Hyppää sisältöön

Lue täältä Kymenlaakson koronauutiset 27.3.-12.8.2020

Koostimme vanhat koronauutiset tähän artikkeliin.

12.8. Kymenlaaksoon maskisuositus, koronavirus on viivästyttänyt ankeriaan mädinlaskun syyn selviämistä Kotkassa

17.23 Sote-kuntayhtymä Kymsote on antanut paikallisen suosituksen kasvomaskien käytöstä. Suosituksesta kerrotaan johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan kirjoittamassa, kymenlaaksolaisille suunnatussa kirjeessä. Hän kehottaa harkitsemaan maskin käyttöä esimerkiksi ruuhkabussissa, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

10.50 Akvaariotalo Maretariumissa Kotkassa tapahtuneen ankeriaan mädinlaskun syy on edelleen hämärän peitossa. Tutkijat ympäri Eurooppaa hämmästyivät vuosi sitten, kun yksi akvaariotalon ankeriasnaaraista tuotti mätiä – ensimmäistä kertaa koskaan ilman hormonihoitoja. Ainutlaatuisen tapauksen syyn selvittäminen on viivästynyt koronaviruspandemian takia, sillä Maretariumissa viime syksynä vierailleet hollantilaistutkijat eivät ole päässeet matkustamaan Kotkaan jatkamaan tutkimuksia.

11.8. Koronatestien ruuhkan purkaminen on vaikeaa, seurustelukumppani saa tulla Venäjältä Suomeen

12.43 Venäjältä pääsee nyt Suomeen aiempaa helpommin. Rajavartiolaitos on lieventänyt Suomeen saapuvien venäläisten maahantulorajoituksia niin, että rajan saa ylittää, jos Suomen puolella odottaa seurustelukumppani. Muutos koskee vain liikennettä Venäjältä Suomeen, ei Suomesta Venäjän suuntaan. Lopullinen päätös maahanpääsystä tehdään rajanylityspaikalla. Vastaavia muutoksia on tehty myös muutamien muiden maiden kohdalla.

12.42 Koronatestaukseen syntynyt ruuhka on luonut hankalan tilanteen Kymelaaksossa. Kymsoten ruuhkautuneisiin näytteenottopisteisiin tarvittaisiin lisää käsipareja, mutta henkilöstöä on vielä lomalla ja työntekijöitä tarvittaisiin myös tavallisissa työtehtävissään, jotta kevään aikana syntyneitä hoitojonoja saadaan purettua. Koronanäytteenotoissa on ollut ruuhkaa myös muualla Suomessa.

10.8. Lukuvuosi alkaa varotoimien puitteissa, päiväkoteihin ei pääse tutustumaan tavalliseen tapaan

12.56 Kymenlaakson kouluissa varaudutaan koronavirukseen uuden lukuvuoden ja lähiopetuksen alkaessa. Syyslukukausi alkaa Kouvolassa tiistaina ja muissa Kymenlaakson kunnissa keskiviikkona. Koulujen varotoimet ovat samankaltaisia kaikissa Kymenlaakson kaupungeissa. Niissä kiinnitetään kevään tapaan huomiota esimerkiksi hyvään käsi- ja yskimishygieniaan sekä turvaväleihin.

09.04 Tänä syksynä päiväkodin aloittavat lapset tutustuvat koronan vuoksi uuteen arkeensa vain pikaisesti. Voimassa olevien suositusten mukaan päiväkodeissa tulee välttää tarpeettomia fyysisiä lähikontakteja, jonka vuoksi tutustuminen päiväkotiin ja sen henkilökuntaan tapahtuu pääasiassa ulkona leikkien. Normaaleissa olosuhteissa tutustumiseen on voinut käyttää useita päiviä.

7.8. Sataman liikenne notkahti, koronatesteihin edelleen jonoa

17.44 Koronaviruspandemia on vähentänyt paperin menekkiä. Metsäteollisuuden kysynnän lasku näkyy nyt myös Haminan–Kotkan satamassa, jonka heinäkuun liikennemäärät jäivät hieman odotettua vaisummiksi.

16.46 Kymsote lisää tällä ja ensi viikolla henkilökuntaa ruuhkaantuneeseen koronanäytteenottoon ja päivystysavun puhelimeen. Sote-kuntayhtymän mukaan näytteenotto voi kuitenkin edelleen jonoutua. Koronavirusta epäiltäessä Kymsote suosittelee ensisijaisesti oirearvion tekemistä Omaolo-palvelussa (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta voi myös varata ajan näytteenottoon.

Päivystysavun puhelimeen on tullut viime päivinä noin 600 puhelua vuorokaudessa, mikä on noin kolminkertaisesti tavalliseen verrattuna. Numero palvelee myös muissa kuin koronavirukseen liittyvissä päivystysasioissa ja on ollut viime päivinä ruuhkainen.

11.41 Kasvaneet koronatestimäärät eivät toistaiseksi näy kasvaneina tartuntalukuina Kymenlaaksossa. Kerroimme eilen, että Kymsoten koronatestien näytteenottopisteet ovat tällä viikolla ruuhkautuneet. Tänään julkaistujen tartuntatilastojen perusteella Kymsoten alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeksi viikko sitten maanantaina 27. heinäkuuta. Kymsote päivittää tartuntatilastonsa (siirryt toiseen palveluun)maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

11.04 Peruskouluikäisille lapsille etsitään vapaaehtoisia läksykummeja Kaakkois-Suomessa. Mannerheimin lastensuojeluliitto aloitti läksykummitoiminnan toukokuussa, kun oppilaat olivat koronatilanteen takia etäkoulussa. Vapaaehtoiset läksykummit voivat tehdä lasten kanssa esimerkiksi koulutehtäviä, vaihtaa kuulumisia ja lukea kirjoja. Tapaamiset järjestetään pääosin etäyhteyden avulla. Tavoitteena on saada lapsen luku- ja kielitaitoa edistettyä, ylläpidettyä koulumotivaatiota ja tarjottua seuraa yksinäisille lapsille.

6.8. Koronatesteissä ruuhkaa – odotusajat jopa tunteja

13.09 Koronatestien näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa tällä viikolla. Testeihin on hakeutunut selvästi enemmän ihmisiä kuin aiempina viikkoina, vaikka kasvua oli nähtävissä jo aiemmin. Kymsote aikoo avata elokuun aikana lisää näytteenottopisteitä.

7.58 Kymenlaaksolaisille yrityksille on maksettu tähän mennessä yli miljoona euroa valtiokonttorin kustannustukea koronakriisin aiheuttamiin tappioihin. Eniten tukea on Kymenlaaksossa myönnetty Rajamarketeja pyörittävälle Vaalimaan Kauppakartanolle, joka on saanut puoli miljoonaa euroa tukea. Toiseksi suurimman tukipotin, lähes 100 000 euroa tukea on saanut Tykkimäen vapaa-aikakeskus

4.8. Kasvomaskien kauppa on vilkastunut

15.44 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikomus suositella kasvomaskien käyttöä on alkanut näkyä maskikaupassa. Kotkan ja Kouvolan Prismoista sekä Lappeenrannan Citymarketista kerrotaan, että kasvomaskien myynti on vilkastunut tällä viikolla. Suuntaus on sama myös apteekeissa.

31.7. Amarillo on saanut useita yhteydenottoja asiakkailta

12.45 Ravintola Amarillo Kotkassa on saanut yhteydenottoja huolestuneilta asiakkailta tällä viikolla paljastuneeseen koronavirustapaukseen liittyen. Heidät on ohjattu ottamaan yhteyttä terveysviranomaisiin.

29.7. Ravintola Amarillon asiakkaalla koronatartunta

13.51 Kotkan Amarillossa perjantaina 24. heinäkuuta asioineella henkilöllä on todettu covid19-infektio. Asiakas oli ravintolassa kello 23–01 välisenä aikana, ja hän on saattanut levittää tartuntaa myös muille.

Hotellinjohtaja Olli Järvisen mukaan paikalla oli samaan aikaan noin 200 asiakasta ja toistakymmentä työntekijää.

6.7. Alokkailta kysytään oireista

16.37 Kymsoten hallitus on hyväksynyt kuntayhtymän yt-neuvottelujen tuloksen. Kymsote haki yhteystoimintaneuvotteluissa säästöjä, jotka helpottaisivat sen koronaepidemian kurjistamaa taloustilannetta. Kymsote aikoo esimerkiksi lomauttaa runsaat 400 työntekijää viikon ajaksi syksyllä 2020. Tarkempia suunnitelmia tehdään parhaillaan.

14.48 Noin 2100 alokasta astuu tänään palvelukseen Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Heiltä kysytään heti saapumisen yhteydessä mahdollisista koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvistä oireista ja siitä, ovatko he matkustaneet viime aikoina ulkomailla.

3.7. Uusia tapauksia harvakseltaan

17.29 Koronavirustartuntoja on todettu Kymenlaaksossa viime aikoina harvakseltaan. Viimeisin tartunta tuli tietoon 30. kesäkuuta, ja kesäkuun puolivälin jälkeen on varmistunut yhteensä neljä tartuntaa. Tartunnoista kolme on saatu Kymenlaaksosta ja yksi pääkaupunkiseudulta.

23.6. Lastensuojelun yksikössä todettu koronatartunta

13.31 Kymsoten lastensuojeluyksikössä asuvalla lapsella on todettu koronavirustartunta. Kymsoten mukaan tartunnalle altistuneet lapset, heidän perheensä ja lastensuojeluyksikön työntekijät on tavoitettu. Heille on annettu ohjeet karanteeniin ja mahdollisesti ilmestyvien oireiden seurantaan.

22.6. Jo toinen risteilijä on perunut matkansa Kotkaan

13.43 Kansainvälinen risteilyalus Serenissima on perunut tulonsa Kotkaan. Serenissima on toinen kansainvälinen risteilyalus, jonka matka Kotkaan on tänä kesänä peruuntunut. Aiemmin kesäkuussa kerrottiin Ocean Majesty -nimisen aluksen peruutuksesta. Sen piti saapua Kotkaan heinäkuun alussa.

18.6. Kaste- ja vihkivaraukset ovat kasvussa koronakevään jälkeen

14.54 Kaste- ja vihkivaraukset ovat tasaisessa kasvussa Kouvolassa koronakevään jälkeen. Kouvolan seurakuntayhtymästä kerrotaan, että varsinkin kesäkuun alusta on varattu kasteita seurakunnan tiloissa huomattavasti maalis-toukokuuta enemmän. Koronatilanteen takia Kouvolassa siirrettiin ja peruttiin keväällä muutamia kaste- ja vihkivarauksia.

16.6. Mansikanpoimijoita on saatu riittävästi koronasta huolimatta

10.42 Kymenlaaksosta usealta tilalta kerrotaan, että koronasta huolimatta kausityöläisiä on saatu lopulta riittävästi. Perinteisten ulkomaalaisten poimijoiden sijasta monella tilalla työskentelee tänä kesänä kotimaisia poimijoita.

11.6. Koiria otetaan jopa hetken mielijohteesta

17.28 Pohjois-Kymen sairaalassa luovutaan erillisestä infektiopotilaiden sisäänkäynnistä, mutta infektiopotilaat hoidetaan edelleen erillään muista.

16.32 Suomessa on koiranpentubuumi. Ihmiset hankkivat nyt koiria jopa hetken mielijohteesta, ja se voi johtaa ongelmiin. Helsingin poliisi arvelee esimerkiksi koirahyökkäysten määrän kasvavan tänä vuonna.

10.6. Kiireettömän hoidon odotusajat venyivät

18.23 Kiireettömän erikoissairaanhoidon odotusajat venyivät koronakevään aikana koko maassa. Erot sairaanhoitopiirien välillä olivat kuitenkin suuria. Kymenlaaksossa odotusajan mediaani oli huhtikuussa koko Suomen lyhyin.

18.55 Huvipuistot availevat porttejaan. Kouvolan Tykkimäen huvipuistokausi alkoi noin kuukautta edellisvuotta myöhemmin. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi huvipuistossa seurataan tehostetusti turvavälien noudattamista

5.6. Yksi kesän risteilijöistä on perunut tulonsa Kotkaan

Yksi kansainvälinen risteilyalus on perunut tulonsa Kotkaan koronaviruksen takia. Kotkaan on ollut tänä kesänä tulossa yhteensä viisi risteilijää, joiden on ollut määrä tuoda seudulle mukanaan noin 8 300 matkustajaa ja 2 500 miehistön jäsentä. Haminan-Kotkan satamayhtiö seuraa valtionjohdon määräyksiä matkustusrajoituksiin liittyen. Tällä hetkellä muiden risteilijöiden tuloon liittyviä valmisteluja jatketaan normaalisti.

4.6. Koronakriisi on rokottanut eniten kouvolalaisten palkkapusseja

17.39 Uusin lisätalousarvio on tuomassa ammattikorkeakouluihin lisää opiskelupaikkoja ensi syksyksi. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tavoittelee lähes 200 opiskelupaikan lisäystä syksyllä 2020 alkaviin koulutuksiin. Tavoitteena on saada lisää opiskelijoita etenkin tekniikan ja liikenteen alalle.

15.00 Koronakriisi leikkasi selvästi suomalaisten palkkapottia huhtikuussa. Asia käy ilmi taloustutkimusyksikkö Helsinki GSE:n tuoreesta raportista(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan yhteenlasketut palkat putosivat huhtikuussa viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Analyysin perusteella palkansaajat ovat ottaneet pahiten takkiin Kouvolassa, missä palkkasumma putosi huhtikuussa yli kahdeksan prosenttia.

11.04 Kauppakeskukset alkavat vilkastua koronarajoitusten lievennyttyä. Kävijämäärät ovat kasvussa sekä kauppakeskus Pasaatissa Kotkassa että Kouvolan Veturissa. Koronavirustilanteen aikana kauppakeskuksissa erityisesti ravintoloita ja kahviloita on ollut suljettuna. Pasaatissa kymmenisen yritystä laittoi toimintansa tauolle. Veturissa suljettuna on ollut enimmillään 27 yritystä kauppakeskuksen noin 75 yrityksestä.

3.6. Kymenlaaksossa rahaa tulee raiteille ja eritasoliittymään

16.34 Hallitus julkisti myöhään tiistai-iltana esityksensä uudeksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarvion toimenpidekokonaisuus on yhteensä 5,5 miljardia euroa. Tässä vaiheessa rahaa Kymenlaakossa olisi tulossa Kotkan Paimenportin eritasoliittymään ja Kotkan ja Kouvolan välille uuteen raidepilottiin. Päätökset jakoivat mielipiteitä Kaakon kansanedustajissa.

2.6. Iäkkäiden kauppa-apu jatkuu Kouvolassa

16.36 Suomi aukesi, mutta rajoutuksia on yhä voimassa. Katso lista. Mukana esimerkiksi Tykkimäen huvipuisto.

13.39 Moni nuori aloittaa kesätyöt tällä viikolla. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että tänä kesänä on tarjolla kymmmeniätuhansia työpaikkoja viime vuotta vähemmän koronaviruksen vuoksi. Suurin selittävä syy on hotelli- ja ravintola-alan työvoimatilanne, jossa kesätyöntekijöille ei ole tällä hetkellä tarvetta.

11.08 Museot avautuvat tänään tiistaina koronarajoitusten lievennyttyä. Museot ovat olleet koronavirustilanteen takia suljettuina maaliskuun puolivälistä asti. Höllentyneiden rajoitusten myötä ensimmäiset museot avautuivat jo maanantaina, mutta suurin osa niistä avaa ovensa tänään. Esimerkiksi Kotkassa Merikeskus Vellamo ja Kouvolan Poikilo-museot avaavat näyttelynsä kävijöille.

07.17 Iäkkäiden kaupunkilaisten asiointipalvelu jatkuu Kouvolassa kesäkuun loppuun saakka. Kaupunki on järjestänyt koronapandemian aikana kauppa- ja apteekkiapua yli 70-vuotiaille, joilla ei ole läheisiä auttamassa. Ikääntyneille tarkoitettu keskustelupuhelin puolestaan toimii näillä näkymin Kouvolassa heinäkuun loppuun asti. Palvelujen tarvetta on tarkoitus arvioida uudelleen elokuussa.

1.6. Liikuntapaikkoja avataan

09.23 Koronavirustilanteen takia suljettuja liikuntapaikkoja aletaan jälleen avata tästä päivästä lähtien. Kotkassa Katariinan maauimalan ulkoallas ja suurin osa kaupungin kuntosaleista avataan asiakkaille. Kouvolassa asiakkaiden käyttöön avataan maanantaina Urheilupuiston uimahalli ulkoaltaineen. Myös suurin osa kaupungin sisähalleista jatkaa toimintaansa.

31.5. Päättäjäisten juhlinta sujui rauhallisissa merkeissä

15.00 Seurasimme ekaluokkalaisen Aada Honkasalon arkea kouluvuoden ajan. Ensimmäinen kouluvuosi oli koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi hyvin erikoinen.

14.48 Koulujen päätöstä ja kesäloman alkua on juhlittu Kymenlaaksossa rauhallisesti, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi.

29.5. Vaalimaalle jumiin jäänyt matkustaja edelleen Suomessa

17.41 Hallitus purkaa kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen.

10.59 Venäjälle maaliskuussa palaamassa ollut matkustaja on edelleen jumissa Suomessa. Mies on ollut Suomen puolella jo yli kaksi kuukautta. Mies jäi jumiin Vaalimaan raja-asemalle maaliskuun puolivälissä, jolloin Suomen ja Venäjän rajat menivät kiinni eri aikaan. Tapaus ei ole enää poliisin hoidossa.

5.53 Lasten liikennepuisto saattaa sittenkin avautua Kouvolassa tänä kesänä. Kouvolan kaupunki aikoi pitää liikennepuiston tänä kesänä kiinni työntekijöiden lomautusten ja koronarajoitusten takia. Kouvolan kaupunki on nyt sopimassa liikennepuiston avaamisesta Parik-säätiön kanssa. Puisto olisi mahdollista avata kesäkuun puolivälissä.

28.5. Tykkimäen huvipuisto aukeaa kesäkuun 10. päivä

15.07 Tykkimäen Huvipuisto avautuu keskiviikkona 10. kesäkuuta. Ensimmäisenä avautuu huvipuisto ja samalla viikolla 13. kesäkuuta aukeaa myös Tykkimäen vesipuisto Aquapark. Actionpark aukeaa puolestaan 15. kesäkuuta. Huvipuisto kertoo ottavansa koronan huomioon esimerkiksi rajoittamalla asiakasmääriä.

27.5. Kauppakeskus Zsar aukeaa launtaina, venäläisturistien kato aiheuttaa isot tappiot

17.36 Logistiikkayhtiö Nurminen Logistics lisää junaliikennettä Helsingin Vuosaaresta Kiinaan. Myös Kouvolassa on vireillä suunnitelmia junaliikenteen suhteen.

17.09 Venäjän rajan tuntumassa Vaalimaalla sijaitsevan Zsar-outletkylän liikkeet ovat olleet säpissä kaksi kuukautta. Lauantaina tilanne muuttuu, kun se avaa jälleen porttinsa. Silloin avautuu noin puolet outlet-kylän 28 liikkeestä. Kysyimme kolmesta kauppakeskuksesta, miten he nyt noudattavat määräyksiä.

5.52 Kaakkois-Suomeen on tulossa satojen miljoonien eurojen tappiot, jos itäraja pysyy kiinni vuoden loppuun asti. Venäläisturistien puuttuminen kurittaa erityisesti matkailua ja vähittäiskauppaa. Pahimmillaan turistikato voi vielä niiltä aloilta lähes tuhat työpaikkaa.

26.5. Kansallispuistojen suosio on kasvanut

19.59 Kouvolaan on tullut kevään aikana vähemmän Business Finlandin myöntämää koronatukea kuin lähialueen muihin kaupunkeihin. Kouvolalaiset yrittäjät ovat saaneet tähän mennessä Business Finlandin myöntämää avustusta 2,9 miljoonaa euroa. Lappeenrantaan ja Mikkeliin Business Finland on myöntänyt rahaa miljoona euroa enemmän.

16.13 Kymsote on alkanut purkaa koronaepidemian varalta tehtyjä poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi erillisten infektiopäivystysten toimintaa aiotaan supistaa yöajalta, ja päiväkirurgian leikkauksia tehdään jo. Koronaviruksen suhteen täytyy kuitenkin edelleen olla varuillaan, sanoo johtajaylilääkäri.

13.23 Jo puoli miljoonaa suomalaista on raportoinut oireistaan Omaolo-palvelussa. THL:n julkaisema kartta näyttää, missä koronaa on epäilty eniten.

8.36 Kansallispuistot ovat vetäneet tänä keväänä reippaasti väkeä Kymenlaaksossa. Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa on käynyt tammi-huhtikuun aikana yli nelinkertainen määrä retkeilijöitä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Väkimäärä on yli tuplaantunut myös Valkmusan kansallispuistossa.

25.5. Ei uusia tartuntoja Vekaranjärvellä tai Kymsoten alueella

12.32 Vekaranjärven varuskunnassa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Yhdellä varusmiehellä todettiin toissa viikolla koronavirustartunta, ja 50 tartunnalle altistunutta asetettiin karanteeniin.

Osa karanteeneista on jo päättynyt ja loput ovat päättymässä tällä viikolla. Lisää Vekaranjärven tilanteesta voit lukea tästä jutusta.

Myös koko Kymenlaakson tartuntatilanne jatkuu rauhallisena. Kymsoten tietojen mukaan viimeisin tartunta on todettu toissa viikolla.

22.5. Kahdeksan päivää ilman uusia tartuntoja

12.43 Rauhallinen tilanne jatkuu koronavirustartuntojen osalta Kymenlaaksossa: yhtään uutta vahvistettua tartuntaa ei ole kirjattu kahdeksaan päivään.

Uusimmat tartunnat ovat siis reilun viikon takaa. Torstaina 14.5. todettiin kaksi uutta tartuntaa, ja sitä ennenkin oli noin viikon jakso ilman yhtään tartuntaa.

THL:n tilaston mukaan maakunnassa on tähän mennessä todettu 43 koronavirustartuntaa. Kouvolassa tapauksia on 23 ja Kotkassa 13. Muissa Kymenlaakson kunnissa tartuntoja on enintään 4.

20.5. Rottaongelma on levinnyt Kouvolassa

8.04 Rottaongelma on levinnyt Kouvolassa koko kaupunkiin. Pari vuotta sitten Kuusankoskella jouduttiin hävittämään rottia viemäriverkostosta, kun ne pyrkivät lattiakaivojen ja wc-pönttöjen kautta asuntoihin ja päiväkoteihin.

Tänä keväänä rottia on liikkunut myös pihoilla. Kouvolan terveystarkastajat ovat saaneet ilmoituksia rotista ympäri kaupunkia.

Yksi syy rottaongelmaan on se, että koronan takia ihmiset ovat olleet enemmän kotonaan kuin aiemmin, joten rotille kelpaavaa jätettä on saatavilla enemmän kuin aiemmin.

19.5. Musiikkiopistoihin pääsee nopeusjärjestyksessä

10.38 Kymenlaakson musiikkiopistoihin otetaan opiskelijoita tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilman valintakokeita. Kotkan seudun musiikkiopistossa ja Pohjois-Kymen musiikkiopistossa halukkaat otetaan sisään ilmoittautumisjärjestyksessä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Esimerkiksi Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa lauluopintoihin on haettu videohaulla.

18.5. Koronavirus siirtää saaristoliikenteen alkamista, Vekaranjärvellä varusmiesten koronatestit negatiivisia

17.31 Koronavirus on siirtänyt saaristoliikennekauden alkua Kotkan edustalla. Kotkan alueen yksityisistä liikennöitsijöistä yksikään ei ole vielä käynnistänyt saaren ja mantereen välistä liikennettä. Tavallisesti kausi käynnistyy toukokuun alussa.

13.05 Kuudelle varusmiehelle on tehty koronavirustesti Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Testitulokset ovat olleet negatiivisia. Yhdellä prikaatin varusmiehellä todettiin koronavirustartunta viime perjantaina. Tartunnalle ehti altistua 50 henkilöä.

12.34 Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys perustaa eläintalon Kotkan Hovilaan. Eläintalo on tarkoitettu esimerkiksi löytöeläimille tai hätämajoituksena lemmikeille, joiden omistajat eivät itse voi huolehtia niistä. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi koronaepidemian aikana, jos lemmikin omistaja joutuu sairaalahoitoon.

16.5. Finavia: Valtio ei enää maksa taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin

14.30 Valtio ei enää kustanna Suomeen ulkomailta palaavien taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin, tiedottaa lentoasemia ylläpitävä Finavia. Ulkomailta palaavien on vältettävä julkisia kulkuneuvoja ja pysyttävä kaksi viikkoa kotikaranteenissa.

Esimerkiksi ulkomailta saapuvien kausityöntekijöiden matkat on kustantanut työnantaja.

Vantaan kaupungin terveydenhuollon henkilökunta ei enää kerää saapuvilta matkustajilta oirekyselyitä.

15.5. Varusmiehellä koronatartunta Karjalan prikaatissa, etävastaanotot käyttöön

17.50 Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote on ottanut käyttöön etävastaanotot terveyspalveluissa. Etävastaanotolla potilas voi esimerkiksi keskustella lääkärinsä kanssa kotoaan videoyhteyden välityksellä. Kymsoten mukaan etävastaanottoa voi hyödyntää hyvinvoinnin seurantaan, kontrollikäynteihin ja tilanteisiin, joissa ei tarvita fyysistä tutkimista tai hoitoa.

13.18 Karjalan prikaatin varusmiehellä vahvistettiin koronavirustartunta perjantaina 15. toukokuuta aamupäivällä. Asiasta kertoo sivuillaan Maavoimat.

11.17 Kouvolassa kotiin jäävien oppilaiden määrä osoittautui alkuperäistä suuremmaksi. Poissaolevia perusopetuksen oppilaita oli yli 1 480 eli yhteensä 20,5 prosenttia perusopetuksen oppilaista.

7.10 Juha Vainio -sanoittajapalkintoa ei jaeta tänä vuonna. Syynä on Kotkan Meripäivien peruuntuminen; palkinto on jaettu vuosittain Meripäivien yhteydessä.

14.5. Tekonurmet avautuvat, kaksi uutta koronatartuntaa

12.22 Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Niitä on todettu testeillä tähän mennessä 40 kappaletta. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronaviruspotilasta.

11.15 Ulkoliikuntapaikkojen avaaminen alkaa tänään. Kotkassa Katariinan maauimalan ulkoallas aiotaan avata kesäkuun alussa.

13.5. Yli tuhat oppilasta jäämässä kotiin – rehtorien mukaan lähes kaikki syyt hyväksyttyjä

17.15 Kouvolassa on tämänhetkisten tietojen mukaan jäämässä kotiin yli tuhat oppilasta. Selvitimme vanhempien syyt jättää lapset kotiin opiskelemaan kesälomaan asti.

6.15 Ylen kyselyn mukaan Suomessa on suuria eroja siinä, kuinka suuri osa oppilaista palaa torstaina lähiopetukseen. Esimerkiksi Kouvolassa 15,5 prosenttia ja Kotkassa 10 prosenttia oppilaista on hakenut lupaa poissaoloon.

12.5. Ylioppilaat saivat koetulokset

6.05 Kymmenettuhannet nuoret ovat ansainneet valkolakkinsa – kolme heistä kertoo, millaista oli kirjoittaa ylioppilaaksi koronakeväänä. Haminalaisen Venla Rantalan oppikirjat olivat 500 kilometrin päässä, kun hän kuuli kirjoituspäivän muuttumisesta.

11.5. Asiointipalvelu päättyy Kotkassa

12.27 Kotkan maksuton kauppa- ja apteekkiapupalvelu yli 70-vuotiaille päättyy tämän viikon perjantaina 15. toukokuuta, kun asiointiavun työntekijät palaavat omiin työtehtäviinsä esimerkiksi kirjastoihin ja varhaiskasvatukseen. Vilkkaimmillaan asiointeja on ollut noin 200 viikossa.

8.5. Kesälomasuunnitelmat muuttuvat, katso lista lasten riskiryhmistä

17.29 Kymsote on julkaissut koulujen avautumisen alla listan siitä, mitkä potilasryhmät kuuluvat riskiryhmiin. Terveysalan ammattilaiset suosittelevat kotiin jäämistä sellaisille koululaisille, joilla on esimerkiksi vakava keuhko- tai sydänsairaus tai jotka saavat solusalpaajahoitoa. Terveysviranomaiset muistuttavat, että vanhempien sairaus estää vain harvoin lapsen koulunkäynnin.

14.25 Koronavirustilanne muuttaa monen perheen kesälomasuunnitelmia. Lomamatkoja on peruuntunut, ja lomalle pitää keksiä vaihtoehtoista tekemistä. Kotkalainen Saara Leiri perheineen ei tänä kesänä todennäköisesti pääse suvun mökille Keski-Suomeen, koska Leirin riskiryhmään kuuluva isä asuu mökillä.

14.16 Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote aloittaa yt-neuvottelut koronakriisin takia. Kymsoten hallitus päätti tänään perjantaina aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat muun muassa henkilöstösiirtoja ja vuosilomajärjestelyjä. Neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Toimenpiteillä sote-yhtymä varautuu koronavirusepidemian pitkittymiseen.

10.40 Pyhtään kunta peruu työntekijöiden lomautukset. Kunta päätti aiemmin lomauttaa 28 työntekijää: kirjaston henkilöstöä, nuoriso- ja liikuntatoimen työntekijöitä, ruoka- ja siivouspalveluiden henkilöstöä sekä koulunkäynnin ohjaajia. Lomautusten syynä oli se, että osa palveluista on kokonaan keskeytetty tai supistettu koronaviruspandemian aikana. Kunnan mukaan lomautuksille ei ole enää tarvetta, kun koronarajoituksia puretaan.

7.5. Ensimmäinen koronakuolema Kymenlaaksossa, koululaisia jää kotiin koko lukukaudeksi

17.50 Kirjastot avaavat aineistojen noutopisteitä pääosin ensi viikosta lähtien eri puolilla Kymenlaaksoa. Miehikkälässä ja Virolahdella varausten noutopalvelu on alkanut jo tänään torstaina. Seuraavaksi kirjaston noutopiste avautuu Kouvolassa ensi maanantaina, jolloin varattuja aineistoja voi noutaa pääkirjastosta.

15.46 Yli tuhat koululaista aikoo jäädä kotiin koko loppukevääksi Kouvolassa. Torstaiaamuun mennessä noin 15 prosenttia oppilaista oli hakenut poissaololupaa koulusta. Osa oppilaista aikoo jäädä kotiin riskiryhmään kuulumisen takia, mutta valtaosa haki poissaololupaa muusta syystä. Kotkassa joka kymmenes koululainen aikoo jäädä kotiin.

13.08 Business Finland on tähän mennessä myöntänyt Kymenlaaksossa toimiville yrityksille 4,8 miljoonaa euroa. Rahoitus on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen koronaviruspandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Rahoitusta on myönnetty Kymenlaaksossa kaikkiaan 130 yritykselle. Suurimman mahdollisen eli 100 000 euron kehittämisrahoituksen on saanut 18 yritystä.

10.58 Ensimmäinen ihminen Kymenlaaksossa on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Hän menehtyi tänään torstaina. Kyseessä oli iäkäs henkilö, joka kuului perussairautensa takia riskiryhmään.

6.5. Kotihälytysten määrä on kasvanut

14.49 Kotihälytysten määrä Kaakkois-Suomessa on lisääntynyt koronavirusepidemian aikana. Kotihälytyksiä on kuuden viime viikon aikana tehty 20 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Kotihälytykset painottuvat viikonloppuihin. Yleisimmät syyt kutsua poliisi paikalle ovat naapureita häiritsevä musiikki ja muu metelöinti.

11.40 Kauppakamarin kyselyn mukaan lähes puolet Kymenlaakson yrityksistä katsoo, että hallitus on hoitanut huonosti koronaepidemian aiheuttamaa talouskriisiä.

5.5. Kaupungit avaavat palveluita, kansanedustajat eivät lämpene kuntaliitoksille ja arki jatkuu hoivakodeissa

21.03 Hoivakodeista on kantautunut synkkiä uutisia, ja onnelliset loput jäivät synkkien tragedioiden varjoon. Kysyimme, miten hoivakodeissa, päiväkodissa ja terveysasemalla on palattu arkeen siellä todettujen koronatartuntojen jälkeen.

19.00 Korona kiristää kuntien taloutta entisestään. Enemmistö Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista Kaakkois-Suomen kansanedustajista kuitenkin katsoo, ettei koronakriisi ole oikea hetki kuntaliitospohdinnoille.

17.44 Haminan kaupunki avaa palveluitaan asteittain koronarajoitusten purkamisen vuoksi. Kirjastoaineistojen lainaaminen onnistuu näillä näkymin 14. toukokuuta alkaen. Kirjoja ja muuta aineistoa voi jo nyt palauttaa palautusluukun kautta pääkirjastossa ja Ruissalon kirjastossa. Uurheilukentät avataan sitten, kun kenttäolosuhteet sen sallivat.

Haminan lukio jatkaa etäopetusta kevätkauden loppuun.

17.06 Kouvolan Tykkimäki ei halua vielä kommentoida huvipuiston avaamissuunnitelmia. Huvipuisto odottaa nyt ohjeistuksia aluehallintovirastosta ja sosiaali- ja terveysministeriöstä.

17.04 Kouvolan lukiolaiset ja ammattikoululaiset jatkavat etäopetuksessa toukokuun loppuun asti. Kaupunki haluaa jatkaa etäopetusta, koska opiskelijoille tehtyjen kyselyjen perusteella etäopiskelu on sujunut hyvin. Lisäksi Kouvolan seudun ammattiopiston opetushenkilöstö on pakkolomalla toukokuun lopussa.

16.02 Kouvolan kaupunki avaa kaikki ulkoliikuntapaikat kuntalaisille ja seuroille 14. toukokuuta alkaen. Kirjastoihin kaupunki valmistelee take away -palvelua, jossa varattua aineistoa voi noutaa kirjastoista. Palvelu aloitetaan toukokuun aikana osassa kirjastoista.

14.15 Kotkan liikuntapaikoista avautuvat ensimmäisenä harjoituskäyttöön Arto Tolsa -areena sekä Karhulan Keskuskentän pallokenttä. Kentät on tarkoitus avata toukokuun puolivälissä. Hallitus linjasi maanantaina, että ulkoharrastuspaikat voi avata 14. toukokuuta alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.

Liikuntajohtaja Antti Mattilan mukaan seuraavaksi kaupunki harkitsee Katariinan maauimalan avaamista kesäkuun alusta lähtien. Tämä vaatii vielä kaupungin valmiusjohtoryhmän hyväksynnän sekä infektioasiantuntijan lausunnon.

13.48 Kymsoten alueella on todettu tiistaina 5. toukokuuta yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä tartuntoja on Kymsoten mukaan nyt 36. Sairaalahoidossa on kolme. Kymsotessa tehdään kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

1. maaliskuuta ja 4. toukokuuta välisenä aikana Kymsotessa on tutkittu yhteensä 1869 näytettä.

THL:n mukaan tartuntoja on yhteensä 38.

12.35 Hallitus kertoi eilen, että kirjastojen aineistojen uloslainaus voidaan käynnistää heti. Nyt kirjastoissa odotetaan aluehallintoviraston ohjeita ja pohditaan, kuinka kirjoja voi lainata avaamatta kirjastoja.

4.5. Kysyimme paikallisilta, mitä mieltä he ovat rajoitusten purkamisista

16.32 Kymenlaakson sote-kuntayhtymä valmistautuu aloittamaan yt-neuvottelut koronakriisin takia. Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen esittää yt-neuvotteluiden aloittamista tämän viikon perjantaina kokoontuvalle hallitukselle. Neuvottelut koskisivat Kymsoten kaikkia ammattiryhmiä. Tarkoituksena on varautua epidemian pitkään kestoon. Yt-neuvottelut sisältävät esimerkiksi henkilöstösiirtoja ja vuosilomajärjestelyjä.

15.28 Koronaviruksen takia Suomessa on eletty poikkeusaikaa pian pari kuukautta. Kysyimme kuudelta kymenlaaksolaiselta, mitä mieltä he ovat rajoituksista ja niiden purkamisista.

3.5. Vappujuhlat päättyivät kohtalokkaasti Haminassa

12.16. Kymenlaaksossa on todettu vappuviikonlopun aikana kolme uutta koronavirustartuntaa.

11.28 Vappua on juhlittu kohtalokkain seurauksin Kaakkois-Suomessa. 1980-luvulla syntynyt mies menehtyi Haminassa vappujuhlissa tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena.

Lisäksi Kotkassa poliisi tutkii tapon yritystä. Poliisi löysi Kotkansaarelta yksityisasunnosta elottoman naisen. Naista elvytettiin paikan päällä ja hänet kuljettiin Kymenlaakson keskussairaalaan. Poliisi otti asunnosta kiinni miehen, jota epäillään tapon yrityksestä.

1.5. Koronan takia asetettuja suosituksia noudatettu hyvin Kaakkois-Suomessa – vappuaaton juhlinta oli poliisin mukaan rauhallista

00.25 Poliisin mukaan tehtävien määrä oli vappuaattona maltillinen.

30.4. Vanhemmat miettivät loman anomista koululaisille

15.16 Monet vanhemmat miettivät nyt, pitäisikö lapselle anoa koulusta lomaa loppukevääksi. Hallitus päätti eilen, että peruskoululaisten lähiopetus alkaa 14. toukokuuta. Urheilupuiston koulun rehtori Petteri Kinnunen Kouvolasta kertoo, että hänelle on tullut kyselyitä loma-anomuksista Wilman kautta.

– Kyllä huoltajalla on mahdollisuus anoa oppilaalle lomaa, ja jos huoltaja sitä anoo, niin eipä siihen koululla ole oikein mitään sanomista, Petteri Kinnunen toteaa.

11.16 Marjatilayrittäjät joutuvat palkkaamaan marjatiloille tänä vuonna enemmän marjanpoimijoita, koska suomalaisilla ei ole kokemusta eikä välttämättä nopeutta samalla tavalla kuin ulkomaalaisilla. Marjanpoimijat kertovat nyt, että työssä tarvitaan nopeuden lisäksi myös tarkkuutta ja motivaatiota.

06.06 Sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo siirtyy vuodella eteenpäin. Haminan kaupunki päätti keskiviikkona siirtää tapahtuman elokuulle 2021 koronavirustilanteesta johtuvan epävarmuuden takia. Tapahtuma aiotaan järjestää myös vuonna 2022.

29.4. Kymiringin Moto-GP siirtyy vuodella

17.39 Koronapandemia on ajanut matkatoimistot ahtaalle. Kymmenissä matkatoimistoissa pelätään jopa konkurssia, jos tukitoimet eivät kohtaa niiden tarpeita.

Kotkalainen Kymenmatkat on kokenut 90-luvun alun laman, Estonia-laivan uppoamisen ja kaksoistornien kaatumisen Yhdysvalloissa. Ne olivat yrittäjä Satu Mäntyvaaran mukaan pientä koronaan verrattuna.

klo 14.43 Ylen tietojen mukaan hallitukselle esitetään, että koulut avataan hallitusti 14. toukokuuta lähtien. Hallitus kokoontuu neuvottelemaan kouluihin paluusta tänään iltapäivällä klo 16.30. Koulut ovat olleet valmiuslain nojalla pääsääntöisesti kiinni 18. maaliskuuta alkaen.

13.46 Iitin Kymiringin Moto-GP-osakilpailu siirtyy vuodella koronaviruspandemian vuoksi. Kilpailu oli tarkoitus ajaa heinäkuussa. Nyt ratamoottoripyöräilykisa siirtyy kesälle 2021.

28.4. Meripäivien peruuntuminen tuo isot tappiot Kotkan seudulle, poliisi valvoo vapun viettoa tavalliseen tapaan

14.45 Kotkassa sijaitseva kehitysvammaisten lasten lyhytaikaisen hoidon yksikkö on suljettu koronavirustartunnan vuoksi. Yksikön työntekijällä on todettu koronavirustartunta, ja tartunnalle on altistunut työntekijöitä ja kolme lasta.

11.37 Kaakkois-Suomen poliisi toivoo, etteivät ihmiset kokoontuisi viettämään vappua isolla joukolla. Poliisi valvoo vapun juhlintaa edellisvuosien tapaan koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. Vapun viettoon yleisillä paikoilla aiotaan puuttua ensisijaisesti neuvomalla ja ohjaamalla ihmisiä.

6.51 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa moni meneillään oleva tutkimus- ja kehittämishanke mullistuu poikkeustilanteen takia. Tutkijoiden ja tutkittavien arki on muuttunut, ja se saa, ja joissain tapauksissa sen jopa pitää näkyä myös ennen pandemia-aikaa käynnistetyissä tutkimuksissa.

6.13 Kotkan Meripäivien peruuntumisesta odotetaan suuria aluetaloudellisia tappioita. Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina perua heinäkuun lopulle suunnitellut Meripäivät, koska maan hallitus kielsi viime viikolla yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen heinäkuun loppuun saakka koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tapahtuman peruuntumisen taloudellisista vaikutuksista ei ole tehty vielä tarkkaa arviota, mutta tavallisesti tapahtuma tuo seudulle vuosittain miljoonia euroja.

27.4. Kymsote ottaa käyttöön uuden nettipalvelun

17.45 Kevään kausitöihin joudutaan Suomessa rekrytoimaan entistä enemmän suomalaista työvoimaa. Esimerkiksi imatralainen maatila työllistää normaalisti noin 60 ukrainalaista marjanpoimijaa. Nyt tilalle palkataan tuplasti enemmän suomalaista työvoimaa.

11.47 Kymenlaaksolaiset voivat nyt testata oireitaan ja hakeutua hoitoon netin kautta. Omaolo-verkkosivun avulla voi testata oireita koronavirukseen, virtsatietulehdukseen, alaselkäkipuun tai -vammaan sekä seksitautiepäilyyn liittyen. Kyselyn avulla voi selvittää, vaativatko oireet ammattilaisen hoitoa. Verkkopalvelun kautta voi saada esimerkiksi kotihoito-ohjeita, lähetteen laboratorioon näytteenottoon tai sähköisen e-reseptin.

05.30 Tilastojen valossa työkokeilijoiden määrä on vähentynyt vain vähän tänä keväänä. Esimerkiksi Kouvolan Parik-säätiössä ja Kotkan Sotek-säätiössä työkokeilijoita jatkaa tälläkin hetkellä.

26.4. Sairaalahoidon tarpeessa on kaksi koronapotilasta, suurperheessä poikkeustila kasvatti ruokalaskua

12.08 Monissa suomalaisperheissä ei kyetä arjessa laittamaan rahaa sivuun pahan päivän varalle. Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa säästöille olisi ollut tarvetta esimerkiksi perheissä, joiden talouslasku on viime viikkoina ollut tavallista suurempi. Esimerkiksi kouvolalaisessa Nyrkön suurperheessä kuukauden ruokakulut ovat nousseet sadoilla euroilla.

11.48 Kymenlaakson alueella ei kuluneen vuorokauden aikana ole havaittu uusia koronavirustartuntoja. Sairaalahoidossa on kaksi covid-19-taudin oireista kärsivää potilasta.

Kymsote vetoaa edelleen alueen asukkaisiin, että he välttäisivät kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Myös liikkumista Uudellemaalle kehotetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurin osa kymenlaaksolaisten tartunnoista on havaittu Kouvolassa ja Kotkassa kirjoilla olevilla ihmisillä. THL:n tilastoimasta 35 Kymenlaakson koronavirustartunnasta 19 on Kouvolasta ja 10 Kotkasta.

25.4. Yksi uusi koronavirustartunta

11.13 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu yhteensä 35 koronavirustartuntaa. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta. Kymsoten mukaan tartuntoja on todettu 28. Lauantaina varmistui Kymsoten mukaan yksi uusi tartunta.

24.4. Pääsarjatason urheiluseurat ovat karsineet kulujaan

18.07 Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi näkövammaisten arkeen. Hygieniasuositusten noudattaminen voi koitua heille ongelmaksi. Kotkalainen Jamppa Mikkola kertoo, millaista arki koronatilanteen keskellä on sokeana.

17.50 Seitsemän Kaakkois-Suomen pääsarjatason seuraa on joutunut muokkamaan henkilöstökulujaan poikkeustilan vuoksi. Pesäpalloseura Kouvolan Pallonlyöjille tapaus on jo nyt aiheuttanut merkittävät tappiot. KPL on keskeyttänyt pelaajiensa pallkanmaksun huhtikuun alusta alkaen. Lisäksi seuran toimistohenkilökunnasta on pääosa joko kokonaan tai osittain lomautettuna.

15.08 KooKoo Hockey Oy leikkaa pelaajien palkkoja sekä lomauttaa työntekijöitään tai alentaa heidän palkkojaan. Pelaajia ei lomauteta, sillä lähes kaikkien pelaajien kanssa päästiin sopimukseen palkkaleikkauksista. Kahden pelaajan osalta keskustelut säästöjen toteutustavasta ovat vielä kesken. Palkkaleikkausten ulkopuolelle jäävät pienimpien palkkaluokkien pelaajat.

10.02 Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla on nyt hiljaista. Raja suljettiin henkilöliikenteeltä 18. maaliskuuta, ja kymmeniä rajavartijoita on lähetetty komennukselle pohjoiseen Ruotsin ja Norjan rajoille. Miltä näyttää rajavartijan uusi arki?

23.4. Tykkimäen huvipuisto aikoo avata kesäkuun alussa, Kymiringin Moto GP-kisojen kohtalo epävarma

18.10 Monelle huvipuistolle on epäselvää, koskeeko yli 500 hengen kokoontumiskielto niitä. Kouvolan Tykkimäeltä kuitenkin kerrotaan, että huvipuisto avautuu kesäkuun alussa.

– Tarkoitus on avata kesäkuun alussa ja rajata sisäänpääsyä, kertoo Tykkimäen huvipuiston toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

17.24 Yksi lapsi on altistunut koronavirustartunnalle Kouvolan kaupungin perhepäivähoidossa. Tartunta on todettu hoitajan lähipiirissä. Kymsote on ollut yhteydessä altistuneen lapsen perheeseen. Kouvolan kaupunki on myös informoinut asiasta muita perheitä, joiden lapset ovat kyseisessä hoitopaikassa.

17.09 Ratamoottoripyöräilyn Moto GP -kisojen peruuntuminen heinäkuulta Iitissä tuo yrityksille miljoonien eurojen menetykset. Moto GP -kisasta oli toivottu seudulle tämän vuoden kävijämagneettia. Tapahtumaan on odotettu yli 100 000 kävijää.

14.35 Kymi Grand Prix'n hevoset ravaavat näillä näkymin ilman yleisöä Kouvolassa. Iitin musiikkijuhlat on peruttu, ja Koria Roll -festivaalin tilanne on vielä avoin. Lue kooste Kymenlaakson kesätapahtumien tilanteesta.

14.16 Yhdellä Attendon hoivakodin työntekijällä on todettu koronavirustartunta Kouvolassa. Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote on tänään selvittänyt taudille altistuneita ja heidän riskiään saada tartunta. Kouvolan Sanomien mukaan hoivakodin asukkaat eivät ole altistuneet tartunnalle, mutta muutama työntekijä on kotikaranteenissa.

11.51 Iitin Kymiringille suunniteltuja ratamoottoripyöräilyn Moto GP-kisoja ei hallituksen päätöksen myötä voida järjestää suunnitellusti heinäkuussa. Osakilpailun kohtalo on vielä epävarma. Siitä päättää kisojen kilpailuoikeudet omistava Dorna Sports.

8.11 Kotkan Meripäivät aiotaan perua tältä vuodelta. Hallitus päätti keskiviikkona kieltää suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen ainakin heinäkuun loppuun asti koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Päätöksen myötä Meripäiviä ei voida järjestää suunnitellusti heinäkuun lopussa. Tapahtumaa ei aiota myöskään siirtää myöhempään ajankohtaan. Lopullisen päätöksen Meripäivien kohtalosta tekee Kotkan kaupunginhallitus ensi maanantaina.

22.4. Kiinteistönvälittäjät toivovat piristystä asuntomyyntiin, Kymsote todennut vain yhden koronatartunnan viikon sisällä

17.45 Koronaepidemia tekee Kotkan, Kouvolan ja Haminan kaupunkien talouteen miljoonien eurojen loven. Kysyimme kaupungeilta, miltä taloustilanne näyttää.

17.31 Kotka-Kymin seurakunnan kesän rippileirit siirtyvät syys- ja joululomille. Myös lasten kesäleirejä perutaan.

17.02 Kiinteistönvälittäjät uskovat, että etätyön yleistyminen voi lisätä muuttoliikennettä edullisemmille alueille. Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n tuoreen kyselyn mukaan välittäjät olivat havainneet, että muuttohalukkuus oli kasvanut varsinkin pääkaupunkiseudun kehyskunnissa. Esimerkiksi kotkalaisessa kiinteistönvälitystoimistossa aiotaan ryhtyä markkinoimaan alueen asumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulle.

15.24 Iitin kunta lomauttaa lähes koko henkilöstönsä 14 päiväksi. Opettajille tarjotaan kymmenen päivän talkoovapaita.

13.26 Kymenlaaksossa on todettu vain yksi uusi koronavirustartunta reilun viikon aikana. Kymsote on todennut tähän mennessä 25 koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaakson kokonaistartuntamäärä on eilisten tietojen mukaan 33. Syy eri tartuntalukuihin Kymsoten kanssa on siinä, että THL tilastoi myös sellaiset henkilöt, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu muualla kuin Kymenlaaksossa.

12.33 Sadat yksityisyrittäjät ovat saaneet valtion rahoittaman 2 000 euron koronatuen Kymenlaaksossa. Suurin osa tuen saajista ovat Etelä-Kymenlaaksosta. Kouvolassa tukea on saanut yli sata yksinyrittäjää. Tukirahaa riittää vielä yli tuhannelle hakijalle.

8.04 Kymmenille kymenlaaksolaisyrityksille on myönnetty ELY-keskuksen korona-avustusta. Viime viikon loppuun mennessä koronatukea oli maakunnassa myönnetty yhteensä 45 yritykselle, kaikkiaan yli 520 000 euron edestä.

21.4. Virolahti hyväksyi Zsar-ostoskylän ja uutta ostoskeskusta rakentavan yhtiön vuokranhelpotukset

21.03 Kotkalainen peliyhtiö Nitro Games on saanut niin sanottua koronatukea Business Finlandilta 100 000 euroa koronapandemiasta selviytymiseen. Yhtiö käyttää rahan siihen, että sopimusneuvottelut onnistuvat matkustuskiellosta huolimatta.

Myös tanskalainen Nordisk Film Games sijoitti yhtiöön vastikään noin 4,1 miljoonaa euroa ja tuli samalla suomalaisyhtiön pääomistajaksi.

12.41 Kymenlaaksossa ei ole Kymsoten mukaan todettu uusia, laboratoriotesteissä varmistettuja koronavirustartuntoja. Tartuntojen kokonaismäärä on 25. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoissa maakunnan tartuntamäärä on 33, ja tartuntoja on yksi enemmän kuin eilen. Ero johtuu tilastointitavasta: Kymsote tilastoi alueensa tartunnat, THL Kymenlaaksossa kirjoilla olevien tartunnat.

12.24 Yhdeksän kymenlaaksolaista yritystä saa Business Finlandilta suurimman mahdollisen eli 100 000 euron tuen uusien tuotteiden ja toimintatapojen kehittämiseen . Kaikkiaan Business Finland myönsi tukea kymmenille kymenlaaksolaisille yrityksille.

06.47 Virolahti joustaa kahden kunnassa toimivan yhtiön maanvuokrissa koronavirustilanteen takia. Kunta päätti maanantaina myöntää vuokrahelpotuksia Zsar-ostoskylää pyörittävälle yhtiölle ja toiselle, uutta ostoskeskusta Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen rakentavalle yhtiölle. Kunnanvaltuusto päätti vapauttaa sekä Zsar Oy:n että Kiinteistö Oy Vaalimaantien vuokranmaksuvelvollisuudesta kuluvan vuoden osalta. Lisäksi ensi vuoden maanvuokrien eräpäivää siirretään vuoden 2021 loppuun saakka.

20.4. Suljetun päiväkodin väkeä ei ole testattu

18.38 Kymenlaakson kauppakamarin kyselyn mukaan Kymenlaakson kesätyötilanne on pelättyä parempi. Useampi kuin kaksi viidestä yrityksestä aikoo palkata kesätyöntekijöitä samaan tapaan kuin palkkaisi ilman koronavirusepidemiaa. Viidennes yrityksistä on joutunut luopumaan kesätyöntekijöiden palkkaamisesta, ja yhtä suuressa osassa yrityksistä rekrytointeja pohditaan vielä.

18.04 Kymsotessa on vedetty pois käytöstä muutamia kymmeniä tuhansia kasvomaskeja, joiden oli muualla Suomessa todettu aiheuttaneen allergisia reaktioita. Kymsoten mukaan nyt käytöstä poistetut maskit olisivat tuoneet suojaintilanteeseen pelivaraa. Esimerkiksi kotihoidossa ne olisivat riittäneet viikon tarpeisiin.

15.43 Kouvolassa Kuusankoskella sijaitsevan Niskalan päiväkodin työntekijän henkilökuntaa tai lapsia ei ole testattu mahdollisen koronavirustartunnan varalta. Syynä on se, että kenenkään ei tiedetä saaneen oireita. Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että Kymsote noudattaa testauksissa valtakunnallista linjausta. Niskalan päiväkoti suljettiin tämän viikon ajaksi, koska päiväkodin työntekijällä todettiin koronavirustartunta viime perjantaina.

12.14 Kymenlaaksossa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu 32 koronavirustartuntaa eli luku on sama kuin lauantaina. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.09 Koronavirus on näkynyt saaristoliikenteessä vuodenaikaan nähden tavallista pienempinä matkustajamäärinä. Esimerkiksi Kotkan Kuusisesta saaristoon liikennöivällä yhteysalus Otavalla matkustajamäärät ovat toistaiseksi pysyneet maltillisina. Valtion maksutonta lautta-, yhteysalus- ja lossiliikennettä pyörittävä Finnferries on varautunut koronavirukseen aluksillaan. Matkustajatilojen siivousta ja desinfiointia on esimerkiksi tehostettu, ja alusten kahvilat on suljettu.

19.4. Ei uusia koronatartuntoja, kaikki päiväkodin työntekijät tavoitettu

14.30 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu 32 koronavirustartuntaa eli luku on sama kuin lauantaina. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.31 Kymsote on tavoittanut myös kaksi mahdollisesti altistunutta Niskalan päiväkodin työntekijää lauantaina. Kaikki perheet ja työntekijät on siis tavoitettu, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Myöskään uusia koronavirustartuntoja ei ole tullut viikonlopun aikana. Kymsote on todennut yhteensä 25 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi.

18.4. Introvertti kertoo elämästä koronan aikana, Metsähallitus neuvoo, miten toimia ruuhkautuvassa Repoveden kansallispuistossa

19.15 Persoonallisuuspiirteet voivat vaikuttaa siihen, miten ihminen kokee korona-ajan. Kouvolalainen 44-vuotias Teija Hakalin kertoo nauttivansa korona-ajasta. Hakalin on introvertti, joka nauttii yksin olemisesta.

16.45 Repoveden kansallispuisto uhkaa ruuhkautua. Metsähallitus neuvoo, että reiteille kannattaa ruuhkien välttämiseksi lähteä Tervajärven tai Saarijärven pysäköintialueilta. Ruuhkautuvia tulentekopaikkoja on syytä välttää, ja pitää muutenkin riittävä turvaväli muihin kansallispuistossa liikkujiin.

13.28 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu nyt 32 koronavirustartuntaa. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.37 Kymsote on tavoittanut kaikki ne perheet, joiden lapset ovat saattaneet altistua koronatartunnalle Niskalan päiväkodissa Kouvolassa. Kaksi ehkä altistunutta päiväkodin työntekijää on vielä tavoittamatta. Kenelläkään päiväkodissa altistuneella ei ole koronaviruksen oireita.

17.4. Poikkeusolot ovat herättäneet auttamishalun, ammattiopisto aloittaa ruokajakelun

17.49 Kouvola on päättänyt, että kevään 2020 ylioppilaille järjestetään yhteiset juhlat lauantaina 29. elokuuta. Ajankohta on valtakunnallisen suosituksen mukainen.

16.25 Kymenlaaksossa useampikin tekstiilialan yrittäjä on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja. Yrittäjien mukaan kasvomaskeja ovat tilanneet sekä yritykset että yksittäiset ihmiset. Kysyntä on kasvanut päivä päivältä.

15.33 Päiväkodin työntekijällä on todettu koronavirustartunta tänään Kouvolassa. Kuusankoskella sijaitseva Niskalan päiväkoti on päätetty sulkea viikon ajaksi tartunnan vuoksi. Henkilöstö ja perheet ovat saaneet tänään tiedon tartunnasta. Kymsote ottaa vielä erikseen yhteyttä tartunnalle altistuneisiin perheisiin.

14.49 Koronavirustilanne on herättänyt auttamishalua ympäri Suomen. Kymenlaaksossa rahaa vähävaraisille lapsiperheille on kerätty nyt viikon verran. Ruokalahjakortteja varten on saatu kerättyä 10 000 euroa.

13.10 Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto aloittaa ateriajakelun etäopetuksessa oleville opiskelijoille. Kotkassa Malmingin ja Kotekon sekä Haminan kampuksilla jaetaan kerralla viikon lounastarpeet. Koulutuskuntayhtymä lähettää ateriaoikeuden omaaville opiskelijoille lähipäivinä Wilman kautta kyselyn, jossa selvitetään ateriatarvetta. Tavoitteena on käynnistää ruokakassien jakelu mahdollisuuksien mukaan tiistaina 28. huhtikuuta.

12.12. Jo sadat yksinyrittäjät ovat hakeneet korona-avustusta Kymenlaaksossa. Valtion rahoittamaa 2 000 euron kerta-avustusta voi hakea yksinyrittäjä, jonka yrityksen taloudellinen tilanne on heikentynyt ja liikevaihto alentunut koronaviruksen takia. Kouvolassa koronatuki maksetaan ensimmäisille yrittäjille perjantaina. Etelä-Kymenlaaksossa rahat olivat ensimmäisten yrittäjien tileillä jo keskiviikkona.

12.10 Kymsoten alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 25. Luvuissa ovat mukana vain laboratoriotesteissä varmistuneet tartunnat. Kymsote tilastoi toiminta-alueellaan todetut tartunnat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan tartunnan on saanut 31 kymenlaaksolaista. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

10.12 Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyy usein syyllisyyttä ja häpeää. Sairastuneet ovat kertoneet kokeneensa painostusta, syyllistämistä ja jopa uhkailua taudin mahdollisesta levittämisestä. Psykologin mukaan syyllistäminen voi nousta esiin kriisitilanteissa, koska ne aiheuttavat ihmisissä monenlaista huolta.

5.45 Monen lapsen ja nuoren odottama leiriviikko peruuntuu ensi kesänä. Osa leirien järjestäjistä on perunut toiminnan koko kesältä, osa peruu tässä vaiheessa kesäkuulle suunnitellut leirit.

16.4. Kouvolan ateriajakelu laajenee erikoisruokiin, hoivakodeissa ei tartuntoja

19.35 Puhelimen merkitys vanhuksille on korostunut entisestään poikkeusaikana. Vanhustyön keskusliiton lisäksi useat kunnat ja sotekuntayhtymät soittavat ikäihmisille. Kymenlaaksossa kunnat ja Kymsote käynnistivät viime viikolla vanhuksille suunnatun Mitä kuuluu -soittorinkipalvelun. Sen tavoitteena on tavoittaa kaikki yli 80-vuotiaat ihmiset, jotka eivät kuulu vielä hoidonpiiriin. Palvelun vastaanotto on ollut hyvä.

11.05 Koronavirustilanne on Kymenlaaksossa tällä hetkellä rauhallinen. Viimeisin varmistunut tartunta todettiin viime viikon perjantaina. Kymenlaakson hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja.

10.23 Kouvolan kouluruokajakelu laajenee ensi viikolla myös erikoisruokavalioihin. Kaupunki tarjoaa ensi maanantaista lähtien etäopetuksessa oleville oppilaille myös kasvisruokaa ja gluteenitonta ruokaa. Tähän asti ruoka-annokset ovat olleet pääosin laktoosittomia.

15.4. Uudenmaan eristys loppui jo tänään, sairaanhoitopiiri pelkää tautitapausten kasvavan

16.07 Koronaviruksen epidemiahuipun on ennakoitu alkavan Kymenlaaksossa hieman ennen toukokuun puoliväliä. Tällä hetkellä koronavirustilanne on kuitenkin selvästi ennakoitua rauhallisempi, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

15.49 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo olevansa huolestunut siitä, että tautitapaukset kääntyvät nousuun, jos ohjeita ei noudateta nyt Uudenmaan rajojen aukaisemisen jälkeen. Hän kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista.

12.03 Yle seuraa Uudenmaan rajojen avaamista kello 13.20 alkaen. Suoraa lähetystä voi katsoa täältä.

10.04 Hallitus ilmoitti pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan maakuntarajan yli päättyy jo tänään. Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta keskiviikkona kello 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta jää vajaan kolmen viikon mittaiseksi.

7.48 Hamina lopettaa toistaiseksi vuokrien perimisen kaupungin vuokralaisina olevilta ravintoloilta. Kaupunginhallitus päätti tiistaina vapauttaa ravintolat vuokranmaksusta siihen saakka, kunnes ne saavat taas avata ovensa. Muille yrityksille kuin ravintoloille Hamina voi tarvittaessa myöntää vuokranalennusta tai maksuvapaita kuukausia, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

14.4. Virolahti alkaa maksaa ruokakorvausta etäopetuksessa oleville oppilaille

17.37 Kimolan kanava aiotaan avata suunnitelmien mukaan kesäkuussa, mutta avajaisjuhlia ei koronavirustilanteen takia järjestetä. Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva Kouvolan kaupungilta arvioi, että koronatilanne ei vaikuttane yksittäisiin veneilijöihin, mutta risteilytoiminnan käynnistämiseen vaikutuksia voi olla.

15.01 Kymenlaakson koronavirustilanne on Kymsoten mukaan rauhallinen. Koronavirusnäytteitä otettiin kuitenkin läpi pääsiäisen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme ihmistä.

14.58 Metsäyhtiö Stora Enso varautuu laajoihin lomautuksiin ympäri Suomea koronaviruspandemian takia. Yhtiö varautuu lomauttamaan koko henkilöstönsä myös Inkeroisten kartonkitehtaalla Kouvolassa. Yt-neuvottelut koskevat noin 250:tä työntekijää.

10.51 Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista, kertoo hallituslähde Ylelle. Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

8.38 Virolahti suunnittelee helpotuksia Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen uutta ostoskeskusta rakentavan yhtiön maanvuokriin. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että Kiinteistö Oy Vaalimaantie vapautettaisiin vuokranmaksusta tämän vuoden osalta. Lisäksi ensi vuoden vuokrien eräpäivää siirrettäisiin vuoden loppuun saakka.

Uutta Scandinavian Shopping Center -ostoskeskusta rakentava Kiinteistö Oy Vaalimaantie on pyytänyt kunnalta helpotuksia vuokranmaksuun, sillä yhtiö on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin koronavirustilanteen seurauksena.

7.10 Virolahden kunta alkaa maksaa ruokakorvausta etäopetuksessa oleville oppilaille. Kunta korvaa esi- ja peruskoululaisille sekä lukiolaisille neljä euroa jokaiselta koulupäivältä kouluruokailun korvauksena. Korvaus toteutetaan kunnan tekemällä maksusitoumuksella paikallisiin ruokakauppoihin.

11.4 Kymenlaaksossa todettu yksi uusi koronavirustartunta

11.43 Kymsoten alueella koronavirustartunnan saaneista on neljä henkilöä sairaalahoidossa. Yleistilannetta Kymsotessa kuvataan rauhalliseksi.

9.04 Kymsote on tiedottanut yhdestä uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntojen yhteismäärä Kymenlaakson alueella on nyt 29.

Kymsoten alueella tehdään edelleen kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

9.4. Korona laittoi pääsiäisen suunnitelmat uusiksi, Kymenlaaksossa käynnistyi keräys lapsiperheiden auttamiseksi

18.09 Kymenlaaksossa alkaa keräys vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi poikkeustilanteessa. Keräyksen järjestävät Kouvolan kaupunki, Kymsote sekä Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piirit.

15.07 Monet viettävät pääsiäistä tänä vuonna toisin kuin olivat suunnitelleet. Esimerkiksi uskonnolliset kokoontumiset ja suvun sekä kavereiden tapaamiset jäävät nyt väliin. Kysyimme pääsiäisen vietosta seitsemältä suomalaiselta.

13.01 VR karsii lisää junavuorojaan. Esimerkiksi Kouvolan ja Kotkan sekä Kouvolan ja Lahden välillä junavuorot vähenevät puoleen 4. toukokuuta alkaen. Matkustajamäärät ovat romahtaneet koronavirustilanteen vuoksi.

12.27 Tien päällä vietetään poikkeuksellista pääsiäistä: jonoja tai ruuhkia ei ole. Poliisi on kuitenkin tehostanut Uudenmaan maakuntarajan valvontaa.

Maakuntarajalla on noin 40 tarkastuspistettä ja lisäksi liikkuvaa valvontaa pienemmillä teillä. Myös junaliikennettä valvotaan.

12.21 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 28:lla kymenlaaksolaisella on todettu laboratoriotesteillä varmistunut koronavirustartunta. Varmistuneiden tartuntojen määrä on noussut eilisestä kahdella. Tartunnoista 14 on Kouvolassa ja kahdeksan Kotkassa.

Kymsoten tilastoissa varmistuneita tartuntoja on 23 eli yksi enemmän kuin eilen. Sairaalahoidossa on neljä ihmistä. Kaikista uusista tartunnoista tehdään tartuntaketjun selvitys.

Kymsoten ja THL:n luvut eroavat toisistaan tilastointitavan vuoksi. THL laskee mukaan Kymenlaaksossa kirjoilla olevat, ja luvuissa näkyy myös henkilöitä, jotka asuvat tai joita on hoidettu Kymsoten alueen ulkopuolella. Kymsoten tilastoissa taas näkyvät Kymsoten alueella todetut tartunnat.

Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi olla ilmoitettua korkeampi.

8.59 Virolahdelle uutta ostoskeskusta rakentava Kiinteistö Oy Vaalimaantie on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin koronavirustilanteen seurauksena. Kiinteistöosakeyhtiö on pyytänyt Virolahden kunnalta vapautusta vuokranmaksusta tämän vuoden maanvuokrien osalta. Lisäksi yhtiö on pyytänyt kuntaa siirtämään vuoden 2021 maanvuokran eräpäivää ensi vuoden loppuun saakka.

8.4. Varmistuneita tartuntoja kaksi enemmän kuin eilen

17.12 Ylen selvityksen mukaan koronavirusepidemia on levinnyt hoivakoteihin ainakin neljässä sairaanhoitopiirissä. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten alueella hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja.

15.53 Koululounaan jakelu etäopetuksen oppilaille on alkanut Kouvolassa. Koululounas haettiin keskiviikkona noin 2000 oppilaalle.

Kotkassa ruokapakettien jakaminen alkaa pääsiäisen jälkeen. Lähes joka toisen etäkoululaisen huoltaja on ilmoittanut hakevansa ruokapaketin.

15.47 Ikäihmisten hyvinvoinnintarkkailua tehostetaan Kymenlaaksossa. Haminan, Kouvolan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kunnat ja Kymsote ovat yhteistyössä aloittaneet tänään ”Mitä kuuluu” -soittorinkipalvelun.

Soitot kohdennetaan niille 80-vuotiaille ja vanhemmille, jotka eivät ole Kymsoten koti-, asumis ja hoivapalvelujen vakituisia asiakkaita. Puhelujen aikana keskustellaan erityisesti arjen sujumisesta poikkeusolojen aikana.

12.51 Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus huivin käyttämisestä vaihtoehtoisena hengistyssuojana kotihoitotilanteessa on aiheuttanut paljon keskustelua terveydenhoitoalalla.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote ei aio käyttää huvia hoitajien hengityssuojaimena kotihoitotilanteissa.

Kymsotelta kerrotaan, että huivia ei aiota käyttää, koska sen käyttö ei ole tarpeeksi hygieenista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin ohjeistanut käyttämään kankaista hengitysmaskia tai huvia kotihoitotilanteissa, jos kirurgista hengityssuojainta ei ole tarjolla. Tällaisessa tilanteessa potilaan on oltava terve tai oireeton.

11.43 Kymsoten mukaan koronavirustartuntoja on todettu nyt 22, eli laboratoriotesteissä varmistuneita tartuntoja on kaksi enemmän kuin eilen.

THL:n mukaan Kymenlaaksossa on varmistettu 26 tartuntaa.

Ero tilastoissa johtuu Kymsoten mukaan siitä, että THL:n tilastossa näkyy myös Kymenlaaksossa kirjoilla olevia henkilöitä, jotka kuitenkin asuvat ja joita on hoidettu Kymsoten ulkopuolella.

Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty. Siksi todellinen tartuntamäärä voi olla korkeampi kuin laboratoriotesteissä varmistuneiden tartuntojen määrä.

10.30 Nyt yhteensä 26 kymenlaaksolaisella on todettu koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntoja on nyt kaksi enemmän kuin eilen. Tartunnoista 13 on Kouvolassa ja kahdeksan Kotkassa.

THL kertoo tartuntamäärät paikkakunnilta, joissa tartuntoja on varmistunut vähintään viisi. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi olla korkeampi kuin laboratoriotesteissä varmistuneiden tartuntojen määrä.

7.4. Influenssa katosi lähes olemattomiin, kaikkia etäopetuksessa olevia ei ole tavoitettu, tartuntoja THL:n mukaan 24

15.45 Influenssatapausten määrä on jatkanut rajua laskuaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan A-tyypin influenssan osalta on 5 000 vähemmän laboratoriovarmennettuja tapauksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Esimerkiksi viikolla 13 oli tänä vuonna A-tyypin influenssaa 44 tapausta, kun vuosi sitten luku oli vastaavana aikana 928.

15.05 Kouvola avaa kaikille alakoululaisilleen pääsyn Microsoftin Teams-sovellukseen. Sovelluksen avulla voidaan toteuttaa etäopetusta ja järjestää esimerkiksi yhteisiä, reaaliaikaisia opetustuokioita. Kaupungilla ei vielä ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monella koululaisella Teams on jo käytössä, mutta käytännöissä kerrotaan olevan vaihtelua esimerkiksi kouluittain.

13.36 Koulut ovat pystyneet pitämään useimpiin etäopetuksessa oleviin oppilaisiin hyvin yhteyttä Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Kaikkia oppilaita ei kuitenkaan ole tavoitettu. Viimeisenä keinona on lastensuojeluilmoituksen tekeminen, jos oppilasta ei saada kiinni. Vielä lastensuojeluilmoituksia ei kuitenkaan ole asiaan liittyen tehty Kymenlaaksossa.

12.28 Koronatartuntojen määrä on kasvanut Kymenlaaksossa. THL:n mukaan varmistettuja tartuntoja on nyt 24 eli viisi enemmän kuin eilen. Kymenlaakson keskussairaala on alkanut muiden synnytyssairaaloiden tavoin rajoittaa tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyksissä.

9.12 Kesämökkipaikkakuntien terveydenhuolto pitäisi mitoittaa ensisijaisesti vain alueen vakituisille asukkaille. Tätä mieltä ovat useimmat Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista. Asia on noussut keskusteluun koronaepidemian aikana, kun vapaa-ajan asukkaita alkoi siirtyä mökeilleen.

6.4. THL:n mukaan tartuntamäärä nyt 19

21.06 Hätäpuheluiden määrät ovat laskussa. Arkipäiväisiä onnettomuuksia, kuten kaatumisia, on ollut maaliskuussa selvästi vähemmän kuin aikaisemmin, kertoo Hätäkeskuslaitoksen laatupäällikkö Tommi Hopearuoho. Sen sijaan Kaakkois-Suomen alueella poliisille tulevissa kotihälytyksissä on tapahtunut pientä kasvua viime viikkoina.

17.31 Koronan takia erityksissä oleva Uusimaa on myös koronatestauksen painopistealue. Lähes prosentille alueen asukkaista on tehty koronavirustesti. Eri alueiden testimääriä voit tarkastella tässä jutussa.

12.46 Stora Enso ja kunnossapitoyhtiö Efora valmistautuvat lomautuksiin Sunilan sellutehtaalla Kotkassa. Lomautukset toteutuvat, jos koronaviruspandemia alkaa vaikuttaa tehtaan toimintaan. Neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, noin 235 työntekijää.

10.41 Kymenlaaksossa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaviruskartan mukaan nyt 19 varmistunutta koronavirustartuntaa. Kymsoten tilannekuvan mukaan varmistuneita tartuntoja on 16 eli yksi enemmän kuin eilen sunnuntaina.

5.4. Yksi uusi koronatartunta

15.43 Ely-keskus avasi viime viikolla yrityksille tarkoitettun rahoitushaun. Rahoituksen on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilaa. Hakemuksia on tullut Kymenlaaksosta 139.

11.27 Kymenlaaksossa on todettu sunnuntaina yksi uusi koronatartunta. Yhteensä tartuntoja on Kymsoten alueella nyt 15. Sairaalahoidossa on viisi ihmistä.

4.4. Kaksi uutta koronatartuntaa

11.42 Kymsote tiedotti lauantaina aamupäivällä kahdesta uudesta vahvistetusta koronavirustartunnasta. Yhteensä tartuntoja on Kymenlaakson alueella nyt 14.

Ennen lauantain päivitystä Kymenlaaksossa ehti olla kolme välipäivää, jolloin uusia tartuntoja ei todettu lainkaan.

3.4. Ruokaa etäkoululaisille, Kouvolassa eniten koronatartuntoja Kymenlaaksossa

16.36 Kouvolassa on todettu eniten koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Varmistuneita tartuntoja on Kouvolassa kuusi.

Tämä käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksesta, joka kertoo nyt aiempaa tarkempia tietoja koronaviruksesta eri puolilla Suomea.

14.46 Miehikkälä ja Virolahti varautuvat yt-neuvotteluihin. Kuntien mukaan sopeutustoimet ovat todennäköisiä. Mahdolliset lomautukset koskisivat koko henkilöstöä opettajia lukuun ottamatta. Kunnanhallitukset käsittelevät asiaa kokouksissaan ensi viikon torstaina 9. huhtikuuta.

13.14 Kouvola ja Kotka alkavat tarjota kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille. Kouvolassa asiasta on tullut kaupungille toiveita sen jälkeen, kun hallitus päätti jatkaa etäopetusta 13.5. saakka. Kaupungin mukaan kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta järjestää ruokailua kotona oleville oppilaille.

11.48 Kymsoten alueella on edelleen 12 laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa. Kymsote kertoi uusista tartunnoista viimeksi tiistaina 31. maaliskuuta. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty, joten tartuntoja voi olla ilmoitettua enemmän.

9.01 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa osan avoimen ammattikorkeakoulun keväällä alkavista opintojaksoista ilmaiseksi poikkeusolojen vuoksi. Tarjolla on parikymmentä kaikille maksutonta verkko-opintojaksoa.

2.4. Kymsote päivittää näytteenoton kriteerejä, Kouvola ei peri vuokria ravintoloilta

16.42 Kymsote päivittää koronaviruksen näytteenoton kriteerejä. Esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstöä testattaneen jatkossa nykyistä enemmän. Hallitus kertoi testauskapasiteetin lisäämisestä tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona.

Kymsote otti maaliskuussa yli 400 koronavirusnäytettä. Testeissä varmistuneita sairastumistapauksia on Kymenlaaksossa yhteensä 12, joista neljä on sairaalahoidossa. Lievästi oireilevia ei kuitenkaan testata, ja yleisen arvion mukaan todellinen tartuntamäärä voi olla noin 20-kertainen testeissä varmistuneisiin tapauksiin nähden.

16.37 Kouvolan kaupunki ei peri vuokraa huhti-toukokuun aikana niiltä ravintolayrittäjiltä, jotka toimivat kaupungin omistamissa tiloissa. Kouvola on myös päättänyt pidentää muiden vuokraamiensa liike- ja toimistotilojen maksuaikaa kolmella kuukaudella.

16.30 Kotkan kaupunki on ryhtynyt selvittämään kouluruoan jakamista etäopetuksessa oleville koululaisille. Koululounaat on etäopetuksen käynnistämisestä alkaen järjestetty vain lähiopetukseen osallistuville.

15.35 Puolustusvoimien yhteistupakokeilu on tarkoitus toteuttaa suunnitellusti koronaviruksesta huolimatta. Puolustusvoimat kokeilee tämän ja ensi vuoden aikana järjestelyä, jossa varusmiespalvelustaan suorittavia miehiä ja naisia majoitetaan samoihin tupiin. Kokeilussa ovat mukana Haminan Reserviupseerikoulu, Kouvolan Vekaranjärvellä sijaitseva Karjalan prikaati sekä Kajaanissa toimiva Kainuun prikaati.

15.18 Kotkan ja Kouvolan kaupungit työllistävät tulevana kesänä viimevuotista vähemmän kesätyöntekijöitä. Kouvolassa palkataan ensi kesänä noin 100 kesätyöntekijää, Kotkassa vajaat 140. Kotkassa kesätöihin ei palkata ketään touko-kesäkuun ajaksi, vaan työt siirtyvät heinä-elokuulle. Kouvolassa arvioidaan vielä toukokuun alussa, tarvitseeko kesätyön järjestelyihin tehdä muutoksia koronaviruspandemian takia.

14.47 Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kymenlaaksossa riskiryhmään kuuluvia on neljänneksi eniten, noin 29 prosenttia yli 18-vuotiaista. Koko Suomessa riskiryhmään kuuluvia on yli miljoona.

13.44 Tykkimäen huvipuisto työllistää tulevana kesänä 200 kausityöntekijää Kouvolassa.

Kesätöiden alku on kuitenkin vielä auki. Normaalisti Tykkimäki olisi avautunut toukokuun puolivälissä, mutta koronakriisin takia toiminnan käynnistymisen ajankohta on vielä epäselvä.

Suurimmalle osalle valituista on lähetetty viestiä kesätöiden alun mahdollisesta viivästymisestä.

08.09 Koronavirustilanne aiheuttaa epävarmuutta vuosittain Kouvolassa järjestettävän Kymi Grand Prix-ravitapahtuman järjestelyihin. Kesäkuun lopun tapahtumaa on valmisteltu lähes normaalisti, mutta raviradalla seurataan nyt koronatilanteen etenemistä. Tällä hetkellä ravit on koronavirustilanteen vuoksi peruttu koko maassa toukokuun 13. päivään saakka. Päätös tapahtuman järjestämisestä on Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytösen mukaan tehtävä viimeistään toukokuun lopussa.

05.40 22-vuotias Viveka Tiitola oli juuri valmistunut liiketalouden tradenomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, kun hän jäi työttömäksi maaliskuussa. Hän ei ole ainut, sillä Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismailin mukaan koronan takia on keskeytetty useiden tuhansien kesätyöntekijöiden rekrytointi. Yle kysyi yhdeksältä isolta yritykseltä keskeytyksistä.

1.4. Nuhaisia lapsia tuotu päiväkotiin

19.15 Kotkalainen metsäyhtiö Kotkamills on lahjoittanut 50 000 hengityssuojainta Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsotelle. Suojainten tarve sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on kasvanut voimakkaasti koronaviruspandemian takia.

18.34 Ylen kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä on jo tuplannut tehohoitopaikkojensa määrän. Suomessa on nyt noin 400 tehohoitopaikkaa. Kymenlaaksossa tehohoitopaikkoja on jo lisätty, ja tarvittaessa niitä saadaan käyttöön enintään 21 potilaalle.

17.55 Päiväkotien ovilta on jouduttu käännyttämään nuhaisia lapsia takaisin kotiin, kun vanhemmat ovat tuoneet heitä nuhaisina hoitoon. Näin on tapahtunut ainakin Kouvolassa, jossa kaupunki on joutunut jo vetoamaan vanhempiin, ettei edes lievästi flunssaisia lapsia tuotaisi päivähoitoon.

14.42 Lasikuitumateriaaleja valmistava Alhström-Munksjö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut Kotkassa Karhulan tehtaalla. Neuvottelujen piirissä on noin 85 työntekijää. Yhtiö arvioi sopeutustoimien johtavan enintään 90 päivän lomautuksiin.

13.05 Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan arkea ja ulkoilua koronaepidemian aikana. Tampereen yliopiston tutkija sekä eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen toteaa, että keväällä tyypillisesti luonnossa ulkoilu lisääntyy. Salosen mukaan tutkimukset antavat on vahvaa näyttöä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Siksi on oletettavaa, että vaikeina aikoina ulkoilun merkitys korostuu entisestään erityisesti kun muut hyvinvointia tukevat sosiaaliset kontaktit ovat vähäisempiä.

11.36 Kymenlaaksossa ei ole viimeisen vuorokauden aikana todettu uusia, testeillä varmistettuja koronavirustartuntoja. Yhteensä 12 ihmistä on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kymsote kertoi eilen tiistaina, että kaksi sairastuneista on parantunut.

8.04 Kauppakeskus Veturissa Kouvolassa toimivat kahvilat ja ravintolat on vapautettu vuokranmaksusta toukokuun loppuun saakka. Päätöksen taustalla on kauppakeskuksen omistavan Mercada Oy:n pyrkimys helpottaa koronakriisin keskellä kamppailevien yritysten tilannetta.

Koronavirustilanne vaikuttaa voimakkaasti kahviloiden ja ravintoloiden toimintaan, sillä niiden on pidettävä ovensa säpissä toukokuun loppuun saakka. Sihen saakka sallittua on ainoastaan take away -ruoan myyminen asiakkaiden mukaan ja ruoan kuljettaminen suoraan asiakkaalle.

7.00 Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla on hiljaista, ja poliiseista ja varusmiehistä on tullut osa katukuvaa. Kuutostietä tasaisesti halkovat kuorma-autot kuitenkin kertovat, että tavaraa liikkuu ja elämä jatkuu.

31.3. Miehikkälän terveysaseman asiakkaita ei aseteta karanteeniin

17.23 Pyhtää aloittaa 1.4. alkaen kauppa-avun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Lapsiperheet voivat olla yhteydessä kuraattoriin, jos koulujen etäopetus ja esimerkiksi ruokailujen järjestäminen aiheuttavat taloudellista huolta. Tiedot Pyhtään palveluista on lisätty kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan koostejuttuun.

16.55 Haminan kaupunki ennakoi, että kaupungin kassaan on tulossa epidemian vuoksi huomattava lovi. Kaupunki arvioi tulevaa samalla, kun se kertoi vuoden 2019 tilinpäätöksestään.

14.58 Pyhtään kunta lomauttaa parikymmentä työntekijäänsä. Lomautuksen kohteena ovat koulunkäynnin ohjaajat, kirjaston henkilöstö, nuoriso- ja liikuntatoimen henkilöstö sekä ruoka- ja siivouspalveluiden henkilöstö.

Syynä on se, että osa palveluista on kokonaan keskeytetty tai supistettu koronaviruspandemian aikana.

14.42 Kouvolan matkatoimiston työ on lähes kokonaan seisahtunut koronavirustilanteen takia.

Kaikki Kouvolan matkatoimiston kautta varatut matkat maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun asti on peruttu. Lisäksi alkukesän matkoista on peruttu 75 prosenttia.

Huhtikuun alussa suurin osa matkatoimiston työntekijöistä lomautetaan.

13.47 Kymsote arvioi, että Miehikkälän terveysaseman asiakkailla on ollut vain pieni riski saada koronavirustartunta. Tämän takia asiakkaita ei aseteta karanteeniin. Miehikkälän terveysasemalla oli käynyt parikymmentä asiakasta altistumisaikana 16.3.–18.3.2020.

Miehikkälän terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta sunnuntaina. Terveysasema on suljettu todetun koronavirustapauksen takia.

11.53 Kymenlaaksossa on tähän mennessä todettu 12 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa. Vuorokauden sisällä on todettu kaksi uutta tartuntaa. Molemmat sairastuneista ovat kotihoidossa.

08.12. Kaakkois-Suomessa moni yritys aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen takia. Perjantaihin mennessä Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistolle oli tullut 100 yt-ilmoitusta. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 11 765 työntekijää. Suurin huippu yt-ilmoituksissa on te-toimiston mukaan jo takana, mutta uusia ilmoituksia tulee kuitenkin koko ajan.

30.3. Miehikkälän terveysasemalla koronatapaus, koko henkilökunta karanteenissa

18.18 Kotka varautuu päätöksentekoon poikkeustilanteessa. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan päätösvaltaa voidaan siirtää kaupunginjohtajalle kaupunginhallituksen päätöksellä.

18.02 Etelä-Karjala ja Kymenlaakso vaativat maakuntien nostamista valtion ykköstukialueeseen. Maakunnat lähettivät vetoomuksen valtioneuvostolle. Maakunnat perustelevat vetoomustaan muun muassa sillä, että Kaakkois-Suomessa sijaitsevien tulli- ja raja-asemien liikenne on rajojen sulkemisen jälkeen dramaattisesti hiljentynyt.

18.05 Vaalimaalla sijaitseva ostoskylä Zsar on sulkeutunut toistaiseksi. Maanantaina Zsarissa ei ollut enää ainuttakaan liikettä auki.

Reilun vuoden toiminnassa olleen Zsarin toiminta hiipui koronaviruksen aiheuttamien liikuntarajoitusten myötä nopeasti. Virolahden kunnalla on voimakas halu tukea Zsarin ostoskylää. Zsar työllistää Virolahdella 150 henkilöä.

16.12 Kymen Seudun Osuuskaupan yt-neuvottelut ovat päättyneet. KSO lomauttaa nyt 50 työntekijää koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia.

Loput lomautusuhan alla olevista 580 työntekijästä työskentelevät toistaiseksi avoimissa toimipaikoissa. Mahdolliset lomautukset toteutuvat sen mukaisesti, kuinka toimipaikat ovat jatkossa avoinna.

11.39 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on kymmenen eli yhtä paljon kuin eilen sunnuntaina.

Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja heistä yksi tehohoidossa. Kaksi ihmistä on parantunut.

Tilanne on pysynyt melko tasaisena muutamia päiviä, mutta saattaa muuttua nopeasti.

10.02 Miehikkälän terveysasema on suljettu henkilökunnassa todetun koronavirustapauksen takia.

Terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta eilen sunnuntaina. Koko Miehikkälän terveysasemalla työskennellyt henkilöstö on asetettu karanteeniin todennäköisen altistumisen takia.

Koronavirukselle altistuneita asiakkaita selvitetään parhaillaan. Altistumiset ovat tapahtuneet ajalla 16.3.–18.3.2020.

29.3. Kymmenen koronatartuntaa, neljä on sairaalahoidossa

13.31 Parikymmentä mopoilijaa kokoontui lauantaina Jumalniemen kauppakeskuksen pihaan Kotkassa, vaikka isot kokoontumiset on tällä hetkellä kielletty.

Poliisi joutui hajaannuttamaan nuorten mopokokoontumista kahteen kertaan.

– Poliisi kävi kertomassa, miksi yli kymmenen hengen kokoontumisia ei saa olla, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo.

11.22 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä kymmenen koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen määrä on noussut vuorokauden aikana yhdellä.

Tähän mennessä todetuista tartunnoista kaksi on todettu parantuneeksi. Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja neljä kotihoidossa.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan hengityskoneita riittää sairaalassa noin 20 potilaalle. Lisäksi potilaille voidaan perustaa myös muita tehohoitopaikkoja.

28.3. Yhdeksän koronatartuntaa Kymenlaaksossa, eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronan keskellä

13.54 Kouvolalainen eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronakriisin keskellä. Nyt hän neuvoo omistajia tekemään kodin eteiseen lemmikkilistan. Lemmikinomistajien olisi hyvä varautua poikkeustilanteisiin myös etsimällä valmiiksi hoitaja lemmikille.

11.31 Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa on todettu nyt yhdeksän koronavirustartuntaa. Yksi henkilö on tehohoidossa Kymenlaakson keskussairaalassa. Kaksi on parantunut koronaviruksesta.

27.3. Yle seuraa Uudenmaan rajojen sulkemista

15.05 Koronavirustilanteesta kertovassa Ylen erikoislähetyksessä seurataan, miten Uudenmaan rajoilla varaudutaan tiesulkuihin. Tilannetta seurataan myös Pyhtäällä Ahvenkoskella E18-moottoritien varressa.

Lähetyksessä Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho kertoo, että esimerkiksi osa kunnan työntekijöistä asuu pääkaupunkiseudulla.

– Olemme tänään kirjoittaneet heille todistuksia siitä, että he pääsevät käymään töissä, Jouni Eho sanoo.

14.50 Viime viikolla Suomen puolelle jumiin jäänyt ulkomaalaismatkustaja odottaa yhä pääsyä pois Suomesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikkö ratkoo edelleen matkustajan kotiinpaluuongelmaa. Mies ei ole Venäjän kansalainen, mutta haluaisi palata perheensä luokse Venäjälle.

Viime viikon keskiviikkona Vaalimaan rajanylityspaikalla Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi jumiin Suomen puolelle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Uudenmaan maakunnan eristäminen koronaviruksen vuoksi uhkaa sotkea useiden varusmiesten suunnitelmat. Maakunnan alueella palvelustaan suorittavat eivät saa enää matkustaa lomille muualle Suomeen, mikäli liikkumisrajoitukset toteutuvat.

Vastaavasti Uudenmaan maakunnassa asuvat varusmiehet eivät pääse kotiin lomille, mikäli he suorittavat palvelustaan jossain muualla. Palvelukseen pitää kuitenkin palata normaalisti, jos on nyt lomilla.

11.24 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on edelleen kahdeksan. Viimeisin tartunta varmistui laboratoriotestissä tiistaina. Keskiviikkona ja torstaina ei tullut tietoon uusia tartuntoja. Kaikilta lievästi hengitystie- tai flunssaoireisilta ei oteta koronavirustestejä, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty.

10.36 Toiminta uusissa infektiopäivystyksissä on käynnistynyt rauhallisissa merkeissä. Pohjois-Kymen sairaalassa ja Kymenlaakson keskussairaalassa infektiopäivystyksissä asiakkaita on käynyt päivässä keskimäärin yhteensä 70. Vastaanotot avattiin viime viikon lopulla.

.
.