1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu- ja liikuntaseurat

Kaakon kansanedustajat antaisivat lisää tukea urheiluseuroille – "Vaikea mennä sanomaan, mikä seura tarvitsee enemmän rahaa kuin toinen"

Kaakkois-Suomen kansanedustajakyselyssä kysyttiin, pitäisikö valtion tukea enemmän koronapandemian vuoksi talousvaikeuksiin ajautuneita seuroja.

urheilu- ja liikuntaseurat
KTP Korisjunnujen harjoitukset Langinkosken koulun liikuntasalissa Kotkassa.
12 kansanedustajaa oli sitä mieltä, että valtion pitäisi tukea urheiluseuroja enemmän.Antro Valo / Yle

Korona koettelee tänä vuonna urheiluseuroja ennennäkemättömällä tavalla. Ihmisten jäädessä kotiin rahavirrat ehtyvät niin kilpa- kuin harrasteseuroillakin.

Yle kysyi Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö valtion tukea enemmän koronapandemian takia rahavaikeuksissa olevia urheiluseuroja.

Kyselyyn vastasi 12 kansanedustajaa 17:stä. Kaikki vastasivat, että urheiluseuroja pitäisi tukea enemmän.

Joni Nikko och Santeri Salmela i närkamp framför KooKoo-målet.
KooKoo ja SaiPa joutuivat jo keväällä muokkaamaan henkilöstökulujaan koronaviruksen katkaistessa kiekkokauden viime maaliskuussa. Arkistokuva.Mikko Lieri / All Over Press

Urheiluseuroille jaettu rahaa lisätalousarviosta ja yritystuista

Tänä vuonna valtion rahallisen tuen määrä urheiluseuroille on ollut poikkeuksellisen suuri.

Eduskunta hyväksyi toisen lisätalousarvion 24. huhtikuuta. Siinä myönnettiin yhteensä 19,6 miljoonaa euroa käytettäväksi lajiliitoille, liikunnan koulutuskeskuksille, liikunta- ja urheiluseuroille. Tämän rahan jakamisesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Tähän mennessä OKM on jakanut lisätalousarvion 19,6 miljoonan summasta noin 12 miljoonaa euroa. Tästä potista urheiluseuroille on mennyt noin seitsemän miljoonaa euroa. Seitsemästä miljoonasta osakeytiömuotoisten pääsarjajoukkueiden ulottuville on tullut noin 2 miljoonaa euroa.

Osakeyhtiömuotoisille urheiluseuroille ei ole suoraan myönnetty tukea OKM:ltä. Jääkiekkoliigalle on myönnetty 750 000 euroa ja Jalkapalloliigalle 600 000 euroa edelleen seuroille jaettavaksi.

Osakeyhtiömuotoisille seuroilla, kuten jääkiekon liigaseuroille, on ollut mahdollisuus hakea valtiolta Business Finlandin tukea ja valtionkonttorin yrityksille jakamaa yleistä kustannustukea.

– Näistä tahoista moni urheilutaho sai myös rahoitusta. Tämä 19,6 miljoonaa ei suinkaan ole valtion kokonaisrahoitus liikuntaan ja urheiluun koronatuissa, vaan miljoonia on jaettu myös työ- ja elinkeinoministeriön ja valtionkonttorin kautta, OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto sanoo.

Kaakon kansanedustajat tukisivat niin harrasteseuroja kuin ammattiurheiluseuroja.

– Kyllä se on ihan selvää, että nämä ajat haastavat ihan kaikki. Vaikea mennä sanomaan, mikä seura tarvitsee enemmän rahaa kuin toinen. Se on vain yleisesti ymmärrettävä, että meidän liikunta- ja urheilukenttämme tulee tarvitsemaan apua, Kokoomuksen Ville Kaunisto sanoo.

OKM:n kautta lisätalousarviosta päätetyn tuen lisäksi seuroille on maksettu yleinen seuratuki. Yleisen seuratuen suuruus on noin 3 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan suomalaisille urheiluseuroille on jaettu opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta noin 10 miljoonaa euroa. Summa on suuruudeltaan kolminkertainen tavanomaiseen vuoteen verrattuna.

Iso osa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajista jatkaisi valtion tukien jakamista urheiluseuroille kesän ja syksyn tapaan.

– Uskon, että siellä ministeriössä urheiluministeri Annika Saarikon johdolla, tehdään hyvää työtä ja tutkitaan ja tarkastellaan sitä tilannetta. Siihen tietoon perustuen tehdään päätökset, miten pitää olla ensikin vuonna tukemassa, keskustan Hanna Kosonen sanoo.

Kookoon harjoituksen Kouvolan jäähallissa
Osakeyhtiömuotoisille urheiluseuroille ei ole suoraan myönnetty tukea OKM:ltä. Jääkiekkoliigalle on myönnetty 750 000 euroa ja Jalkapalloliigalle 600 000 euroa edelleen seuroille jaettavaksi.Pyry Sarkiola / Yle

Uusi seuratuki tulossa joulukuussa

Keväällä myönnetystä lisätalousarviosta tullaan lohkaisemaan urheiluseuroille vielä yksi tukiraha, joka on suuruudeltaan noin neljä miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto arvioi, että raha tulee seurojen haettavaksi joulu-tammikuun aikana.

Osakeyhtiömuotoisia liigaseuroja varten valtioneuvoston piirissä on valmisteilla uusi kustannustukiavustus, jota liigayrityksetkin voivat hakea.

Koronatilanne on tämän vuoden aikana hankaloittanut urheiluseurojen taloutta. Yksi iso syy rahan menetykselle tulee ottelu- ja muiden tapahtumien yleisömäärärajoituksista. Pitäisikö valtion tukea enemmän koronapandemian takia rahavaikeuksissa olevia urheiluseuroja? Näin kansanedustajat vastasivat:

Kyllä:

Jani Mäkelä, (ps.), Lappeenranta

Veikkausvoittovarojen vähenemistä on tuettu edunsaajille ja merkittävä osa tätä joukkoa ovat urheiluseurat. On kuitenkin selvää että kaikki tarvitsijat eivät ole mahtuneet tähän joukkoon. On kuunneltava herkällä korvalla tarpeita ja tuettava liikuntaharrastukset yli pandemian. Liikuntaa tarvitaan, kun "elämä taas jatkuu". Se on merkittävä osa kansanterveystyötä.

Sheikki Laakso, (ps.), Kouvola

Ei perustelua.

Niina Malm, (sd.), Imatra

Toimia on syytä jatkaa.

Jukka Kopra, (kok.), Lappeenranta

Järkevällä tavalla myös sellaisia urheiluseuroja, joiden toiminta esim. nuorten parissa on vaikuttavaa ja jotka kärsivät koronarajoituksista, voidaan tukea.

Ano Turtiainen, (at.), Juva

Urheiluseuroja pitää ilman muuta tukea, mutta tuki tuskin voi olla tässä tilanteessa taloudellista. Koko Eurooppa tulee kokemaan vakavan taloudellisen ahdingon koronan jäljiltä. Ei pitäisi nostattaa toiveita jostakin sellaisesta, johon ei tule olemaan mahdollisuuksia vaan löytää keinoja, joilla kansakunta voi selvitä.

Ville Kaunisto, (kok.), Kouvola

Jo nyt liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle arviolta 7 miljardia euroa vuodessa. Lasten liikkumattomuus uhkaa koko hyvinvointimme perustaa, toimivasta maanpuolustuksesta terveisiin työntekijöihin. On varmistettava, että meidän upeat urheiluseurat ovat toimintakykyisiä koronan jälkeenkin. Se on paras tulevaisuusinvestointi.

Ari Torniainen, (kesk.), Lappeenranta

Urheiluseurat ja koko niin sanottu kolmas sektori kärsivät todella paljon Koronasta. Useimmat urheiluseurat ovat riippuvaisia esim. katsojatuloista, jotka nyt ovat minimaaliset. Myös kuntien tulee tukea urheiluseuroja esimerkiksi liikuntapaikkojen vuokrahelpotuksin.

Paula Werning, (sd.), Kouvola

Valtio on tukenut keväästä lähtien laajasti liikunta- urheilutoimintaa. Huhtikuussa lisätalousarviossa urheilun tukemiseen varattiin 19,6 miljoonaa euroa. Rahapelitoiminnan tuottojen lasku kompensoidaan ensi vuonna täysimääräisenä.

Tänä vuonna kompensaatio on 48,8 miljoonaa euroa urheilun ja liikuntakasvatuksen edistämiseen. Tästä huolimatta tukitoimia tulee tarkastella ja varmasti niitä tulee jatkaa. Avainasemassa tässä on OKM.

Suna Kymäläinen, (sd.), Ruokolahti

On hyvä, että valtio on tukenut keväästä alkaen urheilutoimintaa vahvasti. Pidänkin tärkeänä, että hallituksen jo tekemiä hyviä päätöksiä edelleen jatketaan. Esimerkiksi rahapelitoiminnan tuottojen laskua on kompensoitu toimijoille merkittävästi ja ensi vuonna kompensaatio on täysimääräistä. Liikunta- ja urheiluseuroille on jaettu tärkeitä korona-avustuksia niin paikallisella tasolla kuin ylemmilläkin tasoilla.

Sirpa Paatero, (sd.), Kotka

Seurojen rahoitus tulee pääosin kuntien kautta suorana seuratukena ja olosuhdetukina elimuun muassa tilat ja kentät. Tämän vuoksi on tarpeen huolehtia kuntien taloudesta. Veikkauksen kautta tulevaa rahoitusta kanavoituu myös liikuntapaikkarakentamisen kautta seuroille käytettävinä liikuntapaikkoina.

Anneli Kiljunen, (sd.), Lappeenranta

Korona on vaikuttanut merkittävästi monen liikuntaseuran toimintaan tai talouteen. Toinen aalto vaikeuttaa seurojen tilannetta entisestään. Moni seura on ilmoittanut taloudellisen tilanteen estävän seuran toiminnan. Valtio on tukenut liikuntaseuroja 19,8 miljoonalla eurolla ja rahapelitoiminnan tuottojen lasku kompensoidaan ensi vuoden osalta täysimääräisesti. Tilannetta tulee seurata ja tarvittaessa kohdentaa rahoitusta liikuntaseurojen toimintaan edelleen.

Hanna Kosonen, (kesk.) Savonlinna

Kyllä, näen tosi tärkeänä urheiluseurakentän meidän hyvinvoinnillemme nyt koronakriisin aikana ja sen jälkeen. Näen myös niin, että tällaisessä rajallisessa tilanteessa rahaa ei ole liikaa liikunnan tukemiseen.

Lue seuraavaksi