1. yle.fi
  2. Uutiset

Eduskunnan suuri enemmistö tukee EU:n yhteistä koronaelvytystä – PS, KD ja nyt-liike tyrmäsivät EU-elvytyksen

Opposition rivit hajosivat eduskunnan EU-keskustelussa.

elvytys
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen haastateltavana.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä EU:n yhteinen elvytys on Suomen etu.Petteri Bülow / Yle

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tukivat yksituumaisesti hallituksen selontekoa kestävän kasvun ohjelmasta, jossa linjataan Suomen tulevia toimia EU:n yhteisessä koronaelvytyksessä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertasi, että EU:n yhteinen elvytys tukee Suomen ja EU:n toipumista koronan aiheuttamasta taloudellisesta kriisistä.

Pääministeripuolue SDP:n ryhmäpuhuja Johannes Koskinen vetosi taloustieteilijöiden laajaan näkemykseen, että Suomi, Eurooppa ja koko maailma tarvitsevat nyt elvyttävää talouspolitiikkaa.

– Tänään käsittelyssä oleva Suomen kestävän talouden selonteko on juuri tätä elvytystä. Oppositio tulee varmasti nostamaan moneen kertaan esille sen, että Suomi on EU:n elpymispaketin nettomaksaja ja kyseenalaistamaan kannattaako Suomen olla paketissa mukana, Koskinen arvioi ja korosti EU:n yhteisen elvytyksen etuja.

PS ei usko EU-elvytyksen tehoon

Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Lulu Ranne korosti, että EU:n yhteinen velkaelvytys ei toimi.

– EKP on pelkästään vuodesta 2015 lähtien kylvänyt 2.800 miljardia euroa velkarahaa EU:n talouteen. Investoinnit eivät ole siitä juuri kasvaneet, vaan BKT:n aneeminen kasvu on perustunut jatkuvaan velkarahan pumppaamiseen EU-maiden talouksiin, Ranne huomautti.

Ranne totesi, että elpymisväline tulisi maksamaan Suomelle 6,6 miljardia euroa.

– Se on yli kaksi kertaa enemmän, kuin mitä saisimme omaan käyttöömme. Jos kuvittelemme velkaelvytyksen toimivan, meidän kannattaisi käyttää kaikki 6,6 miljardia itse suoraan Suomen hyväksi kuten parhaaksi näemme. Rahan käyttäminen EU:n pillin mukaan ja pääosin muiden maiden hyväksi ei perustu hyväksyttäviin syihin. Vähiten koronan vaikutusten torjuntaan, Ranne arvosteli hallituksen selontekoa.

Kokoomus: Sopu parempi kuin hajaannus

Kokoomuksen ryhmäpuheen esittänyt Juhana Vartiainen totesi, että elpymisrahasto on epätäydellinen kompromissi, mutta hänen mielestään kompromissi on parempi kuin Euroopan hajaannus.

– Epätäydellinenkin neuvottelutulos kertoo, että Eurooppa kykenee toimimaan ja sopimaan. Se on suomalaisille kullanarvoisempi asia kuin tähän tulokseen sisältyvät viat, Vartiainen korosti.

Vartiaisen mukaan kokoomus olisi halunnut hallitukselta jämäkämpää neuvotteluotetta.

– Olisimme vaatineet elpymisvälineeltä ehdollisuutta, joka pakottaa jäsenvaltiot talousuudistuksiin. Kokoomus olisi edellyttänyt mekanismeja, joilla parannetaan jäsenvaltioiden velkakestävyyttä kuten velkajärjestelymekanismin käyttöönottoa. Ja sitä, että yhteisiä varoja olisi suunnattu enemmän tutkimukseen ja kehitykseen, rajaturvallisuuteen ja puolustusyhteistyöhön, Vartiainen listasi kokoomuksen toiveita.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkasen mukaan uuden rahoitusmekanismin käyttöönotto ei ole viisasta.

– Hallitus avaa oven uusille rahoitusmekanismeille, jotka eivät rakenna taloudellisesti kestävää ja vakaata Eurooppaa. Jos tästä ovesta käymme sisään, avautuu eteemme velan täyttämä tulevaisuus, Laukkanen ennakoi tulevaisuutta.

Oppositiosta myös nyt-liikkeen Harry Harkimo epäili eurooppalaisen velkaelvytyksen järkevyyttä.

Lue myös:

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Unkari ja Puola torjuivat EU:n budjetin ja koronarahaston oikeusvaltiovaatimuksen takia

Lue seuraavaksi