1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkissa koronatartunnat kovassa kasvussa – Tarkoista luvuista kiistellään lääkäreiden ja hallituksen kesken

Tapausten määrä moninkertaistui, kun tilastointia muutettiin.

Turkki
Istanbulilaisella hautausmaalla kaivettuja hautoja.
Istanbulilaisella hautausmaalla valmistellaan uusia hautoja. Koronaan kuolleiden määrästä on Turkissa erimielisyyttä, ja muun muassa Istanbulin johto epäilee, että lukuja kaunistellaan.Erdem Şahin / EPA

Turkissa päivittäin todettujen koronatartuntojen määrä on viime aikoina ollut voimakkaassa kasvussa. Päivittäin kerrotaan nyt noin 30 000 uudesta tapauksesta. Kuolemantapauksia on parisataa päivässä. Eilen uusia tartuntoja raportoitiin lähes 32 000 ja koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli 193.

Tarkoista luvuista on kiistaa ja muun muassa oppositio epäilee, että viranomaiset kaunistelevat lukuja poliittisista syistä.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto yrittää nyt saada tilanteen kuriin uusilla rajoituksilla.

Tällä viikolla alkoi tiukennettu koronakuri, johon kuuluu arkisin öinen ulkonaliikkumiskielto. Viikonloppuna ihmiset eivät saa poistua kodeistaan, paitsi välttämättömille asioille, kuten ruokaostoksille. Lisäksi on julkaistu pitkä lista työtehtävistä, joita rajoitukset eivät koske.

Luvut hypähtivät, kun tilastointi muuttui

Turkissa on pitkään kiistelty koronatilanteen vakavuudesta.

Virallisesti raportoitujen koronatartuntojen määrä hypähti rajusti viime viikolla noin 6 000–7 000 tapauksesta päivässä yli 30 000 tapaukseen, kun maan terveysministeriö muutti tilastointiaan.

Turkki ei moneen kuukauteen kertonut positiivisen testituloksen saaneiden päivittäistä määrää, vain raportoi vain ne tapaukset, joissa testattu oli myös sairastunut. Kun se siirtyi ilmoittamaan kaikki testeillä todetut tartunnat, tapausten määrä moninkertaistui kertaheitolla.

Yksinäinen mies kävelee  ulkonaliikkumiskiellon tyhjentämällä sillalla.
Turkki yrittää saada koronaepidemian kuriin rajoittamalla ihmisten liikkumista. Ulkonaliikkumiskielto tyhjensi Istanbulin ruuhkaisen Galata-sillan.Erdem Şahin / EPA

Lukuja epäillään edelleen

Ennen kuin noin 84 miljoonan asukkaan Turkki muutti laskentatapaansa, se oli ainakin paperilla yksi koronasta parhaiten selvinneistä maista Euroopassa. Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti.

Turkin lääkäriliitto ei usko edes tarkastettuja virallisia lukuja. Liiton puheenjohtaja Şebnem Korur Fincancı arvioi tiistaina, että päivittäinen luku on ainakin noin 60 000 tartunnan saanutta.

Suhteutettuna väkilukuun tämä olisi noin 1 000 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon jakson aikana, mikä veisi Turkin Euroopan ongelmamaiden joukkoon.

Tehohoitopaikat täynnä

Turkissa terveydenhuollon ammattilaiset ovat jo jonkin aikaa varoittaneet, että tehohoitopaikat ovat loppumassa suurissa kaupungeissa. BBC:n turkinkielisen palvelun (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat lääkärit ja terveydenhuollon ammattiliittojen edustajat sanoivat jo pari viikkoa sitten, että tehohoitopaikat ovat täyttyneet Istanbulissa, Ankarassa ja Izmirissä.

Turkissa tiheään asutut suurkaupungit ovat vaikeimmassa asemassa samalla tavalla kuin monissa muissakin maissa. On arvioitu, että noin 15 miljoonan asukkaan Istanbulissa esiintyy puolet Turkin kaikista koronatapauksista.

Myös viralliset luvut koronan aiheuttamista kuolemista ovat herättäneet epäilyjä, viime päivinä koronan seurauksena kuolleita on kerrottu olevan noin 200 päivässä.

Opposition hallussa olevien Ankaran ja Istanbulin kaupunkien pormestarit ovat kyseenalaistaneet lukuja ja todenneet, että kaupunkien tietojen perusteella koronan seurauksena kuolleita on paljon enemmän.

Istanbulin pormestarilla eri uhriluvut

Joinakin päivinä Istanbulissa on rekisteröity saman verran koronaan liittyviä kuolemantapauksia kuin terveysministeriön lukujen mukaan koko maassa.

Dronella kuvattuja uusia hautoja istanbulilaisella hautausmaalla.
Istanbulilaisella hautausmaalla näkyy vastakaivettuja hautoja. Erdem Şahin / EPA

Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlu sanoi viime viikolla lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) viettäneensä unettomia öitä kaupungin koronatilanteen takia.

İmamoğlun mukaan Istanbulissa kuoli tartuntatauteihin 186 ihmistä 22. marraskuuta. Samana päivänä terveysministeriö kertoi, että koko Turkissa oli havaittu 139 koronaan liittyvää kuolemaa. Pormestarin mukaan Istanbulissa ei tällä hetkellä koronan lisäksi leviä mitään muuta tartuntatautia.

Pormestari İmamoğlu kertoi samassa lehdistötilaisuudessa, että Istanbulissa haudattiin marraskuussa noin 450 ihmistä joka päivä, kun vastaava luku on ollut viime vuosina 200:n paikkeilla. Erolle ei ole löydetty muuta selitystä kuin kaupungin väestössä leviävä korona-aalto.

Turkissakin koronaepidemian myötä on jouduttu tasapainoilemaan talouden ja terveyden välillä. Presidentti Erdoğanin hallinto yrittää pitää muutenkin vaikeuksissa olevan talouden pyörät pyörimässä jotenkuten, jotta vältyttäisiin romahdukselta, joka söisi presidentin suosiota.

Muun muassa Turkin lääkäriliitto ja suurkaupunkien johtajat ovat toivoneet tiukempaa, parin viikon sulkua, jolla koronaepidemia saataisiin pysähtymään. Päätöksenteko on kuitenkin valtion eikä paikallishallinnon käsissä.

"Rokotukset alkavat joulukuussa"

Turkissa kehitetään parhaillaan koronarokotetta, mutta sen valmistusaikataulusta ei ole tietoa.

Turkin terveysministerin Fahrettin Kocan mukaan Turkki yrittää käynnistää rokotukset ennen vuodenvaihdetta.

Kiinalaista Sinovac-rokotetta testataan Turkissa (siirryt toiseen palveluun), ja Turkki neuvottelee myös Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin rokotteen hankinnasta.

Lue lisää:

Turkissa kiistaa koronaluvuista – lääkäriliittoa syytetään petturuudesta

Rantaloma koronan aikaan: Turkissa koronatesti lentokentällä, hotelleissa karanteenihuoneet

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi