Hyppää sisältöön

Ruotsalaislääkäri voidaan teloittaa Iranissa jo tänään, arvioivat vaimo ja ihmisoikeusjärjestöt

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iran hakee kaksoiskansalaisia pidättämällä ja syyttämällä myönnytyksiä muilta valtioilta

Amnesty Internationalin mielenosoitus Ahmadreza Djalalin kuolemantuomiota vastaan Iranin Brysselin-suurlähetystön edustalla 30. marraskuuta 2020. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Iran saattaa teloittaa kuolemaan tuomitun iranilaistaustaisen ruotsalaislääkärin Ahmadreza Djalalin jo tänään, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt ja lääkärin perhe brittilehti The Guardianin ja ruotsalaismedian mukaan.

– Hänet teloitetaan jossain vaiheessa keskiviikkona, ellei joku puutu asiaan. En ole poliittinen ihminen. Pyydän, että maat joilla on valtaa, kuten Itävalta ja Yhdysvallat, pyytävät Irania peruuttamaan hänen tuomionsa, Vida Mehrannia sanoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun)tiistaina.

Iran syyttää Djalalia vakoilusta Israelin hyväksi. Hänet tuomittiin vuonna 2017 kuolemaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta se toimisi Djalalille langetetun kuolemantuomion estämiseksi. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Djalali on työskennellyt muun muassa Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

Dagens Nyheter -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Iranissa syntynyt ja kasvanut Djalali halusi jakaa osaamistaan maanjäristyksistä kärsineelle Iranille.

Katastrofilääketieteen tutkijana työskennellyt Djalali otettiin kiinni Teheranissa, kun hän oli siellä esitelmöimässä. Djalali on Ruotsin kansalainen ja asunut Ruotsissa vuodesta 2009 lähtien. Djalali ollut vangittuna Iranissa vuodesta 2016 ja suurimman osan ajasta Teheranin lähellä sijaitsevassa Evinin vankilassa.

Sai soittaa vaimolleen viikko sitten

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Djalali siirrettiin tiistaina Rajai Shahrin vankilaan, jossa kuolemantuomio on tarkoitus panna täytäntöön.

Teloitukset suoritetaan Iranissa yleensä keskiviikkoisin, kertoo The Guardian.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) uutisoi eilen Iranin viranomaisten ilmoittaneen Ruotsille, että teloitus tapahtuu tiistaina, mutta sitä on siirretty muutamalla päivällä.

Djalalin vaimo Vida Mehrannia kertoi miehensä soittaneen hänelle viikko sitten. Vaimon mukaan Djalali joutuu odottamaan tuomionsa täytäntöönpanoa eristyksissä.

– Hän sanoi, ettei varmaan enää voi soittaa minulle, vaimo kertoi uutistoimisto TT:lle.

Pariskunnalla on kaksi lasta.

– En voi kertoa lapsilleni, mitä on tapahtunut kuluneiden neljän vuoden aikana tai selittää sitä. Miten voin selittää tämän? Mehrannia sanoi The Guardianille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mielenosoitus Ahmadreza Djalilin puolesta. Kuvakaappaus Dagens Nyheterin uutisesta. Kuva: Dagens Nyheter, Benjamin Suomela / Yle

YK:n asiantuntija: ”Ihmisten elämät vain pelinappuloita”

Iran Human Rights -ihmisoikeusjärjestön mukaan vain kansainvälinen yhteisö voi enää toimillaan estää teloituksen.

Djalalin tapausta valvonut tuomari on sanonut, että Djalalin perheelle sallitaan viime hetken vierailu ennen hänen teloitustaan, kertoo YK:n erityisraportoija Agnés Callamard The Guardanin mukaan.

Callamard pitää teloitusta mielivaltaisena surmana. Hänen mukaansa kyse on kohtuuttomasta, laittomasta ja loppumattomasta pelistä, jossa toisen tekoihin vastataan samalla mitalla.

– Ihmisten elämät ovat vain pelinappuloita kansainvälisessä politiikassa, Callamard sanoo.

Viikko sitten Iran vapautti australialais-brittiläisen yliopiston lehtorin Kylie Moore-Gilbertin vankilasta osana vankien vaihtoa.  Kuva: EPA

Kiristääkö Iran myönnytyksiä kaksoiskansalaisilla?

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iran hakee kaksoiskansalaisia pidättämällä ja syyttämällä myönnytyksiä muilta valtioilta, kertoo The Guardian.

Iran on kiistänyt syytökset.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde keskusteli viime viikolla Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa ruotsalaislääkäriä uhkaavasta teloituksesta.

Tuolloin Iranin oikeuslaitos painotti toimivansa itsenäisesti ja että Ruotsin ei tule puuttua sen päätöksiin.

Lue myös:

.
.