Hyppää sisältöön

Europarlamentaarikko rikkoi Belgian koronarajoituksia ja osallistui "orgioihin" – pyysi anteeksi ja erosi tehtävästään

Poliisin ottaessa kiinni paikalta luikkineen unkarilaispoliitikon tämän repusta löytyi ekstaasia.

Europarlamentaarikko József Szájer on pyytänyt anteeksi toimintaansa. Kuva on otettu Fidesz-puolueen tilaisuudessa keväällä 2019. Kuva: Vörös Szilßrd / AOP

Unkarin hallitsevaa Fidesz-puoluetta edustava europarlamentaarikko József Szájer on ilmoittanut eroavansa tehtävästään jäätyään kiinni Belgian koronavirusrajoitusten rikkomisesta. Vuoden lopussa voimaan astuvan eron perusteluiksi hän sanoo "henkilökohtaiset syyt".

Poliisi otti europarlamentaarikon kiinni viime perjantaina, kun tämä yritti paeta laittomista juhlista ekstaasia repussaan.

Paikallinen media on käyttänyt uutisoinnissaan sanoja "orgiat" ja "seksijuhlat" kuvaillessaan homobaareistaan tunnetulla alueella sijaitsevassa asunnossa järjestettyjä juhlia.

Syyttäjäviranomainen on kertonut, että poliisi tavoitti paikalta 20 miestä, joista jokainen sai 250 euron sakot.

Unkarilainen europarlamentaarikko itse on kertonut saaneensa poliisilta suullisen nuhtelun ja kyydin kotiin. Syyttäjän mukaan poliitikko oli loukannut kätensä verisiksi ilmeisesti pakoyrityksen tiimellyksessä.

Europarlamentaarikkona Szájeria ei voida syyttää huumerikoksesta, ellei parlamentti poista hänen rikosoikeudellista suojaansa. Szájerin ohella juhlissa oli kaksi muuta henkilöä, jotka vetosivat diplomaattiseen koskemattomuuteensa.

Szájer on pääministeri Viktor Orbánin läheinen liittolainen ja osallistunut muun muassa Unkarin uuden perustuslain laatimiseen. Pykäliin kuuluu esimerkiksi avioliiton määritteleminen miehen ja naisen väliseksi.

Tiistaina hän pyysi toimintaansa anteeksi vaimoltaan ja muulta perheeltään. Hän ei kommentoinut seksuaalista toimintaansa ja kiisti käyttäneensä huumeita. Mukanaan olleesta ekstaasista hän kiisti tienneensä yhtään mitään.

Tiedotteessa hän katuu koronavirusrajoitusten rikkomista ja kutsuu omaa käytöstään vastuuttomaksi.

Szájer on aiemmin toiminut europarlamentin konservatiiviryhmän EPP:n varapuheenjohtajana. EPP kuitenkin asetti maaliskuussa 2019 Fidesz-puolueen jäähylle Unkarin hallituspolitiikan vuoksi.

Szájeria on kuvailtu tunnetuimmaksi unkarilaiseksi europarlamentaarikoksi. Unkarin parlamentissa hän istui vuodet 1990–2002. Euroopan parlamentin jäsen hän on ollut vuodesta 2004.

Lue myös: