1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naantali

Ilkka Kanerva toivoo Naantalin jalostamon alueelle uutta teollista toimintaa

Neste ilmoitti maanantaina yt-neuvottelujen tuloksensa sulkevansa Naantalin jalostamon maaliskuun loppuun mennessä.

Naantali
Nesteen Naantalin jalostamon autio pääportti.
Dani Branthin / Yle

Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva vaatii valtiota mukaan kehittämään uusia työpaikkoja Naantaliin.

Kanervan mukaan tyhjentyvä jalostamoalue olisi mahdollista käyttää uudelleen, jos Neste itse ei aio kehittää aluetta.

– Toivon alueen saatavan uuteen teolliseen käyttöön mahdollisimman nopeasti. Alue sopii erinomaisesti uusille tulevaisuuden energiamuodoille, Kanerva sanoo maakuntahallituksen kannanotossaan.

Neste ilmoitti maanantaina yt-neuvottelujen tuloksensa sulkevansa Naantalin jalostamon kesään mennessä. Työpaikkansa menettää noin 230 ihmistä.

Kanervan mukaan työpaikkojen menetys ja jalostamon alasajo tarkoittaa merkittävää murrosta alueelle.

– Alasajolla on merkittäviä työllisyys- ja kuntatalousvaikutuksia. Vaikutukset eivät koske vain Naantalia ja Raisiota, vaan koko maakuntaa, Kanerva toteaa.

Jalostamon lopettamisesta on käynnissä selvitystyö. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) asetti aikaisemmin Panu Routilan ja Janne Virtasen selvittämään tulevaisuuden vaihtoehtoja alueelle.

Kanervan mukaan valtiolla on tähän myös työkaluja.

– Maan hallitus on tehnyt vahvoja lupauksia mukanaolosta jalostamon toiminnan korvaamiseen vähähiilisen vihreän talouden toimenpitein. EU:n elvytyspaketti tuo kaksi tukivälinettä: Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRF) ja oikeuden mukaisen siirtymän rahaston (JTF), joiden tavoitteet ovat samat kuin jalostamon teollisessa rakennemuutoksessa. Vaadin, että valtio on mukana tukemassa uutta, työpaikkoja ja verotuloja synnyttävää vihreää siirtymää ja käyttää tukivälineitä juuri tähän, sanoo Kanerva tiedotteessa.

Naantali on halunnut valtiolta tukipakettia jalostamon sulkemisen takia.

Lue lisää:

Naantali penää valtiolta pikaista tukipakettia Nesteen jalostamon sulkemisen takia – kaupunginhallituksen vara-pj: "Ketuttaa erittäin raskaasti"

Ammattiliitot pettyivät Nesteen ratkaisuun sulkea Naantalin jalostamo – Liittopomot: Irtisanottavia on tuettava

Nesteen Naantalin jalostamon ovet sulkeutuvat, toimintaa Porvoossa tehostetaan, työpaikkoja vähenee 370 – toimitusjohtaja: "Ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan"

Lue seuraavaksi