Hyppää sisältöön

Opiskelija haluaa asua yksilöllisesti, mutta yhteisön keskellä – Lahdessa kokeillaan uudenlaista opiskelija-asumista

Yksiöissä ja kaksioissa asuvat opiskelijat ideoivat yhteiselle tilalle heti käyttöä.

Opiskelija haluaa asua yksilöllisesti, mutta yhteisön keskellä – Lahdessa kokeillaan uudenlaista opiskelija-asumista
Opiskelija haluaa asua yksilöllisesti, mutta yhteisön keskellä – Lahdessa kokeillaan uudenlaista opiskelija-asumista

Muuttopäivä Lahden Talojen rakennuttamiin uusiin opiskelija-asuntoihin oli riemua täynnä. Monesta oli hienoa päästä upouuteen asuntoon vieläpä kohtuullisen edullisesti, opiskelijahintaan. Niemen uusien asuntojen (siirryt toiseen palveluun) vuokra on noin 13,50 euroa neliöltä, kertoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Uudet opiskelija-asunnot sijaitsevat aivan ammattikorkeakoulun vieressä, Niemen kampusraitin varrella. Muotoilua siellä opiskeleva lahtelainen Neea Hyttinen kantoi innokkaasti muuttolaatikoita asuntoonsa.

– Sijainti on hyvä ja vuokran hinta. Ja tottakai muuttoon vaikuttaa myös se, että talo on aivan uusi. Asunnoissa on astianpesukoneet ja toimivat suihkut, vedet ja muu, ettei tule heti jotain putkiremppaa.

Kahdessa toisiinsa yhdistetyssä kerrostalossa on yhteensä 110 asuntoa, joista 70 on yksiöitä ja 40 kaksioita. Taloista löytyy yhteiset pyykinpesu- ja kuivaushuoneet, saunatilat, sähköpolkupyörille latauspisteitä ja onpa pari sähköautoakin pihalla vuokrattaviksi.

Näiden lisäksi molemmissa taloissa on iso yhteinen tila, jonka käytön ja sisustuksen talon asukkaat saavat itse suunnitella. Ison avoimen tilan reunustalla on ainoastaan keittonurkkaus.

Iso yhteinen tila odottaa ideoita sen käytöstä ja sisustuksesta. Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskela (vas.), toimitusjohtaja Jukka Anttonen (keskellä) ja projektipäällikkö Raine Majuri (oik.) ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Asumista yksin, kaksin ja yhdessä

Lahden Talot kartoitti jokunen vuosi sitten opiskelijoiden toiveita opiskelija-asumiseen. Toiveissa korostui yksilöllisyys, mutta myös yhteisiä tiloja ja tekemistä toivottiin. Soluasuntoja ei Lahden Talot enää rakenna, koska opiskelijat eivät halua niitä.

– Kun kysyimme miten opiskelijat haluavat asua, niin vahva viesti oli se, että asumiselta toivotaan yksilöllisyyttä, mutta samanaikaisesti myös yhteisöllisyyttä, toimitusjohtaja Jukka Anttonen kertoo.

Opiskelija-asuntoja ei myöskään Anttosen mukaan kannata enää rakentaa "halvemmalla" vaan rakennukset tehdään niin kuin muutkin korkeatasoiset kerrostalot materiaaleja säästämättä.

Uusista opiskelija-asunnoista löytyy muun muassa aurinkokennoilla toteutettu asuntojen kesäaikainen viilennys.

Santeri Varjovirtaa ja Katariina Ojasta houkutteli hyvä uusi asunto ja edullinen vuokra. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Yhteisen tilan käytön ideointi alkoi heti

Ideat yhteisen tilan käytölle sinkoilivat jo muuttopäivänä vauhdikkaasti. Kaikki haastatellut pitivät ajatusta yhteisestä tilasta mainiona. On mukava tutustua halutessa muihinkin asukkaisiin ja sitten taas vetäytyä omaan rauhaan.

Taloon muuttava Tiina Nurmi toivoi ainakin sohvia ja lautapelejä. Santeri Varjovirta ehdotti pingispöytää tai biljardipöytää. Katariina Ojanen toivoi säkkituoleja ja jotain mukavia muitakin juttuja.

Neea Hyttinen toivoi yhteistä tekemistä, korttipelejä ja välillä vaikka leipomista.

– Jos ei mahdu kämppään, sitten voi tehdä täällä isossa huoneessa yhdessä. Toivottavasti saan paljon kavereita tästä talosta, niin on kiva touhuta yhdessä.

Niemen 110 opiskelija-asuntoa sai uudet vuokralaiset nopealla tahdilla. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Selvitys: Vuokra-asuminen Suomessa Euroopan kalleinta, monella kohtuuttomat menot – Maarit Kataisen 866 euron vuokra vie valtaosan tuloista

Korona karkotti ulkomaiset vaihto-opiskelijat ja toi asuntojonoon lisää kotimaisia hakijoita – uudelle opiskelijalle soluasunto on "menneen talven lumia"