1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavirusepidemia siirtyi kiihtymisvaiheeseen Etelä-Karjalassa – katso, kuinka Eksote kommentoi uusia suosituksia

Eksoten mukaan koronatestiin pääsee Etelä-Karjalassa tällä hetkellä nopeasti, mutta tuloksia joutuu odottamaan noin kaksi vuorokautta.

Etelä-Karjala
Etelä-Karjala siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen – näin Eksote kommentoi
Etelä-Karjala siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen – näin Eksote kommentoi

Etelä-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheseen. Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä totesi ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina, että epidemiassa on paikallisesti tapahtumassa iso muutos, joka saattaa vaikuttaa myös sairaalapaikkojen täyttymiseen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote antaa maakuntaan uusia suosituksia, jotka astuvat voimaan torstaina 3. joulukuuta. Suositukset ovat voimassa vuoden loppuun saakka.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoi suorassa lähetyksessä uusista suosituksista. Voit katsoa tallenteen lähetyksestä Yle Areenasta.

Toinen aste etäopetukseen

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan Eksote suosittelee, että toisen asteen opetus siirrettäisiin etäopetukseksi.

– Ideana on, että lähikontakteja vältetään nyt kaikin tavoin. Yritämme nyt tehdä ennakoivasti päätöksiä. Imatralla ja Lappeenrannassa on jo tehty suunnitelmia asiasta ja muilla paikkakunnilla tehdään varmasti pian.

Eksote voi antaa suosituksia julkisen puolen toimijoille. Esimerkiksi ravintolat ja yksityisten yritysten ylläpitämät liikuntapaikat eivät siis kuulu uusien suositusten piiriin.

Karhulan mukaan olennaista on miettiä, pystytäänkö tällaisissa paikoissa huolehtimaan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

– Vaikein asia varmasti on, että tämä ei koske vain tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjiä, vaan ihan meitä kaikkia. Jo viime viikosta on ollut voimassa kielto yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksien järjestämisestä.

Siirtyminen kiihtymisvaiheeseen vääjäämätön

Tuula Karhulan mukaan siirtyminen kiihtymisvaiheeseen oli vääjäämätöntä.

– Liikkumista eri maakuntien välillä tapahtuu, joten vääjäämättömästi tartunnat lisääntyvät. Toivottavasti tartunnat pysyvät aisoissa ja voimme palata mahdollisimman pian takaisin perustasolle.

Karhulan mukaan koronatestiin pääsee Etelä-Karjalassa tällä hetkellä nopeasti, mutta vastauksia joutuu odottamaan noin kaksi vuorokautta.

Karhulan mukaan yleinen ohje on, että joulua vietettäisiin nyt mahdollisimman paljon kotona eikä liikuttaisi eri maakuntien välillä.

– Joulua voi viettää vain lähimpien ihmisten kanssa ja kymmenen henkilön raja on ehdoton. Riskiryhmäläisten luona kannattaa vierailla vain ulkona, maskien kanssa.

Kaikkein tärkeimmät vinkit turvalliseen joulun viettoon ovat yksinkertaiset.

– Miettikää liikkumista, peskää käsiä, pitäkää maskeja ja ylipäätään miettikää, että kyseessä on nyt erilainen joulu. Onneksi digiaikana voi olla yhteyksissä esimerkiksi videopuhelun avulla.

Lue seuraavaksi