1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjeenvaihtajalta: Biden perii luurangot Trumpin kaapista – Kymmeniä miljoonia yhdysvaltalaisia uhkaa konkurssi

Biden joutuu samanlaisten valtavien taloushaasteiden eteen kuin aloittaessaan Obaman varapresidenttinä finassikriisin aikana.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentinvaihdokseen liittyvää matkamuistotavaraa.
Yhdysvaltain presidentinvaihdokseen liittyvää matkamuistotavaraa. Edessä Joe Biden -kuppi.Jim Lo Scalzo / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden esitteli tiistaina taloustiiminsä, jonka tärkein jäsen on valtiovarainministeri Janet Yellen.

Senaatin on vielä vahvistettava Bidenin nimitykset. Republikaanit ovat jo kyseenalaistaneet niistä budjettipäällikkö Neera Tandenin valinnan.

Mikäli republikaanit pitävät enemmistön senaatissa, mikä ratkeaa tammikuun 5. päivänä Georgiassa pidettävässä uusintavaalissa, Biden saattaa joutua etsimään uuden ehdokkaan Tandenin tilalle. Tanden on aukonut julkisesti päätään konservatiiveille, ja mahdollisesti liikaa.

Sen sijaan entistä keskuspankin pääjohtajaa Yellenia ei kukaan ole noussut vastustamaan, ainakaan vielä. Myös muut tiimiläiset ovat puoluepoliittisesti suhteellisen neutraaleja, joten heillä on mahdollisuudet päästä senaatin pätsin läpi ilman pahoja palovammoja.

Lue tästä keitä Joe Biden on valinnut hallintoonsa – Ensinimitykset kielivät kansainvälisen yhteistyön painottamisesta ja tasa-arvon arvostuksesta

Sokin vaara tosin leijuu jo vahvistusta edeltävien kuulemisten yllä.Se on jo tässä vaiheessa selvää, että kukaan Bidenin ministereistä ja neuvonantajista ei pääse Capitol Hillilta haavoitta kotiin.

Nimitysprosessi on ensimmäinen tulikoe äärimmäisen haastavassa tehtävässä. Bidenilla on sellaisesta omakohtaista kokemusta.

Hän aloitti Barack Obaman varapresidenttinä tammikuussa 2009 syvimmän finanssikriisin keskellä. Obaman hallinto pystyi voimakkaalla elvytyksellä kääntämään supervallan talouden suunnan pohjamudista kohti tähtiä.

Donald Trump peri Obamalta huippukuntoisen talouden. Yhdysvaltain historiallisen pitkästä, yli kymmenen vuotta jatkuneesta talouskasvusta oli Obaman kaudella seitsemän.

Kulta suli Trumpin käsiin jo ennen koronaa. Kevät ja kesä 2020 olivat historiallisen suuren romahduksen aikakautta.

Nousu pohjalta on taas alkanut. Biden on kuitenkin perimässä talouden, jonka näkymät ovat keskuspankki Fedin johtajan Jerome Powellin mukaan ”erittäin epäselvät.” (siirryt toiseen palveluun)

Bidenin nimityksissä painottuu etenkin työllisyysasioiden osaaminen. Hän yrittää saada koronakriisin keskellä talouden rattaat täyteen käyntiin, jotta hänen vaalikampanjassaan lupailemansa miljoonat uudet työpaikat syntyisivät.

Luvassa on elvytystä velanottoa pelkäämättä, mikäli senaatti sen vain sallii.

Bidenin on turha odottaa mitään apua Trumpilta. Jopa Trumpin luottomiehenä pidetty oikeusministeri William Barr myöntää, ettei väitetystä laajasta vaalivilpistä ole näyttöä (siirryt toiseen palveluun). Oikeusviranomaiset ovat alkaneet tutkia, liittyykö ennakoituihin Trumpin armahduksiin mahdollisesti lahjontaa.

Valitsijat vahvistivat Joe Bidenin presidentiksi – Yle seurasi USA:n vaalisyksyä

Vaikka Trump edelleen kiistää vaalin tuloksen ja sanoo jatkavansa oikeustaisteluja, hän näyttää samalla jo käynnistelevän tulevaa ”Save America” (Pelastakaa Amerikka) –kansanliikettään. (siirryt toiseen palveluun)

Biden joutuu siis availemaan yksin Trumpin kaappeja. Niistä löytyy luurankoja, joille pitäisi tehdä kiireesti jotain: Esimerkiksi sille, että kymmeniä miljoonia kansalaisia uhkaa henkilökohtainen vararikko ja häätö.

Biljoonaluokan tukiaiset loppuvat vuoden loppuun mennessä. Kongressi pääsi niistä sopuun keväällä ja kesällä, mutta ainakin kolme biljoonaa dollaria on kulutettu. Merkittävä osa kansasta on selvinnyt korona-ajasta näiden tukitaalojen avulla.

Jos niitä ei jatkossa tule, ainakin 12 miljoonaa yhdysvaltalaista (siirryt toiseen palveluun) jää ensi vuoden alussa kokonaan työttömyyskorvausten ulkopuolelle. 87 miljoonaa julkisen ja yksityisen sektorin työntekijää on vaarassa menettää sairausajan palkan. (siirryt toiseen palveluun)

Biden muistutti tiimiään esitellessään muun muassa siitä, että joka kuudennella vuokralla asuvalla yhdysvaltalaisella on rästejä maksamatta. Ja niin edelleen, toivelista on pitkä.

Demokraatit ehdottivat uutta 3,4 biljoonan pakettia, jota ei nyt tule. Viimeisin molempien puolueiden edustajien yhdessä (siirryt toiseen palveluun) kynäilemä ehdotus olisi 908 miljardia dollaria.

Biden sanoi, että nykyisessä tilanteessa kaikki apu tulisi tarpeeseen. On nimittäin epäselvää, saako tammikuussa väistyvä kongressi päätettyä mistään.

Trump lupaili syksyn mittaan uusia massiivisia tukia. (siirryt toiseen palveluun)Vaalien jälkeen hän ei ole osoittanut enää mitään mielenkiintoa kansalaistensa kasvavaa hätää kohtaan.

Korjattu klo 10.45: 87 miljoonaa amerikkalaista jää ensi vuoden alusta palkallisen sairausvapaan ulkopuolelle, ei sairausvakuutuksen,

Lue seuraavaksi