1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Koronavuosi on ollut tapahtumajärjestäjän painajainen – toteutuu, ei toteudu, toteutuu

Esimerkiksi seurakunnille, tapahtumajärjestäjille ja taiteilijoille vuosi on ollut hankala.

tapahtumat
Nainen soittaa viulua
Tapahtumajärjestäjillä on tänä vuonna ollut käytössään suunnitelma A sekä liuta muita, koska koronatilanne on muuttanut kokoontumisrajoituksia äkistikin.YLE / Aki Kopsala

Maakunnan heikentynyt koronatilanne muuttaa joulun perinteitä seurakunnissa. Konserttisaleissa taas koronan vuoksi on tullut peruutuksia pitkin syksyä.

Esimerkiksi Kokkolan Snellman-salin konsertteja on siirretty ensi keväälle. Kokous- ja konsertti-isäntä Pekka Kuusansalo kertoo, että tuottajat ja tapahtumantekijät alkoivat reagoida koronaan jo lokakuussa. He eivät uskaltaneet satsata mainontaan siinä pelossa, että tapahtumia peruuntuisi.

Paikalliset artistit ovat myös saaneet kokea koronan vaikutukset. Kokkolan kirkkoon 8.12. aiottu Guardia Nuevan ja Matti Korkialan joulukonsertti lähetetäänkin yleisölle striimattuna.

– Sitä juuri mietimme, että missä muodossa konsertti toteutetaan. Lipun ostaneet saavat linkin ja ehkä jopa laulujen sanat kotiin, jolloin he voivat laulaa mukana, pohtii kapellimestari ja taiteellinen johtaja Raimo Vertainen.

Seurakunnissa mennään ulos

Kokkolassa suomalaisen seurakunnan järjestämät suositut Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet muuttuvat sisätapahtumista ulkotiloihin ja nettiin striimattaviksi Kokkolassa.

Ulkolaulutapahtumia on ainakin kirkkojen ja seurakuntakotien lähellä Ykspihlajassa, Koivuristillä, Kaarlelan kirkon tienoilla ja keskustassa. Lähetyssopessakin lauletaan ja striimattuun tapahtumaan voi lähettää etukäteen laulupyyntöjä. Lähetyssihteeri Milla Kallio kertoo, että päivämäärät tarkentuvat lähiaikoina.

Sen sijaan nyt jo tiedetään, että Kauneimmat joululaulut striimataan keskiviikkona 9.12. Kaarlelan kirkosta. Striimauksesta huolehtivat Centrian yhteisöpedagogiopiskelijat.

Live-lauluakin on luvassa. Seurakunnan lauluryhmä kiertää Kokkolan keskustassa 19.12. ja tuo joulumieltä, tällä kertaa ulkoilmassa. Lauluryhmältä on tulossa myös joululauluvideo YouTubeen.

Toholammilla kauneimpia joululauluja lauletaan 1.12. ulkona, Jussinpirtillä ja nuotion loimussa.

Yhä uusia suunnitelmia

Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtava kanttori Ritva Göös kertoo, että kulunut vuosi on ollut muuttuvien suunnitelmien vuosi.

– Siinä täytyy vain reagoida ja rakentaa uudet suunnitelmat edellisten sijaan. Pettymyksiäkin tulee, mutta kun tietää tilanteen, niin siihen on osannut jollakin tavalla varautua.

Joulun tienoille oli vielä rauhallisemman koronatilanteen aikaan kaavailtu useita Kauneimmat joululaulut - tilaisuuksia sisätiloissa sillä ajatuksella, että turvavälit olisi helpompi järjestää monessa tapahtumassa kuin vain muutamassa.

Viikonloppuna tiukentuneet koronarajoitukset siirtävät laulajaiset sisältä ulos ja nettiin.

Striimauksessa on etunsa

Lähetyssopen lauluhetkiä on Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa striimattu tähänkin mennessä. Samoin jumalanpalveluksia on välitetty netin kautta jo nyt. Joulun alusajan jumalanpalvelukset välitetäänkin nyt striimattuina kolmena pyhänä.

Ainakin tähän mennessä striimaus on toiminut hyvin lauluhetkissä ja jumalanpalveluksissa. Osa yleisöstä on jopa kiitellyt sitä, että kotoa voi osallistua.

– Tunnelma syntyy kunakin hetkenä soitetusta musiikista. Tietysti ohjelman on oltava sujuvaa, eikä hiljaisia hetkiä saa syntyä. Se vaatii tarkkaa valmistautumista, analysoi Göös.

Ritva Göös miettii, että tuoreimpien rajoitusten ajankohta on hankala, sillä se päättyy 21.12. Joulun pyhien rajoitukset ovat siis vielä mysteeri. Kuitenkin seurakunnissa joudutaan etukäteen suunnittelemaan tärkeän juhlapyhän tapahtumia. Tälläkin kertaa etukäteissuunnitelmat joudutaan todennäköisesti reivaamaan nopeasti uusiksi.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen – tiukennuksia kokoontumiseen ja harrastamiseen

Kauneimmat joululaulut menee tänä vuonna uusiksi – se voi tarkoittaa myös lisää ja uudenlaisia tilaisuuksia

Yli 500 hengen yleisötapahtumat perutaan: Kokkola City Run siirtyy, Hermes ja KPV odottavat liittojen kantaa, kulttuuritapahtumat uhattuna

Lue seuraavaksi