1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulunut syksy oli paikoitellen mittaushistorian lämpimin – myös sateita saatiin runsaasti

Lämpötilat olivat koko maassa noin kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla.

sää
T-paitaan pukeutunut mies kavelee Aurajoen rannalla 4. marraskuuta.
Turussa keskilämpötila oli syksyllä +9. astetta. Aurajoen rannalla tarkeni 4. marraskuuta pelkässä t-paidassa. Arash Matin / Yle

Kulunut syksy on ollut laajalti poikkeuksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Marraskuussa mitattiin paikoin jopa keskilämpöennätyksiä.

Etelä- ja keskiosissa maata syksy, eli syys–marraskuun välinen aika oli paikoitellen mittaushistorian lämpimin. Muualla maassa syksy oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Koko maassa elohopeat keikkuivat noin kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla, kun niitä verrataan vuosien 1981–2010 lämpötiloihin.

Syksyn keskilämpötila vaihteli lounaissaariston reilusta 10 asteesta käsivarren Lapin vajaaseen kahteen asteeseen.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla Maarianhaminassa mitattiin mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila, 16,6 astetta. Marraskuun alin lämpötila –21,6 astetta mitattiin Kittilässä kuun lopulla.

Sadetta ja myrskyjä paljolti

Syksy oli Ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin maan keskiosissa sateinen. Eniten sadetta saatiin länsirannikolla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa.

Marraskuun aikana suurimmassa osassa maata satoi tavanomaista enemmän. Lisäksi syksyn aikana Suomessa puhalsi useampikin myrsky, esimerkiksi Aila-, Topi- ja Liisa-myrskyt.

Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että Suomen lämmintä säätä ja korkeita sademääriä selittävät Atlantille syksyllä asemoituneet voimakkaat matalapaineet ja lauhat lounaistuulet.

Myrskyt eli voimakkaat matalapaineet ja lounaistuulet ovat tuoneet lämmintä ja kosteaa ilmaa sekä sateita Suomeen kaukaa.

– Lauhaa ilmaa on virrannut Suomeen oikeastaan jatkuvalla syötöllä. Ja kylmemmät jaksot ovat olleet syksyn aikana tosi lyhyitä.

– Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän siihen mahtuu kosteutta ja sitä enemmän voi sataa, Koskela selittää.

Lue lisää:

Liisa-myrsky aiheutti noin miljoonan euron laskun Järvi-Suomen Energialle – toimitusjohtaja: "tämän vuoden pahin myrsky"

Syysmyrsky katkoi sähköt kymmeniltä tuhansilta talouksilta ja työllisti pelastuslaitosta – Yle seurasi myräkän etenemistä

Aila-myrsky katkaissut enimmillään yli 16 000 taloudesta sähköt Pohjois-Savossa – Asentajat jatkavat töitä iltamyöhään saakka

Lue seuraavaksi