1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Rajoitukset: pikkujoulut on peruttu, mutta joulu voidaan vielä pelastaa

Toinen aste jatkaa lähiopetuksessa, maskisuositus on voimassa kaikilla toisen asteen ja korkeakoulujen oppilailla.

koronavirus
Nainen koristelee joulupuuta.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää keskiviikosta alkaen tartuntatautilain nojalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun alueella seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää keskiviikosta alkaen tartuntatautilain nojalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun alueella 18.12. saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa.

– Tavoitteena on päästä perustasolle epidemiassa, sanoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että toisen asteen lähiopetus säilyy. Lähiopetuksessa käytetään maskeja.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Kainuun alueellisen koordinaatiotyöryhmän kokonaisarvion alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksia torjuntatoimiksi.

Kahden viimeisen viikon aikana COVID-19 -tapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 32,1 Kainuussa. Tautitilanne muuttuu päivittäin. Viimeiset tartunnat Kainuussa ovat olleet karanteenissa.

– Näyttäisi siltä, että kiihtymisvaihe on hallussa, Koukkari summaa ja sanoo, että Kainuun tartunnoista vain reilu kymmenesosa jää jäljittämättä.

Kainuussa koulut säilyvät lähiopetuksessa. Urheiluharrastuksissa korostetaan lasten liikuntamahdollisuuksien turvaamista. Aikuisille suositellaan vaihtoehtoisten yksilölajien harrastamista.

– Viesti lasten kohdalla on se, että mielellään maksimissaan kymmenen henkilön ryhmissä, Koukkari sanoo.

Esimerkiksi laskettelurinteiden toiminta on mahdollista, koska rajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia.

– Tärkeintä ovat turvavälit, Koukkari sanoo.

Kainuussa ei ole yhtään henkilöä sairaalahoidossa koronavirusinfektion vuoksi.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi