E-lainojen suosio kiihtyy kohisten kirjastoissa – tarjonta ei pysy kysynnän perässä

Kirjastojen tarjoamien e-aineistojen riittämättömyys kaupallisiin palveluihin verrattuna puhuttaa kirjastoissa.

Sari Pajunen kertoo, että koronarajoitusten myötä saavutettiin uusia ihmisiä, jotka eivät muutoin tienneet e-palveluiden tarjonnasta. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Kuluva vuosi on kiihdyttänyt sähköisten e-aineistojen lainaamista kirjastoista ennennäkemättömällä tavalla.

Koronarajoitusten aikana sähköisten materiaalien lainamäärät kasvoivat valtakunnallisesti, parhaimmillaan jopa 250 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla asiakkaita rekisteröityi miltei 180 prosenttia enemmän huhti–toukokuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Sähköisiä kirjoja, äänikirjoja ja -lehtiä halutaan nyt paljon aiempaa enemmän. Kysynnän ei odotettu olevan näin suurta.

– Viime vuodet on jo osoittanut kasvua e-palveluiden kysynnässä. Viime kevät vauhditti e-lainoja pakon edessä kirjastojen ollessa kiinni, ja kasvu on siitä vain jatkunut, selventää Porin kaupungin kirjastopalveluiden palveluvastaava Sari Pajunen.

Erityisesti e-aikakauslehtien ja -kirjojen suosio on kiihtynyt Satakunnan kirjastoissa.

Sähköisiä lehtiä on lainattu tänä vuonna yli 100 000 kertaa, kun viime vuoden vastaavana aikana määrä oli noin 60 000.

Kirjojen ja äänikirjojen puolella on taas koettu 30 prosentin kasvu viime vuoteen nähden.

Tarjontaa ei määräänsä enempää

Pajusen mukaan Satakunnan tilanne näyttää suhteellisen hyvältä, mitä tulee e-lainojen määrään ja tarjontaan.

Syynä tähän on Satakirjastot, eli kaikkien Satakunnan yleisten kirjastojen kimppa, jonka joukkovoimalla ja kuluja jakamalla maakuntaan on pystytty hankkimaan yhteisiä e-aineistoja kaikille asiakkaille.

Yhteensä kirjastokimppoja on Suomessa noin 30.

Vaikka tarjonnan tilanne on hyvä, se ei ole lähimainkaan riittävä kysyntään nähden.

E-kirjaston ongelmana on ollut, etteivät kirjailijat saa digitaalisesta mediasta kirjastokorvauksia samalla tapaa kuin fyysisestä aineistosta. Arkistokuva. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Kirjastojen tarjoamien sähköisten aineistojen riittämättömyys verrattuna kaupallisiin e-kirjapalveluihin onkin yksi tämän hetken kysytyimpiä asioita kirjaston arjessa.

– Tätä selitämme asiakkaille päivittäin. Kansalaiset eivät ymmärrä, että kaikki aineisto ei ole tarjolla kirjastoille samaan tapaan kuin kaupallisille toimijoille. Siksi tarjontaa ei ole määräänsä enempää, kertoo Porin kirjastopalvelujohtaja Siina Vieri.

Kirjastot eivät osta sähköisiä aineistoja omiksi, vaan ne ostavat käyttö- ja lainausoikeuden teokseen yleensä vuodeksi. Tämän vuoksi e-aineistojen vaihtuvuus kirjastoissa on runsasta vuosittain.

Helsingin kaupunginkirjaston informaatikko Marja Hjeltin mukaan syynä on digitaalisen median kuluttajamarkkinoiden kehittymättömyys.

– Tämä vaikuttaa paljon siihen, mitä kustantajat uskaltavat myöntää kirjastojakeluun. Pelätään, että aineiston käyttö laajenee niin paljon että se vaikuttaa kuluttajamyyntiin negatiivisesti. Tällä hetkellä mitään tällaista ei ole kuitenkaan ollut nähtävissä.

Valtakunnalliselle e-kirjastolle kova tarve

Koko Suomeen ollaan jo pitkään kaavailtu valtakunnallista e-kirjastoa, josta kuka tahansa, mistä päin tahansa voisi lainata materiaalia. Projekti on ollut työn alla pitkään ja junnannut paikallaan vuosien ajan rahoituksen puuttuessa.

Nyt sen toteutuminen on lähempänä kuin koskaan.

Marja Hjeltin mukaan selvityshanke koko maan kattavalle e-kirjastolle on parhaillaan työn alla. Selvitystyön pitäisi valmistua toukokuussa 2021, jonka jälkeen toteutus voi alkaa.

– Ajatuksena valtakunnallisessa e-kirjastossa on, että kokoelma on riittävän kattava ja laadukas, jotta jokaisella kansalaisella olisi mahdollisuus lukea hyvää suomen- ja ruotsinkielistä sekä kansainvälistä kirjallisuutta.

Miten valtakunnallinen e-kirjasto tullaan toteuttamaan tai kuinka laaja sen valikoimasta tulee, ei vielä tiedetä.

Palveluvastaava Sari Pajunen uskoo maanlaajuisen e-kirjaston merkityksen olevan suuri.

– Toivomme kovasti sen toteutumista ja sitä, että sille saadaan yhteinen palvelualusta, josta yhdellä kirjautumisella asiakkaat ympäri maan pääsevät samojen e-palveluiden piiriin.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella torstaihin 3.12. kello 23.00 asti.

Lue myös: