1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Lappeenrannan ja Imatran lukiot valmiina etäopetukseen, ammattiopistossa siirtyminen hankalampaa – "Katselemalla ei opi sorvaamaan tai leikkaamaan hiuksia"

Eksote suosittelee, että lukiot ja ammattiopistot siirtyisivät etäopetukseen maanantaina 7. joulukuuta.

etäopetus
Polkupyöriä Mansikkalan puukoulun edessä
Imatran yhteislukiossa suunnitelmat etäopetukseen siirtymisestä ovat jo pitkällä.Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan ja Imatran lukioilla on hyvät valmiudet siirtyä etäopetukseen. Lukioilla on jo kokemusta etäopetuksesta viime keväältä,jolloin etäopetusjakso kesti useita viikkoja.

Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömbergin mukaan viime kevään etäopetusjakson opit ovat nyt hyvänä tukena siirtymisessä.

– Valitettavasti tässä mennään jo jonkinlaisella rutiinilla. Muita vaihtoehtoja ei ole, mutta en usko, että kukaan kokee tämän hyväksi tilanteeksi. Kaikki olisivat varmasti mieluummin lähiopetuksessa.

Strömbergin mukaan opetuksen päärunko on samanlainen kuin viime keväänä. Esimerkiksi erityisopetusta ja opinto-ohjausta tarjotaan lähiopetuksena pienryhmissä tai yksittäisille opiskelijoille, jos sille on tarvetta. Tällöinkin huolehditaan kasvomaskien käytöstä ja muista hygieniasäännöistä.

Imatralla lukiolaisille aiotaan tarjota kouluruoka etäopetuksen aikana. Lukio kartoittaa parhaillaan opiskelijoiden tarvetta ruokailulle. Halukkaille on tarkoitus jakaa kaksi kertaa viikossa valmiita, 2–3 päivän ruoka-annoksia.

Eksote suosittelee etäopetusta

Etelä-Karjalan lukiot siirtyvät etäopetukseen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote suosituksesta 7. joulukuuta alkaen. Syynä on se, että maakunta siirtyi koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen tiistaina.

Naapurimaakunnassa Kymenlaaksossa toisen asteen siirtymistä etäopetukseen suositeltiin vasta leviämisvaiheessa.

– Ideana on, että lähikontakteja vältetään nyt kaikin tavoin. Yritämme nyt tehdä ennakoivasti päätöksiä, kommentoi Eksoten koronatilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula päätöstä suositella etäopetusta.

Lappeenrannassa odotetaan kivutonta siirtymistä

Lappeenrannan Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen uskoo, että siirtyminen etäopetukseen sujuu nyt kivuttomasti.

– Meillä on hyvät valmiudet. Tekniset välineet ovat opettajilla kunnossa, opiskelijat toki vastaavat omista laitteistaan.

Lappeenrannan lyseolla opettajille on tehty vielä viime hetken hankintoja, muun muassa kuulokemikrofoneja ja piirtopöytiä, jotta opetus voidaan järjestää mahdollisimman täysipainoisesti.

– Opiskelijat ovat tottuneet käyttämään vaihtoehtoisia oppimisympäristöjä ja myös opettajat ovat rutinoituneita. Sillä tavalla tilanne ei varmaan ole kenellekään uusi, sanoo rehtori Mika Luukkonen.

Lappeenrannassa kaupunki tarjoaa kouluruoan lähiopetuksessa oleville oppilaille. Etäopetuksessa oleville lukiolaisille ruokajakelua ei siis ole tiedossa.

Lappeenrannan Lyseon lukion rehtori Mika Luukkonen.
Lappeenrannan lyseon lukion rehtori Mika Luukkosen mukaan etäopetus on suurimmalle osalle jo tuttua.Kalle Purhonen / Yle

Saimaan ammattiopisto Sampossa myös lähiopetusta

Etäopetussuositus koskee lukioiden lisäksi ammattiopistoa. Niinpä Saimaan ammattiopisto Sampo siirtyy myös etäopetukseen ensi viikolla. Sampolla on toimipisteet Imatralla, Lappeenrannassa ja Ruokolahdella.

Sampon rehtori Antti Lehmusvaara kertoo, että välttämätön lähiopetus järjestään kouluilla, maksimiryhmäkoot huomioiden.

– Valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden valmistuminen varmistetaan ja heille tarjotaan tarvittaessa lähiopetusta. Lisäksi esimerkiksi erityisopetus, rästiopetus ja ajo-opetus jatkuu lähiopetuksena.

Koulu aikoo tarjota oppilaille ruuan etäopetusjakson aikana. Myös tietotekniset valmiudet ovat ammattiopistossa hyvät. Oppilaille on muun muassa tarjolla yhteensä 450 varatietokonetta, joita voi lainata etäjakson ajaksi.

Silti ammattiopistolla siirtyminen etäopetukseen on lukioita haastavampaa.

– Kaikkea ei voi Youtubesta opiskella. Katselemalla ei opi sorvaamaan tai leikkaamaan hiuksia, vaan täytyy itse päästä kokeilemaan. Suurin osa oppii kädentaidot käsillä tekemällä, Lehmusvaara sanoo.

Ammattiopiston perusopinnot kestävät yleensä kolme vuotta, joten kahden viikon etäopetusjakso ennen joululomia ei vielä kaada koko venettä.

– Tämä isku me kestetään. Kaikki ymmärtävät ja hyväksyvät, että se on kaikkien parhaaksi. Helppoa se ei kuitenkaan ole opiskelijoille eikä opettajille. Kaikki tekevät pitkiä päiviä ja miettivät, miten asiat saadaan parhaimmalla tavalla hoidettua.

Lue seuraavaksi