Hyppää sisältöön

Georgian republikaaninen vaalijohtaja hermostui Trumpille – "Joku kuolee vielä"

Georgian viranomaisille tulvii vihaviestejä ja tappouhkauksia.

Gabriel Sterling Kuva: Jessica Mcgowan / AFP

Georgian osavaltion republikaaninen vaalijohtaja Gabriel Sterling syyttää presidentti Donald Trumpia väkivallan lietsonnasta.

Sterling on vastuussa osavaltion uuden äänestysjärjestelmän käyttöönotosta.

Eilen maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Sterling suoraan vaati Trumpia lopettamaan sellaisten lausuntojen antamisen, jotka voidaan tulkita kannustukseksi väkivallantekoihin.

Sterling, samoin kuin osavaltion republikaaninen valtiosihteeri Brad Raffensberger ovat joutuneet rajun häirinnän kohteiksi.

Heidän kotinsa ovat jatkuvasti poliisivartiossa, heidän pihoilleen on tullut häiriköijiä ja heidän vaimonsa ovat saaneet seksuaalissävytteisiä uhkauksia.

Presidentti Trump on vaatinut, että osavaltion vaalivirkailijoiden olisi tuotava esiin vaalivilppi, jota Trumpin mielestä on tapahtunut. Vaalitoimitsijat eivät ole niin Georgiassa kuin muissakaan osavaltioissa havainneet mitään mainittavia virheitä vaalitoimituksessa.

Trump on tästä huolimatta syyttänyt Raffensbergeriä "kansan viholliseksi". Trump ja Georgian vaalien kaksi republikaaniehdokasta ovat vaatineet Raffensbergeria eroamaan. Sterlingin mukaan tämä Trumpin lausunto "avasi portit kaikelle saastalle".

Tiedotustilaisuudessa vihaisen näköinen Sterling vaikutti saaneen tarpeekseen.

– Herra presidentti, te ette ole tuominnut näitä tekoja ja tätä kielenkäyttöä. Senaattorit, tekään ette ole tuominneet kielenkäyttöä ja tekoja. Tämän täytyy loppua, Sterling puhui jatkuvasti kiihtyen.

– Lopettakaa ihmisten yllyttäminen mahdollisiin väkivallantekoihin! Joku voi vielä loukkaantua, joku voi tulla ammutuksi, joku voi vielä kuolla, Sterling vetosi.

Georgiassa on herättänyt huomiota valeuutinen, jossa nuori vaalityöntekijä nähtiin videolla siirtämässä tietoja tietokoneelle. Valeuutisen mukaan hän väärensi vaalitulosta. Tälle 20-vuotiaalle työntekijälle lähetettiin hirttosilmukka, jossa oli hänen nimensä.

– On aina olemassa nutipäitä, jotka ovat valmiit tekemään vaikka mitä ja sanomaan "presidentti käski", Sterling lausui.

Presidentti Trump on vastannut lähettämällä tviitin, jossa on osa Sterlingin kiivastunutta puhetta. Samassa yhteydessä kuitenkin hän jatkoi väitteitään vaalien vääristelystä Georgiassa.

Lue lisää: