1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen – uusia rajoituksia valmistellaan

Etelä-Karjalaan annetaan loppuviikosta uusia suosituksia.

koronavirus
Koronatestausta Kuopion terveysasemalla
Etelä-Karjala siirtyi tiistaina koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen.Sami Takkinen / Yle

Etelä-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheseen. Näin totesi Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä ylimääräisessä kokouksessaan tänään tiistaina.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tiedotteen mukaan koronavirusepidemiassa on paikallisesti tapahtumassa iso muutos, joka saattaa vaikuttaa myös sairaalapaikkojen täyttymiseen.

– Altistuneiden ja sairastuneiden joukossa on tapahtunut muutosta altistuneiden iän suhteen. Aiemmin molemmissa ryhmissä oli eniten nuoria, mutta nyt iäkkäämmätkin sairastuvat, toteaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Eksoten mukaan koronatartuntojen alkuperästä saadaan selville tällä hetkellä noin 70 prosenttia.

Eksoten tiedotten mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää lähipäivinä yli 20 henkilön yleisötapahtumat maakunnassa. Tällä hetkellä kielto koskee yli 50 hengen yleisötilaisuuksia.

Eksote antaa myös omia uusia suosituksia. Seuravaat suositukset astuvat voimaan torstaina 3. joulukuuta:

  • Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta. Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.
  • Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia ei saa järjestää.
  • Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat, kuten lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu.
  • Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Nuorisotoimintaa suositellaan osittain siirrettäväksi verkkoon.
  • Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, 20 hengen rajaus huomioiden.
  • Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää.
  • Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.
  • Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.
  • Tapahtumia ei suositella järjestettäväksi. Kiihtymisvaiheessa voi järjestää alle 20 hengen tilaisuuksia, jos pystyy noudattamaan tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Suositukset ovat voimassa vuoden loppuun.

Eksoten mukaan kaikki lähikontaktit, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää pois.

Lue seuraavaksi