Hyppää sisältöön

Yle Kanarialla: Edes hengenvaarallinen Atlantti ei estä siirtolaisia pyrkimästä saarille – Espanja yrittää piilotella ongelmaa

Kanarialle saapuneiden siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä on yli kymmenkertaistunut vuodessa.

Pelastustyöntekijät etsivät kadonneita sen jälkeen, kun siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kuljettanut vene oli uponnut Lanzaroten rannikolla. Kuva: Javier Fuentes Figueroa / EPA

PLAYA DEL INGLES, GRAN CANARIA Kun Välimeri tätä nykyä on tarkoin vartioitu, afrikkalaiset siirtolaiset ovat valinneet uuden, huomattavasti vaarallisemman reitin Eurooppaan.

Nyt länsiafrikkalaiset siirtolaiset yrittävät päästä EU-maihin Kanariansaarten kautta. Tänä vuonna uhkarohkea yritys Atlantilla on maksanut ainakin yli 500 ihmisen hengen, mutta todennäköisesti luku on huomattavasti korkeampi. (siirryt toiseen palveluun)

Niille, jotka pääsevät perille asti, eurooppalaisten turistien suosimat aurinkorannat näyttävät rumat puolensa. Koronasta ja turistikadosta kärsivät lomasaaret eivät yksinkertaisesti pysty huolehtimaan lähes 20 000:sta hätää kärsivästä ihmisestä.

Kuinka paljon saarilla on yhteensä maahan laittomasti tulleita ihmisiä, sitä on vaikea arvioida. Vain kymmenisen prosenttia tulijoista saa oleskeluluvan, osa palautetaan takaisin kotimaahansa ja arvattavasti monet jäävät maahan kielteisen päätöksen saatuaankin.

"Pysyisivät poissa"

Tarjoilija Juan pyyhkii vettä ravintolan terassin pöydiltä. Elämä koettelee miestä nyt monella tapaa.

Tarjoilija Juan. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Asiakkaat ovat valtaosin jääneet koronapandemian takia kotimaihinsa, säätiedotus on luvannut lähipäiviksi myrskyä – ja suuri siirtolaisten määrä harmittaa espanjalaista.

Juan viittaa kädellään kadun toiselle puolelle.

– Tuossa hotellissa niitä oli paljon. Viime viikolla sinne tuli poliiseja ja sotilaita, kun siellä mellakoitiin. Niitä on aivan liikaa.

Caesariksi esittäytyvä mies on samoilla linjoilla.

– Ne ovat ongelma. Olen pahoillani heidän tilanteestaan, mutta emme me pysty heitä auttamaan. Saisivat pysyä kotonaan, poissa täältä.

Caesariksi esittäytyvä mies on sitä mieltä, että pakolaisten pitää pysyä poissa Kanariansaarilta. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Kanariansaaret eivät selviä ongelmasta yksin

Kun tuhansia ja tuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita alkoi vuoden alussa saapua veneillään Kanarialle, paikallisviranomaiset menettivät nopeasti tilanteen hallinnan.

Gran Canarian eteläosaan Arguineguínin satamaan perustettiin jonkinlainen vastaanottokeskus, jonne ei juuri ulkopuolisia päästetty tarkastamaan siirtolaisten oloja.

Ne harvat, jotka luvan saivat, (siirryt toiseen palveluun) raportoivat tilanteista, joissa "ihmisiä kohdeltiin kuin karjaa epäinhimillisissä oloissa."

Tälle asialle Espanja ei halua julkisuutta. Kun Arguineguín suljettiin maanantaina ja siirtolaiset siirrettiin tyhjillä oleviin hotelleihin ja toisiin vastaanottokeskuksiin, asiasta ei paljon julkisuuteen tiedotettu.

Yritimme päästä Playa del Inglésissä hotelliin, jossa siirtolaisia pidettiin, mutta yritykseksi se vain jäi.

Siirtolaismies heilutteli Playa del Inglésissä Espanjan lippua. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Kun vartija äkkäsi televisiokameran, hän ampaisi pihalle kuin ohjus ja pyysi meitä poistumaan välittömästi paikalta. Kollegoiden kertomusten mukaan myös viralliset haastattelupyynnöt tulevat bumerangina takaisin.

Ylhäällä parvekkeella yksinäinen mies katseli tilannetta ja heilutti tervehdyksesi Espanjan lippua.

Vaarallinen merireitti

Siirtolaisten tie Kanarialle käy ainoastaan Atlantin kautta. Valtamerellä, huonokuntoisilla veneillä tehtävä matka on paljon vaarallisempi kuin esimerkiksi Välimeren ylitys.

Monien arvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kanarian-reitti on yleistynyt samaa tahtia kuin rajavartioiden partiointi Välimerellä on lisääntynyt.

Pakolaisia ja siirtolaisia siirrettiin vastaanottoleiriin Las Palmasin likelle 18. lokakuuta. Kuva: Elvira Urquijo A. /EPA

Silti siirtolaiset uhmaavat vaaroja, koska palkintona mielessä häämöttää lopulta pääsy Manner-Espanjaan. Erityisesti senegalilaiset ovat tulleet kuuluisaksi päättäväisyydestään.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Heidän iskulauseensa ei jätä epäselväksi, kuinka tosissaan he ovat matkaan lähteneet: Barca ou Barzakh – Barcelona tai kuolema.

Lue lisää:

.
.