilaisuutensa 2. tammikuuta 2021 asti. Näyttelijöiden harjoitukset teatterissa jatkuvat.

Karpolla on asiaa -esitykselle etsitään uutta ensi-iltapäivää keväältä.

Teatteri ottaa yhteyttä kaikkiin lipun ostaneisiin asiakkaisiin. Teatterin lippumyymälä palvelee toistaiseksi vain puhelimitse ja sähköpostilla.

Kymi Sinfonietta peruu konserttinsa, mutta esiintyy etänä

Kotkassa ja Kouvolassa toimiva Kymi Sinfonietta peruu konserttinsa 2.–17. joulukuuta. Joulukuussa oli määrä järjestää Bizarre Bazaar -konsertteja sekä joulukonsertteja molemmilla paikkakunnilla.

Ohjeet lippuhyvityksen hakemisesta löytyvät orkesterin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kymi Sinfonietta toteaa tiedotteessaan myös, että orkesterin toimintaa voi halutessaan tukea pitämällä jo lunastetun lipun.

Konserttitapahtumien sijaan Kymi Sinfonietta esiintyy sosiaalisen median kanaviensa kautta.

KooKoo siirtää viisi kotiottelua

Kouvolan jääkiekkoseura KooKoo siirtää viisi kotiotteluaan myöhempään ajankohtaan.

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoo Yle Urheilulle, ettei pelejä ole mitään mahdollisuutta pelata pelejä ilman yleisöä.

– Se on tiukka ei. Taloudellisesti ei ole mitään mahdollisuutta pelata ilman yleisöä, Välimaa sanoo.

Siirrettävät ottelut ovat KooKoo–Kalpa 4. joulukuuta, KooKoo-HIFK 9. joulukuuta, KooKoo–Kärpät 12. joulukuuta, KooKoo-Tappara 15. joulukuuta sekä KooKoo–SaiPa 18. joulukuuta.

Siirrettävien otteluiden uudet ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. Jo ostetut liput kelpaavat sellaisenaan kyseiseen otteluun uutena ottelupäivänä. Lipun voi siirtää toiseen otteluun ottamalla yhteyttä KooKoon toimistoon.

Myös kausikortit ovat voimassa uusina otteluajankohtina. Otteluisäntiin ja aitioasiakkaisiin KooKoo ottaa yhteyttä erikseen.

Kouvot siirtää miesten kotipelejä

Koripallon puolella Kouvojen puheenjohtaja Sami Laaksonen kertoi maanantaina, että miesten kotipelit siirretään eli joukkueet eivät tule pelaamaan tyhjille katsomoille.

– Olimme jo ennen kauden alkua sitä mieltä, että tyhjille katsomoille ei tulla pelaamaan. Aina tullaan suunnittelemaan vähän pidemmälle. Emme halua vaarantaa pelaajia. Varsinkin kun joulu on tulossa, niin se on herkkä ajankohta, Laaksonen sanoo.

Naisten pelien osalta tilanne oli vielä maanantaina avoin. Junioripelaajien kohdalla kaikki aluesarjat menevät tauolle.

Kauneimmat joululaulut ja jumalanpalvelukset siirtyvät verkkoon

Haminan seurakunta kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kaikki joulunajan tapahtumat siirtyvät verkkoon. Esimerkiksi kauneimpia joululauluja ja joulukirkkoa voi seurata suorana lähetyksenä Facebookin kautta. Mahdollisista konserttien striimauksista seurakunta tiedottaa myöhemmin.

Kotka-Kymin seurakunta keskeyttää lähes kaiken toimintansa 2.–20. joulukuuta. Keskeytysten ulkopuolelle jäävät päiväkerhot ja alakoululaisten iltapäivätoiminta sekä kirkolliset toimitukset eli ristiäiset, häät ja hautajaiset. Toimituksiin voi osallistua korkeintaan kymmenen ihmistä.

Kauneimmat joululaulut, jumalanpalvelukset ja muut tilaisuudet (siirryt toiseen palveluun)järjestetään Kotka-Kymin seurakunnassa Facebookin kautta. Lähetyksiä voi seurata myös ilman Facebook-tunnuksia. Paikan päälle kirkkoon ei ole mahdollista tulla.

Pyhtään seurakunta ja Kouvolan seurakunnat puolestaan lähettävät jumalanpalveluksensa Youtuben kautta. Kouvolan seurakuntien Youtube-kanavalla järjestetään myös kauneimmat joululaulut. Lisäksi Kouvolassa harkitaan erikseen, olisiko joulukuun 20. päivän jälkeen mahdollista järjestää hartaustilaisuuksia ulkona.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot ja varhaiskasvatuksen toimintaryhmät, joihin osallistuu vain lapsia, jatkuvat Kouvolassa perusopetuksen ja varhaiskasvatusten linjausten mukaisesti. Lähes kaikki muu ihmisiä yhteen kokoava toiminta menee tauolle. Kirkollisia toimituksia kuitenkin järjestetään rajoitetusti.

Seurakunnat muistuttavat tiedotteissaan, että seurakuntien työntekijöihin voi rajoituksista huolimatta ottaa yhteyttä, ja tarjolla on esimerkiksi keskustelutukea.

Kotkan elokuvateatterit sulkevat ovensa, Kouvolassa otetaan 10 katsojaa per näytös

Kotkan elokuvateattereita ylläpitävä Kotkan Leffat kertoo verkkosivuillaan sulkevansa molemmat elokuvateatterit koronavirustilanteen vuoksi. Sarja- ja vapaalippuihin myönnetään lisää käyttöaikaa sen mukaan, kuinka pitkään elokuvateatterit ovat suljettuna.

Kouvolan Kuusankoskella toimiva Studio 123 puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että elokuviin myydään vain kymmenen lippua näytöstä kohden. Elokuvateatteri toivoo, että liput varataan etukäteen. Kymmenen katsojan rajoituksesta kertoo myös Kouvolan kauppakeskus Veturissa toimiva Kino 123.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue seuraavaksi