Hyppää sisältöön

Koronatilanteen paheneminen näkyy suoraan maskikaupassa: Myynti paikoin tuplaantunut viikon aikana, mutta maskeja pitäisi riittää kaikille

Kasvomaskien myynti kasvaa kun niiden käyttöä suositellaan, kertovat jälleenmyyjät. Tämä on ollut havaittavissa myös viime päivinä.

Valtava kasvomaskien myyntipiikki ilmaantui elokuussa, kun ensimmäiset maskisuositukset annettiin. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yle kysyi asiaa SOK-yhtymältä, K-ryhmältä, Tokmannilta ja Yliopiston Apteekilta.

Yliopiston Apteekki -ketjussa maskien myynti on viimeisen viikon aikana ollut noin kaksinkertainen edelliseen viikkoon verrattuna.

– Vaikutus on näkynyt selvästi, kertoo markkinointijohtaja Anna Surakka.

Myös muut jälleenmyyjät ovat havainneet kasvavaa kysyntää kuluneen viikon aikana. Jälleenmyyjät ovat myös huomanneet, että kysynnän kasvu näyttääkin seuraavan koronarajoituksia.

– Yleensä uutiset koronan kiihtymisen lisääntymisestä tai siirtymisestä leviämisvaiheeseen aiheuttavat pienen piikin myynnissä, kertoo SOK-yhtymän valikoimajohtaja Janne Paananen.

Suositukset johtavat kysyntäpiikkeihin

Kasvomaskien kysyntä on kasvanut pitkin syksyä ja se on myös asettunut kevättä ja kesää korkeammalle tasolle.

Maskien jälleenmyyjät kertovat, että keväällä ja kesällä maskien myynti oli vähäisempää kuin nyt, ja myös saatavuus oli heikompi.

Valtava myyntipiikki ilmaantui elokuussa, kun ensimmäiset maskisuositukset annettiin.

– Silloin myynti 10-kertaistui aiempiin kuukausiin verrattuna, kertoo SOK:n valikoimajohtaja Janne Paananen.

Kysyntä reipastui jälleen lokakuun alussa uusien suositusten ja rajoitusten tullessa voimaan.

– Tällä hetkellä tilanne on suhteellisen tasainen, mutta kysyntä on asettunut huomattavasti kevättä ja alkusyksyä korkeammalle tasolle, sanoo K-ryhmän hankintapäällikkö Jenni Moisanen.

Vertailun vuoksi SOK:n valikoimajohtaja Janne Paananen kertoo, että kertakäyttöisiä kasvomaskeja myydään nyt muutama miljoona viikossa, kun taas kesällä niitä myytiin viikossa muutama tuhat.

– Myös kangasmaskien ja hengityssuojainten myynti on piristynyt, vaikka myyntimäärät ovatkin pienempiä kuin kertakäyttöisten maskien.

Nyt sama trendi on huomattu jälleen koronavirustilanteen huonontuessa kautta maan.

Riittävätkö maskit?

Kasvaneen kysynnän myötä myös saatavuudessa ja hinnoissa on tapahtunut muutoksia.

– Keväällä ja kesän alussa kaikki maskit mitä saimme hankittua myytiin saman tien, kertoo Tokmannin kaupallinen johtaja Matti Korolainen sähköpostitise.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. SOK-yhtymä, K-ryhmä, Tokmanni ja Yliopiston Apteekki kertovat, että maskien saatavuus on hyvällä tai erittäin hyvällä tasolla.

Jälleenmyyjät uskovat maskien riittävyyteen, vaikka suosituksia tiukennetaankin nyt monissa paikoissa.

– En näe syytä huoleen siinä, että maskit eivät riittäisi, toteaa Yliopiston Apteekin markkinointijohtaja Anna Surakka.

Saatavuuden parantuminen on heijastunut myös maskien hintoihin. Kevään jälkeen maskien hinnat ovat laskeneet samalla, kun maskien tuotantomäärät ovat kasvaneet ja niiden saatavuus parantunut.

– Valikoiman laajenemisen myötä olemme voineet tarjota kuluttajille eri hintaisia vaihtoehtoja. Hintaan vaikuttaa saatavuuden lisäksi myös esimerkiksi maskin ominaisuudet, pakkauskoko ja alkuperämaa, sanoo K-ryhmän hankintapäällikkö Jenni Moisanen.

Lue seuraavaksi: