Israelilaisen BeeFree Agro -yhtiön droonit paimentavat ja valvovat nautakarjaa maatilalla kiistellyllä Golanin ylängöllä.
Kauko-ohjatut pienoiskopterit leijuvat karjan yllä ja lähettävät samalla livekuvaa karjatilallisen älypuhelimeen. Yhtiön mukaan drooni karjapaimenena on ihmistä tai koiria tehokkaampi eritoten laajoilla laidunmailla.
Ne säästävät työvoimakustannuksia jopa 50 prosenttia ja aikaa jää johonkin muuhun. Yrityksen edustajan mukaan sen kehittämän sovelluksen avulla drooni toimii varsin itsenäisesti.
Älysovellus käyntiin, valitaan karja sekä kohde, jonne se halutaan viedä, ja järjestelmä hoitaa loput.
– Droonien käyttö takaa stressittömämmän ympäristön myös eläimille. Ne pysyvät terveempinä ja tuottavampina, sanoo BeeFree Agron toimitusjohtaja Noam Azran uutistoimisto Reutersille.
Aikaa ja rahaa säästyy
Karjatilallinen Shoam Saginur uskoo kuitenkin, että droonit eivät koskaan täysin korvaa karjapaimenta.
– Se tekee elämästämme helpompaa, säästämme aikaa ja jonkin verran rahaa. Mutta karjapaimenia tulee olemaan aina, Saginur kertoo Reutersille.
BeeFree Agro -yhtiö aikoo viedä keksintönsä seuraavaksi Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, missä tarkoituksena on selvittää, voisiko drooneja hyödyntää myös kameleiden parissa.
Pienen piirin harrastehärpäkkeestä on kasvanut valtava bisnes. Vuoden alussa arvioitiin (siirryt toiseen palveluun), että droonien käyttöön liittyvä liiketoiminta on jo 107 miljardin euron arvoinen.
Ei siis ihme, että myynnin kasvattamiseksi drooneille keksitään jatkuvasti lisää käyttötarkoituksia. Myös vähän kummallisia.
Soveltuvat hyvin ihmiselle vaaralliseen ympäristöön
Yksi droonien merkittävimmistä hyödyistä tulee siitä, että niitä voidaan käyttää ihmiselle vaarallisissa tai kallispalkkaisissa tehtävissä ja paikoissa, joihin pääsy on vaikeaa tai miltei mahdotonta.
Kehityksen myötä niissä on pystytty hyödyntämään useita eri teknologioita: muun muassa tekoälyä ja niin sanottua konenäköä, mikä on vähentänyt niiden törmäysriskiä.
Teknologisen kehityksen kiihdyttäjänä on toiminut jälleen kerran puolustusvälineteollisuus. Droonien on havaittu soveltuvan erinomaisesti esimerkiksi erilaisiin valvontatehtäviin.
Kuvaavaa on, että Yhdysvaltain asevoimien droonitekniikkaan käyttämän summan on arvioitu lähes kaksinkertaistuneen viimeisen kuuden vuoden aikana.
Droonit pitsalähetteinä ja muita kummallisuuksia
Tekniikkaa kehitellään jo lähes sadassa maassa, yksi johtavia maita on juuri Israel. Myös Suomen puolustusvoimat on ostanut drooneja Israelista.
Drooneja käytetään jo kymmeniin muihinkin eri käyttötarkoituksiin: Hätätilanteissa onnettomuuspaikoilla, humanitaarisissa pelastustöissä, luonnonsuojelussa, merenkulussa, kaivostyössä ja esimerkiksi kaupunkiympäristön suunnittelussa.
Kummallisimmista yrityksistä mainittakoon droonit ikkunanpesijöinä, tavaralähetteinä (Amazon) ja pitsakuskeina (siirryt toiseen palveluun).
Tuloillaan olevan seitsemännen sukupolven drooneilta odotetaan jo täyttä autonomisuutta. Ne muun muassa pystyvät nousemaan ja laskeutumaan itsenäisesti ilman manuaaliohjausta sekä operoimaan ilmatilassa niin, että kaikki muut liikkujat tulevat automaattisesti huomioiduksi.
Etenkin kun droonien turvallisuus, lentovarmuus ja autonomisuus paranevat, niiden uskotaan olevan hyödyksi tulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän.
Voit keskustella aiheesta torstaihin klo 23 saakka.
Lue lisää: