1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Teatterit peruvat kaikki esitykset, Lappeenrannan joulutorin tilalle joulumaa – katso tästä, miten koronarajoitukset vaikuttavat Etelä-Karjalassa

Koronaepidemia on Etelä-Karjalassa edennyt kiihtymisvaiheeseen. Aluehallintovirasto tulee tällä viikolla kieltämään kaikki yli 20 hengen kokoontumiset.

tapahtumat
Lappeenrannan joulutori
Lappeenrantaan ei rakenneta tänä vuonna joulutoria. Tilalle tulee joulumaa.Antje Tolpo/YLE

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi maanantaina, että kaikki yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja julkiset kokoontumiset on Etelä-Karjalassa kielletty.

Yleistötilaisuuksia ja julkisia kokoontumisia koskevat rajoitukset ehtivät olla voimassa vain hetken, sillä tiistaina Eksote kertoi maakunnan siirtyneen koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Tämä tarkoittaa kiristyviä rajoituksia yleisötilaisuuksiin.

3. joulukuuta alkaen yleisötilaisuuksissa ja julkisissa kokoontumisissa saa olla enintään 20 ihmistä.

Kokoamme tähän juttuun tietoa koronatilanteen vaikutuksista tapahtuma-alalla ja kaupunkien palveluissa.

Teatteri Imatra peruu kaikki loppuvuoden esitykset

Teatteri Imatra peruu kaikki näytökset vuoden loppuun saakka koronavirusepidemian takia. Teatteri peruu yhteensä kaksitoista näytöstä: kuusi Kultalampi-esitystä ja kuusi 39 askelta -esitystä.

– Teatteri on erittäin pahoillaan katsojille koituvasta vaivasta ja pettymyksestä, koska kummankin näytelmän esityskaudet päättyvät tähän. Tammikuussa ei näistä voida järjestää lisänäytöksiä musikaalin harjoitusten ja suurimuotoisten lavastustöiden vuoksi, kertoo teatterinjohtaja Timo Rissanen tiedotteessa.

Myös Lappeenrannan kaupunginteatteri peruu kaikki loppuvuoden näytökset.

Lappeenrannan musiikkiopiston konsertit peruttu

Lappeenrannan musiikkiopisto peruu kaikki julkiset konserttinsa vuoden loppuun asti varotoimena koronavirusepidemian takia. Musiikkiopiston rehtorin Arto Häyrysen mukaan tällä pyritään turvaamaan lähiopetuksen säilyminen.

– Haluamme priorisoida opetustoiminnan ja varmistaa näin, että pääsemme yli vaikeistakin ajoista. Jos esimerkiksi konsertissa ilmenisi koronatapaus, se tarkoittaisi koko opiston tilojen sulkemista ja karanteenitoimenpiteitä.

Häyrynen kertoo, että muutama muualla asuvista opettajista on jo siirtynyt pitämään etäopetusta vähentääkseen tarpeetonta matkustelua.

Häyrysen mukaan opisto pyrkii videoimaan osan esityksistä ja jakamaan niitä esimerkiksi lasten vanhemmille ja sukulaisille.

– Lapset ovat harjoitelleet ahkerasti, joten olisi harmi, jos se menisi ikään kuin hukkaan. Videosta jää konkreettinen muisto.

Häyrysen mukaan musiikkiopistolla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta striimata konsertteja julkisesti. Tarvittavan osaamisen ja kaluston puuttumisen lisäksi tekijänoikeussäännöt rajoittavat konserttien striimaamista nettiin.

Lappeenrannan joulutorin tilalle joulumaa ilman myyntikojuja

Lappeenrannassa Marian aukiolle suunniteltu joulutori on peruttu. Kaupungin mukaan myyntikojujen tilalle rakennetaan joulumaa, jotta jouluista tunnelmaa saataisiin aikaan.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kaikki joulukuun konsertit on peruttu.

Lappeenrannassa kirjastojen lainaustoiminta jatkuu, mutta kirjastoissa järjestettävät tapahtumat ja muut yleisötilaisuudet perutaan. Kirjastojen oleskelutilat, kuten lehtisalit, suljetaan yleisöltä.

Myös uimahallit pidetään Lappeenrannassa auki. Niiden kävijämääriä rajoitetaan puoleen normaalista kävijämäärästä. Kävijämääriä seurataan.

Kaupungin ylläpitämät sisäkuntosalit ja Myllysaaren sauna suljetaan.

Museoiden näyttelytoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti, mutta asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön.

Itsenäisyyspäivän juhla striimataan

Lappeenrannassa kaupungintalon edustatorille suunniteltu itsenäisyyspäivän tapahtuma on peruttu.

Itsenäisyyspäivän perinteiset muistotilaisuudet ja seppeleidenlaskut järjestetään ilman yleisöä.

Itsenäisyyspäivän juhlatilaisuus toteutetaan ilman yleisöä kaupungintalon Lappeenranta-salissa, josta se striimataan kaikkien nähtäville.

Uuteen muotoon muutetaan myös joulurauhan julistus ja uudenvuoden juhla. Yleisö voi seurata juhlatilaisuuksia virtuaalisessa muodossa ja muilla vaihtoehtoisilla tavoilla.

Perinteinen uudenvuoden ilotulitus vaihtuu kaupungintalon edustatorilla toteutettavaksi video-valoesitykseksi.

– Koronatilanne on vakava, ja siihen on suhtauduttava vakavasti. Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä, vaan tärkeintä on välttää fyysisiä kontakteja ja noudattaa viranomaisten ohjeita, riskienenhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Ari-Pekka Meuronen muistuttaa.

Lisätietoja rajoitusten vaikutuksista Lappeenrannan palveluihin voi lukea kaupungin tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Kuntosalikävijät eivät ole noudattaneet ohjeita Imatralla

Imatralla kokoontumisten rajoittaminen 20 henkilöön koskee myös harrasteryhmiä, esimerkiksi urheilussa.

Imatralla koulujen liikuntatilat eivät enää ole loppuvuodesta seurojen tai muiden koulun ulkopuolisten tahojen käytettävissä.

Myös yli 20-vuotiaiden harrasteryhmien kokoontuminen kielletään kaupungin kaikissa kulttuuri- ja liikuntatiloissa.

– Valitettavasti myös kuntosalit suljetaan, koska niissä ei ole noudatettu toivotulla tavalla aiemmin koronaohjeita, hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala sanoo Imatran kaupungin tiedotteessa.

Imatran kaupungin palveluja koskevista rajoituksista voi lukea tarkemmin kaupungin tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Joululaulut striimataan Lappeenrannassa

Lappeenrannan seurakuntayhtymän järjestämät isot kauneimmat joululaulu -tilaisuudet on peruttu.

Kauneimmat joululaulut ovat erittäin suosittuja tapahtumia ja ne vetävät joka vuosi todella paljon väkeä kirkkoihin. Joutsenon seurakunnan lähetyssihteeri Katriina Pyyhtiän mukaan seurakunnan olisi vaikea valvoa, milloin 50 henkilön raja on täynnä.

– Se, että jouduttaisi jollekin sanomaan, että et mahdu enää kirkkoon sisään, tuntuisi pahalta.

Pienempien kylätapahtumien, joita on järjestetty perinteisesti laavuilla ja kylätaloissa, kohtalo selviää myöhemmin tällä viikolla.

Kauneimpia joululauluja pääsee kuitenkin laulamaan tänä vuonna striimin välityksellä.

Lähetyssihteeri Katriina Pyyhtiän mukaan nettilähetyksen on tarkoitus olla samanlainen kuin perinteisenkin joululaulutapahtuman. Laulujen lisäksi luvassa on muun muassa pieniä näytelmiä ja puhetta.

– Haluamme, että tilaisuus on vuorovaikutteista ihmisten kanssa. Ihmiset voivat toivoa joululauluja lähetykseen, Pyyhtiä kertoo.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä jakaa ihmisille 10 000 joululauluvihkosta, joissa on myös tiedot striimatusta joululaulutapahtumasta. Vihkosia jaetaan esimerkiksi kaupoissa ja kioskeissa.

Lue seuraavaksi