1. yle.fi
  2. Uutiset

Stora Enson koronaryppääseen liittyy noin 150 tartuntaa – tehtaanjohtaja: "Leviäminen on tapahtunut äärimmäisen nopeasti"

Lähes joka kymmenes Oulun tehtaalta testatuista on saanut tartunnan. Puolet tapauksista on todettu ulkomaalaisilla työntekijöillä.

koronavirus
Stora Enson Oulun tehdas Nuottasaaressa mereltä.
Stora Enso on testauttanut yli 1 700 työntekijää. Arkistokuva.Risto Degerman / Yle

Oulun Stora Enson tehtaan marraskuiseen tartuntaryppääseen liittyy noin 150 koronavirustartuntaa, yhtiöstä kerrotaan. Suurin osa niistä on ulkopuolisilla tehtaan työntekijöillä, Stora Enson mukaan tehtaan oman väen tartuntoja on löytynyt alle kymmenen.

Nämä tartunnat on todettu noin kymmenen päivän aikana marraskuun loppupuolella, kertoo Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila.

Linjamuutostöiden vuoksi tehtaalla työskentelee nyt 1 800 yhtiön ulkopuolista työntekijää, joista osa on ulkomaalaisia. Stora Enson tehdasalueella omaa henkilöstöä on noin neljäsataa.

– Noin puolet tartunnoista on ulkomaalaisilla työntekijöillä. Tartunnat näyttävät keskittyvän tiettyihin työryhmiin, Juha Mäkimattila kertoo.

Mäkimattilan mukaan tartunnoista lähes 75 prosenttia on kartonkikonetyömaalla. Alkuperäistä lähdettä tartuntaryppäälle ei tiedetä.

– On vaikea sanoa, ovatko ensimmäiset tartunnat tulleet muualta Suomesta vai Oulun kaupungin alueelta.

Stora Enson Oulun tehdasalue osoittautui viime viikolla kaupungin pahimmaksi yksittäiseksi koronatartuntojen lähteeksi.

Ennen tartuntarypästä tehtaalla oli Mäkimattilan mukaan yksittäisiä koronavirustapauksia syys–lokakuun aikana.

– Tietyillä urakoitsijoilla on päässyt tämä virus leviämään, ja leviäminen on tapahtunut äärimmäisen nopeasti.

Alueella on ollut jo aiemmin toimia tartuntojen ehkäisemiseksi, muun muassa työskentelyä pienryhmissä ja kahdella eri alueella. Myös ihmisten turhaa liikkumista on rajoitettu, ja esimerkiksi ruokailuaikoja porrastettu.

Stora Enson tartuntaryppäästä on kirjattu tartuntoja myös muualle Suomeen silloin, kun sairastuneen kotikunta on Oulun ulkopuolella.

Työntekijät on testattu nyt kertaalleen

Stora Enson on testauttanut nyt kaikki tehtaalla työskentelevät yli 1 700 henkilöä, ja ensimmäinen testauskierros koronaviruksen osalta on saatu päätökseen. Lisäksi osa yhtiön yhteistyökumppaneista on teettänyt testejä. Viime päivien infektiomäärät ovat laskussa.

Testikierros uusitaan kaikille tehtaalla töissä oleville loppuviikosta alkaen.

Ulkomaalaisilta työntekijöiltä on Stora Enson mukaan vaadittu jo maahan tullessa korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos kotimaasta. Heidät on testattu myös Suomessa.

– Kyllä ainakin tähän suomalaiseen testitulokseen voidaan luottaa, Juha Mäkimattila sanoo.

Karanteenissa on ollut kymmeniä henkilöitä koko projektin aikana. Viime viikkojen aikana karanteenissa on ollut noin kaksisataa henkilöä kerrallaan.

Tartuntatautiviranomaiset ovat asettaneet henkilöitä karanteeniin ja lisäksi työnantajakin on voinut suositella omaehtoista karanteenia.

– Työmaa oli hiljainen viime viikonloppuna, kun testaukset olivat käynnissä, Juha Mäkimattila sanoo.

Suurin osa urakoitsijoista on palannut tai palaamassa alueelle ja työt jatkuvat. Ensin kuitenkin varmistetaan, että tartuntatilanne on hallinnassa ja alueella voidaan työskennellä turvallisesti, Juha Mäkimattila kertoo.

Oulussa paperitehtaan muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi on loppusuoralla. Juha Mäkimattilan mukaan tavoitteena on, että työmaalla olisi noin tuhat henkilöä nykyistä vähemmän jouluun mennessä.

Jutun alaotsikkoa on korjattu 2.12. kello 9.51: Joka kymmenes testatuista on saanut tartunnan, ei välttämättä sairastunut, kuten otsikossa alun perin kerrottiin.

Lue myös:

Kysyimme, miksi Stora Enso tiedotti koronaryppäästä vasta kymmenien tartuntojen jälkeen – viestintäjohtaja "Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista"

Lue seuraavaksi