Hyppää sisältöön

Israelissa voi olla taas edessä uudet vaalit

Pääministerivastuuta jakava Benny Gantz kertoo puolueensa kannattavan parlamentin hajottamista.

Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -puolue haluaa hajottaa parlamentin. Kuva: Adina Valman / EPA

Israelissa voi olla taas edessä uudet vaalit. Maassa pääministerivastuuta jakava Benny Gantz kertoi tiistaina hänen puolueensa äänestävän parlamentin hajottamiseen tähtäävän lakialoitteen puolesta.

Läpi mennessään opposition lakialoite voisi johtaa jo neljänsiin vaaleihin alle kahden vuoden sisällä. Keskiviikkona pidettävä äänestys on vasta alustava ja läpi mennessään se vaatii vielä useamman hyväksytyn käsittelyn maan parlamentissa.

Gantzin mukaan hänen pääministerikumppaninsa Benjamin Netanjahu haluaa viedä maan takaisin vaaliuurnille. Gantz perustelee syytöstään sillä, ettei tällä hetkellä pääministerin pallilla istuva Netanjahu ole antanut tukeaan budjettiehdotukselle.

Televisiossa esitetyssä puheessaan Gantz kertoi Sininen ja valkoinen -liittoumansa äänestävän knessetin hajottamisen puolesta. Äänestys on määrä käydä keskiviikkona.

Hieman sen jälkeen, kun Gantz oli kertonut äänestysaikeistaan, Netanjahu julkaisi Twitterissä videon, jossa hän kehotti Gantzia äänestämään parlamentin hajottamista vastaan.

– Nyt ei ole vaalien aika, Netanjahu sanoi videolla.

– Nyt on yhtenäisyyden aika, hän jatkoi.

Budjettikiista repii hallitusta kahtia

Netanjahun ja Gantzin koalitiohallitus sopi keväällä, että hallitus pyrkisi tarjoamaan Israelille paljon kaivattua tasapainoa maan poliittisen lähihistorian pisimmän kriisin jälkeen ja koronaviruksen kiihtyessä myös Israelissa.

Sopimukseen leivottiin useita ehtoja, jotka voisivat johtaa automaattisesti koalition hajottamiseen. Näihin lukeutui myös epäonnistuminen budjetin hyväksymisessä.

Netanjahun kriitikot syyttävät tämän käyttävän budjettia poliittiseen taktikointiin. Heidän mukaansa Netanjahu ei hyväksy budjettia, jotta hän ei joutuisi antamaan pääministerivastuuta sovitusti Gantzille hallituskauden puolivälissä.

Gantz kehotti tiistaina Netanjahua, että tämä pyrkisi saamaan hallituksen äänestämään budjetista. Gantzin mukaan israelilaiset eivät mene vaaliuurnille maaliskuussa, jos budjetti saadaan aikaan.

Osa poliittisista kommentaattoreista on ollut sitä mieltä, että Gantz on päättänyt tukea lakialoitetta laittaakseen Netanjahun ahtaalle ja toisaalta vahvistaakseen julkisesti tukensa budjetille.

Gantzille mahdollinen uusi äänestys olisi mittava poliittinen riski. Hänen oma liittoumansa hajosi osittain sen jälkeen, kun hän päätti lähteä koalitioon Netanjahun kanssa. Myös Gantzin henkilökohtainen kannatus on laskenut tuoreiden kannatuskyselyiden mukaan.

Keväällä taottu epävakaa koalitio

Lakialoitetta tukeva oppositiojohtaja Yair Lapid onnitteli Gantzia tiistaina siitä, että tämä on ottanut pesäeroa hallituskoalitioon.

– Kuusi kuukautta tämän paisuneen ja sekavan hallituksen muodostumisen jälkeen on kaikille selvää, ettei Netanjahu voi johtaa Israelia ulos koronakriisistä, Yesh Atid -puolueen Lapid sanoi tiedotteessa.

Lapid on Gantzin entinen liittolainen ja oli myös Gantzin liittouman johtohahmoja. Hän kuitenkin otti hajurakoa Gantziin, kun tämä ryhtyi yhteistyöhön Netanjahun kanssa.

Hallituksen muodostamiseen liittyvät ongelmat johtivat aiemmin vaalien uusimiseen kerta toisensa jälkeen. Kompromissi saavutettiin keväällä, kun maan pitkäaikainen pääministeri Netanjahu ja Gantz sopivat koalitiohallituksesta, jossa he jakavat pääministerivastuun.

Netanjahun on ollut määrä olla pääministerinä ensimmäiset 18 kuukautta. Tuona aikana Gantz taas toimii eräänlaisena varamiehenä. Tämän jälkeen heidän on ollut tarkoitus vaihtaa rooleja päikseen puolivälissä kolmevuotista hallituskautta.

Tällä hetkellä entinen sotilasjohtaja Gantz toimii myös maan puolustusministerinä. Uutistoimisto AFP kuvailee Gantzin keskustalaisen Sininen ja valkoinen -liittouman ja Netanjahun oikeistopuolue Likudin luotsaamaa koalitiota epävakaaksi. Koalitiota ovat piinanneet alusta alkaen sisäiset kiistat ja syyttelyt.