1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuorisourheilu

Espoo selvitti yli 20 000 urheilijanuoren koronatartunnat, ja tulos oli yllättävä: niitä ei juurikaan ole – sama tulos myös koko maan kyselystä

Espoossa kysely lähti 27 urheiluseuralle, joissa harrastaa kaupungin arvion mukaan noin 22 000 alle 15-vuotiasta nuorta.

nuorisourheilu
Skugga av ishockeyspelare på is.
Jääkiekon iso pelaajamäärä sekä fyysiset kontaktit tekevät siitä otollisen koronaviruksen leviämiselle.Tomi Hänninen

Harrastajien suursuosiota nauttivat jääkiekko ja jalkapallo nousivat esiin myös, kun Espoon kaupunki selvitti kyselyllä koronatartuntojen määrää alle 15-vuotiaiden seuraurheilussa.

Lukemat eivät kuitenkaan harrastajamäärään verrattuna ole päätä huimaavia. Marraskuun 25. päivään mennessä Espoossa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli sairastunut 23 lätkä- ja 12 futisjunnua.

– Jääurheilijoita on noin 3500 eli tartuntaluvut eivät ole kovin isot. Mutta onhan seurattu sitä, että aikuisten parissa jääkiekossa tauti on päässyt leviämään pahemmin kuin monessa muussa lajissa, miettii Espoon kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistonen.

Yhteensä Espoon kaupungin koronakyselyyn vastasi 27 urheiluseuraa, joissa eri lajeja harrastavia alle 15-vuotiaita nuoria on yhteensä noin 22 000. Seurakyselyssä selvitettiin joukkueissa todetut koronatartunnat. Selvityksestä kertoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Jalkapallon ja jääkiekon harrastajien lisäksi jonkin verran tartuntoja oli myös koripalloilijoilla. Muissa lajeissa tartunnat ovat olleet yksittäisiä.

Ainoa koronatartuntojen "super-rysä" oli syksyllä Kiekko-Espoon joukkueessa, jossa 18 pelaajaa sai tartunnan samasta ketjusta.

Kyselyn teettämisen takana oli ajatus tuoda alueellisten päättäjien tietoon faktoja urheiluharrastuksien merktiyksestä koronaviruksen leviämisessä.

– Haluaisimme uskoa, että tällä oli esimerkiksi se merkitys, että ulkoliikuntaa ei kielletty alle 20-vuotiailta. Toivottavasti heti tilanteen rauhoittuessa lasten ja nuorten toiminta voisi alkaa uudelleen nopeasti, Sistonen sanoo.

Suomalaiset seurat säästyneet suurilta koronaketjuilta

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU julkaisi eilen selvityksen, jossa perehdytään eri lajien harrastajien saamiin koronavirustartuntoihin koko maassa.

– Laitoimme lajiliittojen kautta seuroille kyselyn, johon seurat reagoivat todella nopeasti ja laajasti. Kysyimme, kuinka moneen seuraan oli kohdentunut karanteenitoimenpiteitä koronavirusaltistumisten tai tartuntojen takia, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen ja Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoo.

Suomen Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.
Erikoislääkäri Maarit Valtonen selvitti ryhmänsä kanssa urheiluseurojen koronakokemuksia.Jani Saikko / Yle

Valtosen mukaan selvityksen mielenkiintoisin anti oli koronatapausten vähyys urheilijoiden keskuudessa.

– Ottaen huomioon kuinka moni suomalainen liikkuu urheiluseuroissa nämä karanteenitapaukset, altistumiset ja jatkotartunnat ovat pieniä prosentteja. Toisaalta altistumismäärissä nousivat odotetusti esille lajit, joissa on paljon harrastajia ja joissa tulee väistämättä lähikontakteja, Valtonen summaa.

Miksi urheilupiireissä ei ole enempää koronatapauksia? Johtuuko se harrastajien kunnosta vai kenties nuoresta iästä?

– Se on mielenkiintoinen kysymys. Itse olen saanut tutkia muutaman viimeisen vuoden huippu-urheilijoiden virusinfektioita ja tämä koronapandemia tuli tähän mielenkiintoisena lisänä minun näkökulmastani. Meitä kiinnostaa hirveästi tietää, miten virukset tarttuvat joukkueissa, jotta voisimme toteuttaa ennaltaehkäiseviä toimia niiden välttämiseksi.

Valtosen mukaan koronavirus ei ole niin herkästi tarttuva kuin esimerkiksi tuhkarokkovirus.

– Tutkijoilla ei ole tästä vielä täyttä ymmärrystä, miksi suurin osa ihmisistä ei tartuta virusta keneenkään. Joku on supertartuttaja ja toinen taas ei. Tämä tekee tilanteesta hyvin vaikeasti hallittavan, Valtonen selittää.

Olosuhteet toki vaikuttavat merkitsevästi, mutta mahdollisesti tartuttajaa vähemmän.

– Jos tämä olisi tuhkarokkoviruksen lailla leviävä virus, niin salibandyn tai jääkiekon tai kamppailulajin olosuhteissa sillä olisi erittäin otollisen olosuhteet tarttua.

Syy urheilijoiden suhteellisen pieniin koronatartuntamääriin voikin liittyä juuri ihmiskontaktien nopeuteen.

– Tutkijat ovat nostaneet kumuloituvan kontaktiajan merkittävyyttä.Kotona koronaviruksen tartuttavuus on 20 prosenttia, koska kotona ollaan pitkään yhdessä, istutaan yhdessä, jutellaan ja nauretaan. Vaikka urheilussa paljon ventiloidaan ja pärskitään pisaroita, ovat nämä kontaktit ehkä niin nopeita, ettei virus ehdi siirtyä ihmisestä toiseen, Valtonen miettii.

Lue myös:

Selvitys: koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen urheilussa pitää kohdentaa aikuisten harrastustoimintaan ja sisäjoukkuelajeihin

Lue seuraavaksi