1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Soitekin varautuu koronarokotteen tuloon – kaikki riippuu kuitenkin saatavasta rokotteesta, sen määrästä ja THL:n linjauksista

Kylmäketjun vaatimukset voivat harventaa rokotuspaikkoja.

rokotteet
Mies saa influenssarokotuksen Helsingissä 19. lokakuuta 2020
Vs. ylilääkäri Lotta Seppinen uskoo, että koronarokotukset saadaan organisoitua Keski-Pohjanmaalla nopeasti.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Koronarokotusten alkamiseen varaudutaan jo Keski-Pohjanmaallakin, vaikka asiaan liittyy vielä runsaasti kysymysmerkkejä.

Soite perusti muutama viikko sitten työryhmän valmistelemaan rokottamista. THL on ottamassa nyt myös alueet mukaan rokotuskampanjan suunnitteluun.

– Suunnittelutyö on kovasti kesken. Odotamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tietoa siitä, mitä rokotetta tulee, kuinka paljon ja milloin. Se vaikuttaa siihen, milloin rokotukset alkavat ja millä volyymilla, sanoo Soiten vs. ylilääkäri Lotta Seppinen.

Kaikki halukkaat saavat Suomessa koronarokotteen, mutta eivät samanaikaisesti.

Rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille, hallitus neuvotteli järjestyksestä – Arvio: hoitajien rokotukset alkavat ensi kuussa

THL:n nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suositteli marraskuussa, että rokotetta tarjottaisiin ensimmäiseksi (siirryt toiseen palveluun) koronapotilaita hoitaville, hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille ja riskiryhmään kuuluville.

Myös Soiten alueella toimitaan vahvistetun rokotusjärjestyksen mukaan.

Kylmäketju on kunnossa

Myyntiluvan kynnyksellä on useampia rokotteita. Aineen säilyminen vaatii enimmillään -70 asteen lämpötilan. Se ei ole ongelma Soitessa.

– Sitä on tarkasteltu, että Soitessa on valmiutta kuljettaa ja säilyttää rokotetta, jos tätä rokotetta tulee. Sen eteen on tehty varautumistyötä, sanoo Lotta Seppinen.

Influenssarokotuksia annettiin syksyllä monen kunnan alueella ja erilaissa paikoissa. Kokemuksia ja verkostoja hyödynnetään myös koronarokottamisessa, mutta paikkojen valintaan vaikuttaa sekin, miten kylmäketju voidaan turvata.

Se taas riippuu lopulta käyttöön tulevan rokotteen vaatimuksista. Käytännössä voi siis olla, että rokotuspaikkoja ei ole yhtä paljon kuin kausi-influenssaa vastaan rokotettaessa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla varaudutaan siihen, että ihmiset tulevat rokotteen luokse eikä päinvastoin.

Kuinka annetaan kymmeniä tuhansia koronarokotteita lyhyessä ajassa? Johtajalääkäri kertoo, miten Helsinki aikoo toimia: "Varaudumme, että siitä tulee käsirysyä"

Myöskään rokotusten vaatiman henkilökunnan osalta suunnitelmia ei voi Soitessa lyödä lukkoon, ennen kuin tiedetään mitä rokotetta saadaan ja paljonko.

Influenssarokotteet on hoidettu pääosin neuvoloiden ja vastaanottojen henkilökunnan voimin.

Vs. ylilääkäri Lotta Seppinen uskoo, että Keski-Pohjanmaalla on avoimista kysymyksistä huolimatta valmius aloittaa rokottaminen nopeasti, kun mahdollisuus avautuu.

– Rokottamisesta on kokemusta, ja Soite on pienehkö ja varsin ketterä organisaatio. Pystymme tarvittaessa tekemään muutoksia, että saadaan rokottaminen hoidettua kunnolla.

Koronarokotukset voivat alkaa Suomessa jo ennen joulua – Valmiit annokset odottavat lähtökäskyä rokotetehtaalla

Lue seuraavaksi