1. yle.fi
  2. Uutiset

Uhkaako itsenäisyyspäivä mennä pilalle ilman Linnan juhlien kättelymaratonia? Ei hätää, koostimme parhaat palat vuosien varrelta

Kaivoimme Ylen arkistoista esiin tuntitolkulla kuvanauhaa itsenäisyyspäivän vastaanoton kättelyistä ja tiivistimme ne muutamaan minuuttiin.

Linnan juhlat
Urho Kekkonen, Tarja Halonen, Sauli Niinistö
Videolta näet kättelyitä eri vuosikymmeniltä.

Napakka kädenpuristus, lyhyt tervehdys ja kaksi ja puoli miljoonaa katsojaa.

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanoton aloittava kättelyperinne on vuodesta toiseen juhlien katsotuin osuus.

Ymmärtäähän sen. Kuka jää etiketin vastaisesti suustaan kiinni, kuka astuu laahukselle, sanooko selostaja väärän nimen tai kenellä on illan hienoin asu. Jännitettävää riittää.

Tänä vuonna tämä jännitysnäytelmä jää kuitenkin näkemättä, koska koronapandemia peruutti perinteisen vastaanoton. Jotta juhlapäivä ei jäisi vajaaksi tältä osin, kokosimme yhteen kuluneiden vuosikymmenien kättelyitä.

Artikkelin pääkuvana olevan videon avulla voi heittäytyä jälleen täysin rinnoin ja koronaturvallisesti kädenpuristusten vietäväksi. Tiivistimme tämän nautinnon muutamaan minuuttiin, mutta tarvittaessa voit toistaa videon vaikka 60 kertaa ja päästä näin oikean kättelymaratonin tuntuun.

Linnassa on kätelty 1920-luvulta asti

Itsenäisyyspäivän vastaanottojen historia ulottuu vuoteen 1919, mutta kättely tuli kuvioihin vasta muutamia vuosia myöhemmin. Senkin jälkeen on nähty muutamia poikkeuksia, sillä perinteen ovat jättäneet väliin presidentit P.E. Svinhufvud ja J.K. Paasikivi.

Suureksi mediatapahtumaksi linnajuhlat alkoivat muotoutua Mauno Koiviston aikakaudella, jolloin myös kättelyitä alettiin vahdata kotikatsomoista entistä tarkemmin.

Kättelyn merkityksestä katsojille nykypäivänä kertoo jotain se, että jo keväällä koronan alkumetreillä Twitterissä pohdittiin, suorittaako presidenttipari tänä vuonna kättelyn sijaan 1 500 kyynärpäätervehdystä.

Katsaus aikaisempien vuosien kättelyihin voikin tänä vuonna olla paikallaan, sillä koronan vuoksi on jopa ajoittain spekuloitu, että tapa saattaisi jäädä pysyvästi historiaan.

Lisää Linnan juhlien kättelyiden merkityksestä voit lukea täältä.

Lue myös:

Mitä Cheek räppäsi, mitä Tarja Halonen sanoi tennarimiehelle ja miten ilmastoteema on näkynyt Linnan juhlissa? Testaa, mitä muistat boomereiden superbileistä

Kättelemmekö enää koronan jälkeen? Asiantuntija ilahtuisi, jos Linnan juhlissakaan ei puristettaisi kättä, toinen kauhistuu ajatuksestakin

Suomi juhlii kätellen ja se kertoo kansalaisten tasa-arvosta

Lue seuraavaksi