Hyppää sisältöön

Keskosvauvojen vaatteita on lähes mahdoton löytää kaupoista – Korhosen pariskunta ideoi "Untuvapakkauksen", jonka on saanut jo 3000 keskosvauvaa

Vauvanvaatteiden pienimmät koot kiinnostavat myös nukkeharrastajia.

Korhosten kaksosista poika joutui olemaan pitempään keskososastolla. Kuva: Korhosten kotialbumi

Toinen Korhosten perheen keskosena syntyneistä kaksosista oli Katjalla vierihoidossa, toinen vielä tehohoidossa keskososastolla. Perheen isä Nico etsi epätoivoisesti 38-senttisiä vaatteita tulokkaille. Monessa kaupassa nukkeharrastajat olivat ehtineet edelle. Lopulta yhden kaupan myyjä kävi kaivamassa varastokuormasta muutamia pieniä vauvan vaatteita.

Äitiyspakkauksen vaatteisiin Korhosten kaksoset kasvoivat vasta neljän kuukauden ikäisinä. Korhosten esikoinen syntyi täysiaikaisena, mutta pienikokoisena.

Omat kokemukset saivat Korhoset ideoimaan Untuvapakkauksen. Se on hyväntekeväisyysprojekti, joka pyynnöstä valmistaa ja lähettää ilmaista vaateapua keskosten ja pienikokoisten vauvojen perheille.

Untuvapakkauksen perustaneet Katja ja Nico Korhonen tietävät, mitä kaikkea on edessä kun lapsi syntyy keskosena tai täysiaikaisena, mutta pienikokoisena. Kuva: Jari Pussinen/Yle

Lämpöä ja turvalonkero

– Untuvapakkaus sai alkunsa vuonna 2017 kun katselin meidän lasten pieniä vaatteita ja ajattelin, että näitä pitäisi laittaa kiertoon, sanoo Kanta-Hämeessä Lammilla asuva Katja Korhonen.

– Keskosille ei ollut mitään äitiyspakkausta vastaavaa. Ajattelin, että voisiko keskosina tai pienikokoisina syntyneille olla oma pakkaus. Yhdysvalloissa sellainen oli olemassa, mutta se oli maksullinen. Halusin, että Untuvapakkauksen voisi saada tuloista riippumatta. Usein lastenvaatteet ovat aika kalliita.

Äitiyspakkauksen vaate, vieressä keskoskoko. Keskoskoot vaihtelevat 32:n ja 44: n välillä. Kuva: Jari Pussinen /Yle

Untuvapakkauksen saa tilaamalla. Pakkauksessa on pääasiassa sisävaatetta: bodyja, housuja, haalareita, pipoja ja tumppuja, pieniä villasukkia ja villapipoja ja peitto. Tärkeintä on pitää vauva lämpöisenä.

– Ja jos mahdollista, mukaan laitetaan myös turvalonkero ja jotain pientä ekstraa.

Mustekalaa muistuttava turvalonkero tarjoaa turvaa vauvoille ja estää keskosia repimästä hoitoletkuja.

Liian suuret vaatteet eivät lämmitä

Tällä hetkellä Untuvapakkauksen vaatteita valmistaa ja lähettää kymmenen hengen porukka. Hattulassa asuva Sari Siirtola on heistä yksi.

– Olemme sellainen tiivis tiimi, kaikki tekevät vähän kaikkea, kertoo Siirtola.

– Täällä meillä on myös tämä niin sanottu keskusvarasto, koska minulla on parhaiten tilaa. Tulin alun perin mukaan, koska meidänkin perheessämme oli tarvetta pienille lastenvaatteille ja löysin tämän projektin. Sitten jäin mukaan ompelijaksi. Kohta Katja pyysi apupakkaajaksi, että saataisiin pakkauksia lähtemään paremmin.

Sari Siirtolalle keskosperheiden auttaminen on sydämen asia. Kuva: Jari Pussinen/Yle

Koon lisäksi keskosten ja pienikokoisten vauvojen vaatteissa pitää ottaa huomioon käytettävyys. Bodyjen pitää olla kietaisumallia ja housuissa pitää piuhojen, antureiden tai mittareiden takia olla avolahkeet. Keskosvauvalla ei saa olla liian suuria vaatteita, koska ne eivät lämmitä. Jos vaatteet jäävät kovasti ruttuun, tulee helposti hiertymiä. Materiaalien pitää olla pehmeitä luonnonmateriaaleja.

– Materiaaleja olemme saaneet lahjoituksena yrityksiltä, kertoo Nico Korhonen.

– Heidän jätteensä on se, mistä me teemme lapsille vaatteita.

Tekijöitä tarvitaan

– Materiaaleja meillä on tällä hetkellä tosi hyvin, sanoo Nico Korhonen. Sitoutuneet tekijät ovat se, mitä me kipeimmin tällä hetkellä tarvitsisimme.

Apua on tullut erilaisilta tahoilta. Lammin kirjaston Hyvän mielen käsityöilloissa on valmistunut Untuvapakkauksiin monia peittoja, pieniä villasukkia ja pipoja. Martat Keski-Suomessa valmistivat pikkuruisia Suomi-sukkia.

Myös yksi koulu on osallistunut toimintaan pienellä prjektilla.

Tärkeintä on pitää pieni tulokas lämpimänä. Kuva: Jari Pussinen/Yle

– Siellä tehtiin käsityötunneilla meille vaatteita. Tästä toivoisi ideaa useammallekin koululle. Jos jokainen oppilas käsityöryhmässä tekisi vaikka yhden keskosvauvan bodyn, niin meillä olisi niitä paljon eteenpäin lahjoitettavaksi, Nico Korhonen sanoo.

Untuvapakkauksista on saanut avun jo moni perhe.

– Kyllä se on se pari tuhatta perhettä mitä autettu, mutta lapsien määrä on varmaan liki 3000. Mukaan mahtuu paljon monikkoperheitä, kaksosia ja useammat kolmosetkin.

Suomalaisten isoäitien tai muiden kotimaan sukulaisten toimesta on Untuvapakkauksia lähtenyt myös Irlantiin, Norjaan, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Viroon ja Japaniin.

Värillä ei ole väliä

Untuvapakkauksen vaatteita tehdään myös ennakkoon. Projektilaisille on jo muodostunut käsitys siitä, minkälaisille vaatteille useimmiten on tarve.

Untuvapakkausten sisältö vaihtelee, mutta on suurin piirtein tällainen. Kuva: Jari Pussinen/Yle

– Perheet ottavat meihin yhteyttä ja kertovat lapsen mitat ja sen, tulevatko vaatteet tytölle vai pojalle, kertoo Katja Korhonen.

Jokainen Untuvapakkaus on uniikki, mutta vaatteiden valmistajat ja pakkausten kokoajat pyrkivät huomioimaan myös saajan toiveita.

– Emme oikeastaan voi ennalta luvata, minkä väristä juuri sillä hetkellä löytyy. Mutta yritämme kyllä huomioida joitakin toiveitakin.

Tosin omasta kokemuksestaan hän tietää, että keskosvauvan syntyessä vauvan vaatteen värit ja kuosit eivät ole ensimmäisenä mielessä.

– Silloin on vanhemmilla aika paljon kädet täynnä ja muuta mielen päällä. Lapsen selviäminen on kaikkein tärkeintä.

Katso Puoli seitsemän -ohjelman juttu aiheesta

-
Untuvapakkaus