Hyppää sisältöön

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan, kuinka kasvattaa uusia verisuonia vaurioituneiden tilalle – tavoitteena auttaa sydänkohtauspotilaita

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmä on saanut Sydäntutkimussäätiön myöntämän merkittävän nelivuotisen apurahan.

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan, kuinka sydäninfarktipotilaalle saataisiin kasvatettua uutta verisuonistoa vaurioituneelle alueelle. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen yliopistossa on käynnissä tutkimus, jonka tavoitteena on kehittää geenitekniikkaa, jolla voitaisiin auttaa sydänkohtauspotilaita kasvattamalla vaurioituneiden verisuonten tilalle uusia suonia.

Sydäninfarkti, eli tutummin sydänkohtaus, on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Sen tavallisin syy on sepelvaltimotaudin aiheuttama sepelvaltimon tukos. Kun veri ei kulje, ei alue saa myöskään happea.

Sydänkohtauspotilaan nopea hoitoon pääsy on ensiarvoisen tärkeää, sillä hapenpuute aiheuttaa vauriokohtaan nopeasti kuolion. Tutkimuksen avulla pyritään löytämään keino, jolla alueen verisuonitusta pystyttäisiin nopeasti korjaamaan luonnollisin keinoin.

Verisuonet kasvamaan samalla tavalla kuin haavan parantuessa

Useille infarktipotilaille tehdään sydänkohtauksen jälkeen joko pallolaajennus tai ohitusleikkaus.

– Kehitämme sydämen vaikean hapenpuutteen hoitoon metodia, joka soveltuisi myös vanhemmille potilaille, joille ei voi enää tehdä esimerkiksi pallolaajennusta, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala kommentoi johtamaansa tutkimusta.

Osalle sydänkohtauspotilasta kehittyy ajan mittaan ahtautuneiden sepelvaltimoiden viereen ohittajasuonia.

Ylä-Herttualan tutkimustyössä kehitetään geenitekniikkaa, jolla edesautetaan uusien verisuonten syntyä.

– Pyrimme edistämään verisuonten kasvua samalla mekanismilla kuin mikä tapahtuu esimerkiksi haavan paranemisessa tai verisuonten kasvamisessa istukassa.

Tutkimukselle merkittävä rahoitus

Ylä-Herttualan tutkimukselle on keskiviikkona myönnetty merkittävä apuraha. Sydäntutkimussäätiö täyttää 2. joulukuuta 50 vuotta ja on juhlavuoden kunniaksi myöntänyt historiansa suurimman tukimäärän sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen.

Suurin myönnetty apuraha on juuri Ylä-Herttualan tutkimusryhmälle myönnetty nelivuotinen 240 000 euron apuraha.

– Tällä rahoituksella voimme varmistaa, että pääsemme testaamaan kehittämiämme ja löytämiämme asioita. Tutkimus on jo pitkällä. Tällä hetkellä testaamme kehittämäämme tekniikkaa sioilla.

Sydäntutkimussäätiö on myöntänyt 5,0 miljoonaa euroa sydäntutkimukseen. Säätiö tukee tänä vuonna yhteensä 156 sydäntutkijaa tai tutkimusryhmää.