1. yle.fi
  2. Uutiset

Nämä oravat voivat hypätä jalkaan kiinni ruoan toivossa – oululaisella hautausmaalla kesyt kurret ovat säikäyttäneet ihmisiä

Oravat ovat kesyyntyneet, koska hautausmaalla liikkuvat ovat ruokkineet niitä. Katso video rohkeista eläimistä.

oravat
Kesy orava oululaisella Intiön hautausmaalla
Oulun Intiön hautausmaan oravat eivät hätkähdä kameroista. Oravat eivät arkaile, kun ne ovat tottuneet saamaan ihmisiltä herkkupaloja. Kuvaus: Hanna Juopperi ja Janne Körkkö / Yle, editointi: Hanna Juopperi / Yle

Kun orava hyppää hautausmaalla kiinni housunlahkeeseen ja kärttää ruokaa, on monen mielestä luonto tullut liian lähelle.

Moni Oulun Intiön hautausmaalla liikkuva kertoo tällaisista havainnoista viime kuukausilta. Kohtaamiset ovat saattaneet säikäyttää.

Kesyyntyneet oravat nostattivat keskustelua ja hetkittäin tunteitakin viime kesänä ja syksyllä, kertoo ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi Oulun seurakunnilta. Hän pääsi itsekin tekemään läheistä tuttavuutta kesyjen eläinten kanssa, kun orava vipelsi ylös pitkin housunlahjetta.

Erityisen häiritsevänä on Hirsikorven mukaan koettu tilanteet, joissa oravat ovat tulleet hakemaan ruokaa kesken hautajaisten tai surusaaton. Aiheesta on annettu palautetta muun muassa hautausmaan työntekijöille.

Tilanne rauhoittunut talven tultua

Hautausmaan oravat ovat kesyyntyneet, koska niitä on ruokittu. Tilanne alkoi näkyä Intiössä loppukesästä, Sari Hirsikorpi kertoo.

– Varsinkin nuoret oravat tulivat ihmisten luo kokeilemaan, saisiko heiltä helposti ruokaa.

Osa hautausmaalla liikkuvista ihmisistä kertoi myös Ylelle syöttäneensä oraville pähkinöitä. Yleensä heti perään he jatkoivat, että harrastus loppui, kun tuli ilmi, että kesyyntyneet oravat ovat aiheuttaneet hautausmaalla ongelmia. Kesällä sisääntuloporttien yhteyteen laitettiin kylttejä, joissa ohjeistettiin olemaan syöttämättä oravia.

Talven tultua tilanne on muutenkin rauhoittunut, Hirsikorpi sanoo. Ihmisarkoja oravat eivät edelleenkään ole, mutta eläinten syöttäjiä ei paikalla enää näy.

Kyltit on otettu nyt pois, mutta ne ehtivät myös herättää pahennusta ja niistä tuli palautetta hautausmaan toimistoon. Osa kävijöistä koki, että ne rohkaisivat ihmisiä vahingontekoon oravia kohtaan (siirryt toiseen palveluun) (Rauhan tervehdys -lehti).

Ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi toteaa, että se ei ole ollut tarkoitus, vaan kylttien sävy on ollut mahdollisimman kohtelias ja toimintaa ohjaava. Ensi kesänä tilannetta seurataan ja ihmisiä ohjeistetaan tarpeen mukaan, hän toteaa.

Oravalla on hyvä muisti

Eläimiä ei hautausmaalla tule siis ruokkia. Oravat löytävät Hirsikorven mukaan hautausmaalta tarpeeksi syötävää muutenkin.

Kuinka nopeasti oravat sitten unohtavat ihmisen tarjoamat helpot eväät ja lakkaavat kärkkymästä herkkupaloja?

Eivät kovinkaan nopeasti, arvioi vieraileva tutkija Sanna Mäkeläinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Hänen mukaansa oravilla on tutkimusten mukaan yllättävän hyvä muisti. Ne muistavat talvikätköjensä sijainnin viikkojen ajan, ja erilaiset taidot voivat säilyä muistissa vieläkin pidempään.

Mäkeläinen kertoo brittitutkimuksesta, jossa tutkittiin oravien muistia. Tutkittu laji ei ole sama kuin Suomessa, mutta oravat kuuluvat samaan sukuun. Tutkimuksessa oravat saivat ruoka-automaatista ruokaa tiettyä vipua painamalla. Oravat osasivat taidon vielä 22 kuukautta sen oppimisen jälkeen.

– Jos ajatellaan suomalaisen oravan elinikää luonnossa, joka on 2–3 vuotta, niin voidaan ajatella, että ne muistavat saavansa ihmisiltä ruokaa koko loppuelämänsä ajan.

Luultavasti Oulun Intiössä oravat osaavat siis ensi kesänäkin tulla kärttämään makupaloja hautausmaalta liikkuvilta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on perjantaihin kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi