1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronarokotteiden huimasti nostamia osakkeita on haalittu suuria määriä myös suomalaisten salkkuihin – mutta onko edessä yhä nousua vai lässähdys?

Taustalla vaikuttaa suomalaisten yleisesti kasvanut into pörssiosakkeisiin sijoittamiseen.

Osakkeet ja arvopaperit
Koronarokotetta valmistavien yhtiöiden osakkeen arvon muutos
Juan Ignacio Roncoroni / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Yhä useampi suomalainen säästää pennejään sukanvarren sijaan osakesalkkuun ja viime aikoina salkkuihin on ostettu myös koronarokotetta kehittelevien yhtiöiden osakkeita.

Nordeassa suosituimpien yhdysvaltalaisten pörssiosakkeiden listalle ovat viime viikkoina nousseet teknologiayhtiöiden ja sähköautoihin liittyvien osakkeiden ohella yhdysvaltalainen lääkejätti Pfizer sekä bioteknologiayhtiö Moderna.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alavan mukaan Pfizerin kaltainen stabiili lääkeyhtiö ei useinkaan ole ostoslistan kärjessä, kun suomalaiset yksityissijoittajat hankkivat pörssiosakkeita ulkomailta, kuten rapakon takaa New Yorkin pörssistä.

– Usein haetaan sellaisia momentum-osakkeita, joissa on suurta liikettä, sellaisia jotka ovat olleet paljon esillä julkisuudessa, Alava kuvailee, Alava toteaa.

Juuri tällä hetkellä esillä ovat koronavirusrokotteet, joiden myyntilupaa odotetaan "kuin kuuta nousevaa", niin kuin Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: THL kertoi koronarokotteen kehityksen tilanteesta ja koronarokotteiden hankinnasta Suomeen – Nohynek: "Odotamme kuin kuuta nousevaa rokotteen myyntilupaa"

Pfizer ja BioNTech sekä Moderna hakevat lupaa rokotteilleen nopeutetusti Euroopan lääkevirasto EMA:lta. Lisäksi arvioitavana ovat AstraZenecan ja Janssenin eli Johnson&Johnsonin rokotteet. Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta arvioidaan, että päätöksiä syntyy vuodenvaihteessa.

Britannian hallitus myönsi tänään keskiviikkona käyttöluvan Pfizerin ja saksalaisen bioteknologiayhtiö BioNTechin yhteiselle koronarokotteelle. Se näkyi keskipäivällä jo Frankfurtin ja Tukholman pörsseissä Pfizerin osakkeessa noin kolmen prosentin nousuna.

Nordnetissä koronarokotteilla käytiin miljoonien eurojen kauppaa marraskuussa

Pfizer ja Moderna kohosivat marraskuussa pohjoismaisen osakevälittäjä Nordnetin Suomen asiakkailla kymmenen vaihdetuimman ulkomaisen osakkeen joukkoon teknologiayhtiö Applen ja sähköautovalmistaja Teslan seurana.

– Pfizerin osakkeen kauppamäärät lähes kymmenkertaistuivat Suomessa lokakuuhun verrattuna, kun tarkastellaan, kuinka moni eri asiakas kävi osakkeella kauppaa, sanoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Kuvassa on visiiriä käyttävä nainen New Yorkissa.
Nordnetin suomalaisasiakkaiden omistus viidestä eri koronarokoteyhtiön osakkeista kasvoi marraskuussa noin kymmenellä miljoonalla eurolla, kertoo osakestrategi Jukka Oksaharju. Viisikkoon kuuluvat Moderna, Pfizer, AstraZeneca, BioNTech sekä Johnson&Johnson. Kena Betancur / AFP

Oksaharjun mukaan Nordnetin kautta koronarokotteita kehittävien yhtiöiden osakkeilla kauppaa käyneitä sijoittajia oli Suomessa marraskuun aikana tuhansia. Asiakkaita Nordnetilla on Suomessa yli 350 000.

Pfizerin ja Modernan lisäksi suosittuja olivat BioNTech, Astra Zeneca sekä Johnson&Johnson.

Osa myös osti ja myi pian pois, kenties paremmalla tuotolla.

– Jää nähtäväksi, kuinka monella on näiden yhtiöiden osakkeita salkussaan vielä vuodenvaihteessa, Oksaharju tuumaa.

Kiinnostus koronarokotteisiin on nähty myös OP:ssa.

– Volyymit ovat moninkertaistuneet tai jopa monikymmenkertaistuneet suurelle yleisölle tuntemattomammissa rokotetta kehittävissä yhtiöissä, kertoo OP:n vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen ja mainitsee esimerkkeinä Modernan, BioNTechin sekä brittiläisen lääkeyhtiö GSK:n, joka valmistelee rokotetta yhdessä ranskalaisen lääkeyhtiö Sanofin kanssa.

Miksi Moderna ja BionTech kohosivat, mutta Pfizer ei?

Vuosi sitten Modernan osakkeen saattoi ostaa noin 20 dollarin hintaan. Vuodessa kurssi näyttäisi nousseen uutistoimisto Bloombergin tiedoissa (siirryt toiseen palveluun) yli 600 prosenttia. Tiistain pörssipäivän päättyessä New Yorkissa Modernan kappalehinta oli noin 140 dollaria. Kurssi oli ehtinyt jo käydä yli 170 dollarissa sitä ennen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nousu on ollut kovinta marraskuussa sen jälkeen, kun yhtiö kertoi rokotteensa tehonneen yli 94-prosenttisesti testien viimeisessä vaiheessa.

Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että Pfizerin ja BioNTechin rokotteen teho on hieman parempi ja se on saamassa myyntilupia Modernaa nopeammin.

Lue lisää: Kilpajuoksu koronarokotteesta: Miljardeja rokoteannoksia on jo myyty, mutta kuka ne saa ja milloin?

BioNTechin kurssi on kohonnut vuodessa New Yorkin pörssissä vuodessa yli 400 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), viime joulukuun noin kahdenkymmenen dollarin tuntumasta yli 110 dollariin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pfizerin osakekurssi on pysytellyt New Yorkin pörssissä lähes samoissa lukemissa kuin vuosi sitten.

– Silloin kun puhutaan isoista lääkeyhtiöistä, yksi rokote ei välttämättä näy koko firman tasolla niin paljoa kuin pienen bioteknologiafirman kohdalla, Nordean strategi Hertta Alava sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ketkä Suomessa ostavat rokoteosakkeita?

Keitä ne tuhannet suomalaiset ovat, jotka ovat käyneet rokoteosakkeilla kauppaa marraskuussa Nordnetissa, ja onko joku ehtinyt jo rikastua vaikkapa Modernan tai BioNTechin osakkeilla?

Sitä Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ei halua kommentoida, eikä myöskään kertomansa mukaan oikein voi, sillä data on anonymisoitua.

Oksaharju kuitenkin arvioi, että noin puolet koronarokotteen kehittäjien osakkeita Nordnetissa ostaneista suomalaisista on niin sanotusti päiväsijoittajia, jotka ostavat ja myyvät osakkeen pois tunneissa tai muutamassa päivässä.

– Silloin kaupoissa voi olla kyse suuristakin summista. Ja sitten on niitä, jotka pitävät osaketta salkussaan pidempään. Tällöin rahasummat, ovat yleensä myös pienempiä, Oksaharju tuumaa.

Nordean sijoitusstrategi Alava puolestaan kommentoi, että yleisesti ottaen yksityissijoittajilla kertasijoitukset eivät ole kovin suuria.

Vapaaehtoiselle testihenkilölle annettiin Modernan rokote Detroitissa 5. elokuuta.
Nordean strategi Hertta Alava toteaa, että odotus menestyksestä voi olla jo nyt leivottu sisään nopeasti nousseen bioteknologiayhtiön osakkeen hintaan. "Toisaalta rokotteessa onnistuminen voi tuoda mukaan uskottavuutta ja sitä kautta parantaa bisnesnäkymiä, vaikka liikevoitto rokotteesta jäisi pieneksi", Alava tuumaa. Kuvassa koehenkilöön testataan Modernan rokotetta.AFP

Sijoittaminen kiinnostaa suomalaisia, meneillään "tietynlainen buumi"

Euroclear Finlandista eli entisestä Suomen Arvopaperikeskuksesta kerrotaan, että tällä hetkellä yli 903 000 suomalaista omistaa pörssiosakkeita.

– Se on kaikkien aikojen ennätys, toteaa Euroclear Finlandin viestintävastaava Pekka Isosomppi.

Hänen mukaansa syynä ei ole ainoastaan osakesäästötilit, joiden avaaminen tuli mahdolliseksi vuoden alussa.

Lue lisää: Pörssi on toipunut koronasta ja piensijoittajia on enemmän kuin koskaan – "Ajattelin, että hyvin pitkään aikaan ei tule tällaista ostopaikkaa"

Myös OP:n pääanalyytikko Antti Saari toteaa, että meneillään on tietynlainen sijoitusbuumi, mutta vaikkapa Yhdysvalloissa trendi on vielä suurempi.

Taustalla vaikuttaa monta tekijää: sijoittaminen on paljon esillä ja aiempaa helpommin lähestyttävällä tavalla. Toisaalta pörssiosakkeisiin sijoittajien vaihtoehdot ovat Saaren mukaan vähissä matalien korkojen vuoksi.

Rokotteen markkinoille tulo voisi Saaren mukaan näkyä siten, että koronan synnyttämästä kotoilubuumista hyötyneet osakkeet ja joidenkin teknologiayritysten osakkeet voivat hieman notkahtaa.

– Ja rahaa voi virrata takaisin koronakriisin kärsijöille: matkailuun, lentoyhtiöihin ja teollisuuteen.

Kannattaako rokotekelkkaan vielä hypätä?

Entä mitä asiantuntijat sanoisivat niille, jotka pohtivat, ehtiikö vielä rokotekehittäjien osakekurssien nousuun mukaan? Onko edessä yhä helppoa rahaa vai lässähdys?

Nordean Alava näkee, että suuresta lääkeyhtiöstä voi saada kelvollisen pitkäaikaisemman osakkeen salkkuunsa niin halutessaan. Suuria nousuodotuksia hän ei kuitenkaan perinteisille lääkeyhtiöille laittaisi.

Paljon riippuu Alavan mukaan myös siitä, haluavatko tai kehtaavatko yhtiöt kerätä voittoa koronarokotteista ja joudutaanko rokotetta modifioimaan kuin influenssarokotetta, mikäli koronavirus muuttuu.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Juha Kinnunen toteaa, että osakemarkkinat ovat jo mitä todennäköisimmin hinnoitelleet hyvät uutiset rokoteosakkeiden hintoihin.

– Esimerkiksi Modernan osakkeessa tuskin on enää saatavilla ylimääräistä tuottoa, joka olisi perusteltavilla rokotteen menestyksellä, Kinnunen tuumaa.

– Totta kai osakemarkkinat voivat arvioida myös väärin, ja rokotteesta tuleekin odotettua suurempi tai pienempi taloudellinen menestys, mitä osakkeeseen on nyt hinnoiteltu.

Koeputkissa omaa osuuttaan kakusta odottaa tällä hetkellään kaikkiaan yli 200 rokoteaihiota.

Oikaisu 9.12. klo 10.50: Jutussa luki aluksi virheellisesti Inderesin analyytikon nimenä Jukka Kinnunen. Korjattu etunimeksi Juha.

Lue seuraavaksi