1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku sulkee kunnalliset sisäliikuntatilat ja omatoimikirjastot sekä laajentaa etäopetusta

Myös Salo ja Uusikaupunki ovat päättäneet lukuisista koronatoimista.

Turku
Miehellä kasvomaski, jossa on pieniä viiksien kuvia.
YLE

Turku ottaa käyttöön runsaasti uusia rajoituksia koronavirustartuntojen vähentämiseksi. Toimet liittyvät Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän tiistaisiin suosituksiin.

Rajoitukset ovat voimassa kolmen viikon ajan eli ne alkavat torstaina 3. joulukuuta ja päättyvät joulun alla 23. joulukuuta. Kaupunginjohtaja Minna Arve katsoo kaupunginhallituksen keskiviikkona hyväksymän listan sisältävän kohdennetuja, välttämättömiä ja ennakoiva toimia, jotka eivät rajoita tarpeettomasti kaupunkilaisten elämää.

– Otamme nyt käyttöön hyvin voimakkaista toimenpiteitä siitä huolimatta, että koronaviruksen leviämisvaiheen kriteerit eivät Turussa vielä täyty. Tilanne on silti vakava. Uskon ja toivon, että tämä kolmen viikon jakso on riittävän pitkä aika saada tilanne hallintaan, toteaa Arve.

Lukiot etäopetukseen loppuvuoden ajaksi

Turun toimepidelista kohdistuu erityisesti opetuksen ja vapaa-ajan toimintoihin. Lukiot siirtyvät etäopetukseen ensi maanantaista alkaen. Poikkeuksen muodostaa Katedralskolan, joka siirtyy etäopetukseen torstaina 3. joulukuuta. Turun ammatti-instituutissa jatketaan etäopetuksessa ns. hybridimallin mukaisesti lukukauden loppuun asti.

Peruskouluissa jatketaan lähiopetuksessa, mutta korona-altistumisten myötä siirrytään etäkouluun, kuten tähän asti. Yläkouluissa maskisuositus laajenee kaikkeen opetukseen. Koululaiset saavat oppituntien aikana käytettävät maskit maksutta koulusta.

Liikuntatilojen osalta rajoitukset koskevat eri tavalla eri ikäryhmiä:

Yli 20-vuotiaat:

  • Sisä- ja ulkoliikuntatilojen yli 20-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot perutaan, pois lukien huippu-urheilutoiminta: maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimainen harjoittelu- ja kilpailutoiminta.
  • Sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa on alle ja yli 20-vuotiaita harrastamassa liikuntaa yhtä aikaa perutaan.
  • Uimahallit ja kuntosalit suljetaan yleisöltä. Poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
  • Liikuntapalvelujen ohjattu harrastetoiminta päättyy 2.12.
  • Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Alle 20-vuotiaat:

  • Sisäliikuntatilojen alle 20-vuotiaiden toimintaan varattuja vuoroja ei peruta.
  • Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
  • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa lähikontaktityyppisestä harjoittelusta pidättäytymistä. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa.
  • Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Omatoimikirjastot suljetaan

Kirjastot ovat auki normaalisti, mutta vain pikainen asiointi niissä on mahdollista. Tämä tarkoittaa lähinnä aineiston palautuksia ja varausten noutoa. Omatoimikirjastot suljetaan.

Nuorisotilat pidetään avoinna, kävijämääriä ja ryhmätoimintoja rajoitetaan. Tiloissa on vahva suositus maskin käyttöön.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan myös Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin hyvinvointikeskusten harrastustoimintaan tarkoitetut tilat suljetaan ja ravintolatoiminta keskeytetään. Omaishoidettaville tarkoitetut muistikuntoutusryhmät voivat kuitenkin jatkaa toimintaansa.

Turun vanhuskeskuksissa ei järjestetä rajoitusten aikana omaisten iltoja. Omaiset voivat kuitenkin vierailla läheistensä luona turvaohjeita noudattaen.

TFO:n konsertteja verkossa

Turun filharmonisen orkesterin loppuvuoden konsertteihin ei oteta yleisöä. Orkesteri jatkaa kuitenkin työskentelyään, ja loppuvuoden konsertit lähetetään suorina verkkolähetyksinä osoitteesta tfo.fi/live (siirryt toiseen palveluun). Ohjelmistoon on tulossa pieniä muutoksia. Verkkokonserttien seuraaminen on maksutonta.

Myös itsenäisyyspäivän konsertti järjestetään ilman yleisöä. Konserttia voi kuunnella verkossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään ilman yleisöä. Tilaisuuden taltiointi on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona.

Turun Kaupunginteatteri peruuttaa kaikki esitykset ja live-yleisötilaisuudet.

Rajoitukset vaikuttavat myös Visit Turun opastettuihin kierroksiin. Joulukuun Christmas Walk -kävelykierrokset peruutetaan.

Muun muassa Salo (siirryt toiseen palveluun) ja Uusikaupunki (siirryt toiseen palveluun) ovat jo päättäneet koronatoimista. Ne ovat samansuuntaisia, mitä Turku päätti.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta.

Lue seuraavaksi