Hyppää sisältöön

Tasa-arvovaltuutettu kommentoi teekkariperinteitä: "Jos naiset ovat toisen luokan kansalaisia herrakerhoissa, se voi vaikuttaa työuraan"

Opiskelijoiden herrakerhot voivat ylläpitää syrjiviä rakenteita, tasa-arvovaltuutettu sanoo. 

Teekkareita Tammerkoskessa
Suomessa on tuudittauduttu liialliseen tasa-arvon tunteeseen, sanoi tasa-arvovaltuutettu Ylen Aamussa.

Suomen tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara tuomitsi Ylen Aamussa teekkaribileissä tapahtuvan naisiin kohdistuvan ahdistelun.

Yle Uutisiin yhteyttä ottanut naisteekkari kertoi, että häirintä on teekkareiden keskuudessa yhä laaja ongelma. Hänen mukaansa siihen ei kuitenkaan puututa siitäkään huolimatta, että asia tiedostetaan.

Tasa-arvovaltuutettu Maarianvaara ehdottaa oppilaitoksille aktiivista keskustelua siitä, miten opiskelijoiden vapaa-ajalla tapahtuvaa häirintää saadaan vähennettyä. Samalla hän pitää hämmentävänä, että kolme vuotta jatkuneen metoo-keskustelun jälkeen asioita ei edelleenkään tunnisteta.

– Tämä oli sen tyyppistä kertomaa, mitä ei soisi olevan enää missään piireissä. Kuulostaa kulttuuriselta asenteisiin liittyvältä asialta, jossa sekä naisvihamielisyyttä että kenties muutakin syrjintää ja häirintää mukana, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Suomen työelämä segregoitunutta

Maarianvaara huomauttaa, että suomalainen työelämä on voimakkaasti eriytynyt sukupuolten välillä. Noin joka viides tekniikan alan opiskelija on nainen.

– Segregaatio on kaiken kaikkiaan haitallista työelämässä, ja tällainen häirintä tietysti sitä osaltaan ylläpitää, Maarianvaara sanoo.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan suomalaiset ovat tuudittautuneet ajattelemaan, että mitään ei enää tarvitse tehdä sukupuolten välisen tasa-arvon eteen, koska maailman mittakaavassa se on verrattain hyvällä tolalla.

– Tasa-arvovaltuutetun työssä näkyy, että raskaus- ja perhevapaasyrjintä on erittäin yleistä edelleen työmarkkinoilla. Miesten ja naisten keskinäinen palkkaero korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin, ja häirintää esiintyy työelämässä laajasti, Maarianvaara sanoo.

Maarianvaara huomauttaa, että opiskelija-yhdistykset voivat päättää ottaa jäsenikseen vain yhden sukupuolen jäseniä, mutta jos kerhot käyttävät taloudellista valtaa, hän kehottaa pohtimaan onko sellainen toiminta enää tätä päivää.

– Jos naiset nähdään toisen luokan kansalaisina opiskelijapiireissä tai herrakerhoissa, niin kyllähän se voi vaikuttaa uralla etenemisen mahdollisuuksiin, Maarianvaara sanoo.