1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 50 henkilön yleisötilaisuudet kielletään koko Itä-Suomessa kuukauden ajaksi – katso videolta millaisia uudet rajoitukset ovat

Moni maakunta on tiukentanut koronarajoituksiaan. Aluehallintovirasto kertoi tänään Pohjois- ja Etelä-Savoa sekä Pohjois-Karjalaa koskevista uusista päätöksistä.

koronavirus
Saaristokaupungin Lääkäriaseman liikutettava koronatestaus rekka
Katso videolta Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahden haastattelu. Itä-Suomessa koronatestejä voidaan tehdä mm. rekkaan rakennetun testausaseman avulla.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 50 henkilön yleisötilaisuudet koko Itä-Suomessa. Rajoitukset astuvat voimaan keskiviikkona ja ne ovat voimassa kuukauden ajan. Määräys on voimassa 2.12.2020 – 1.1.2021.

Aluehallintoviraston uudet rajoitukset koskevat kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Päätös koskee Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntia.

Ainoastaan Joensuussa, Lieksassa ja Kontiolahden kunnissa on 6.12.2020 asti voimassa aluehallintoviraston viime viikolla antama määräys, joka kieltää yli 20 ihmisen kokoontumiset.

– Päätös perustuu koko valtakunnassa nopeasti heikentyneeseen epidemiatilanteeseen ja sen vaikutusten arviointiin myös meidän alueen osalta, kertoo Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Lahden mukaan päätöksellä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia kokoontumisten raja-arvoja epidemian eri vaiheissa.

Suositus myös yksityistilaisuuksiin, maskit yläkoululaisille

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellinen työryhmä suosittelee lisäksi, että myöskään yksityistilaisuuksissa ei järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia. Näitä ovat esimerkiksi perhejuhlat. Pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen tilaisuuksia.

Kouluissa ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen olisi hyvä käyttää maskia. Maskisuositus koskee edelleen kaikkia tilanteita, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista.

Aluehallintoviraston Soile Lahti korostaa, että uudet Avin antamat uudet rajoitukset koskevat kaikkia tilaisuuksia urheilutapahtumista konsertteihin. Alle 50 henkilön tilaisuuksissa on myös jatkossa huomioitava turvallisuus- ja hygieniaohjeet.

– Koronan leviämistä ei kuitenkaan pysty estämään pelkästään viranomaistoimilla, vaan jokaisella meistä on vastuu. On hyvä esittää itselleen kysymys, onko tämä juuri nyt välttämätöntä? muistuttaa Lahti.

Aluehallintoviraston antamat rajoitukset eivät koske hengellisiä tilaisuuksia, koska uskonnolliset yhdyskunnat jäävät kokoontumisrajoituspäätösten ulkopuolelle.

Lahti kuitenkin kertoo, että seurakuntien kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä ja ne ovat noudattaneet aluehallintovirastojen muille toimijoille antamia ohjeita.

Urheiluseurat reagoivat uusiin rajoituksiin

Urheiluseurat ovat reagoineet nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen.

Esimerkiksi pohjoissavolainen lentopallojoukkue Savo-Volley kertoo peruneensa ottelun Kokkolan-Tiikereitä vastaan. Ottelu oli tarkoitus pelata 5.päivä joulukuuta Pieksämäellä. Ottelun uusi ajankohta ei vielä ole tiedossa.

Savo-Volleyn pomo Timo Perälä kertoo ymmärtävänsä uusia rajoituksia.

– Tärkeintä on saada epidemia talttumaan. Kauden alussa jo tiedostimme, että normaalia kautta tästä ei tule, Perälä kommentoi.

Hän toivoo, että kautta päästäisiin kuitenkin jatkamaan heti ensi vuoden puolella.

Koripallojoukkue Joensuun Kataja on ilmoittanut jo aiemmin, että joukkue pelaa huomenna keskiviikkona järjestettävän ottelunsa ilman yleisöä Joensuun koronatilanteen vuoksi.

Tilannetta seurataan tarkasti

Koronatilanne on huonontunut entisestään ympäri Suomea ja uusia rajoituksia on jo tehty monissa maakunnissa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahden mukaan tilannetta seurataan nyt erittäin tarkasti.

– Jos joku alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen, siihen silloin joudutaan ottamaan voimakkaampia rajoituksia käyttöön.

Itä-Suomessa koronatilanne on muuhun maahan verrattuna rauhallinen. Alueella ollaan Joensuuta lukuunottamatta epidemian perustasolla. Muualla Suomessa useat alueet ovat siirtyneet leviämisvaiheeseen.

Itä-Suomen ympärillä on useita alueita, jotka ovat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on viime päivinä kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 27 koronavirukseen sairastunutta potilasta. Tehohoidossa on heistä neljä.

Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen.

1.12.2020 klo 14.37 uutista päivitetty kauttaaltaan. Lisätty muun muassa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Soile Lahden kommentit.

1.12.2010 klo 14.59 uutiseen lisätty muun muassa Savo-Volleyn kommentit.

1.12.2020 klo 15.13 lisätty Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellisen työryhmän suosituksia.

Lue lisää:

Kokoontumisia aiotaan rajoittaa entistä tiukemmin Itä-Suomessa: Kiristykset ovat välttämättömiä, arvioi aluehallintovirasto

Lue seuraavaksi