Hyppää sisältöön

Kokkola aloittaa maastopysäköinnin valvonnan ulkoilualueilla: "Alkuun jaetaan huomautuksia, mutta muitakin keinoja on"

Luvaton maastoon pysäköinti halutaan saada kuriin.

Harrbådan alue ja sen lähialueet ovat suosittu virkistysalue Kokkolassa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kokkola suitsii luvatonta pysäköintiä maastoon ja metsään, mikä on selvästi lisääntynyt kesällä ja syksyllä samaa tahtia ihmisten ulkoiluinnostuksen kanssa.

Kaupunki järjestää lähiviikkoina maastopysäköinnin valvontaa ulkoilu- ja virkistysalueilla.

Kaupungin metsätalousinsinööri Ahti Räinä muistuttaa, että autolla voi liikkua vain virallisilla tai yksityisteillä, mutta käytöstä poistetut tai auton mentävät metsäurat eivät ole pysäköintipaikkoja.

Aluksi luvattomasta pysäköinnistä jaetaan huomautuksia, sillä kaupunki arvelee osan tekevän sitä tietämättömyyttään.

– Moni ei tiedä pelisääntöjä, jotka tässä tapauksessa sanelee maastoliikennelaki. Alkuun siis opastetaan oikeaan pysäköintiin, mutta jos ohjeista ei piitata, silloin mietitään muita keinoja, sanoo Räinä.

Eniten ongelmia on ollut Satamatieltä Harriniemeen kulkevilla maastopoluilla sekä Laajalahdessa. Siellä autoja on pysäköity esimerkiksi poluille.

Lisäksi myös peltoliittymiä on tukittu.

Räinän mukaan näin vältytään myös siltä, ettei samoilla urilla tule vastaan autoja, pyöräilijöitä tai kävelijöitä ja ratsastajiakin.

Tien varteen voi pysäköidä, jos tiealueella on tilaa, eikä se haittaa muuta liikennettä, ohjeistetaan kaupungilta.

– Jos tie on niin kapea, ettei autoa siihen mahdu, voi ajoneuvon parkkeerata liittymään. Parasta olisi peruuttaa liitymään ja jättää auto kuitenkin riittävän lähelle tietä. Noin 10–20 metriä on sopiva etäisyys, mutta 200 metriä tieltä maastoon on jo liikaa, tarkentaa Räinä.