1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli sata reserviläistä perui tulonsa isoihin kertausharjoituksiin, jotka oli pakko järjestää koronasta huolimatta – syynä oireilu tai muu sairaus

Karjalan prikaati aloitti isot taisteluharjoitukset maanantaina.

kertausharjoitukset
Varusmiehiä maastossa
Taisteluharjoituksiin osallistuu noin 4 400 henkilöä.Karjalan prikaati

Puolustusvoimien suuresta taisteluharjoituksesta Kouvolassa on jäänyt pois väkeä selvästi tavallista enemmän.

Karjalan prikaatin mukaan 10–15 prosenttia reserviläisistä on saanut lääkärintodistuksella luvan jäädä pois harjoituksista sairauden perusteella. Kaikkiaan kertausharjoituksiin oli kutsuttu yli tuhat reserviläistä, eli pois on jäänyt noin 100–150 henkilöä.

– Tämä on merkittävä osuus tavanomaiseen verrattuna. Yleensä luku on joitakin prosentteja, esikuntapäällikkö Juhana Skyttä Karjalan prikaatista sanoo.

Poissaolon syynä on Skytän mukaan ollut esimerkiksi oireilu, koronatestin tuloksen odottelu tai muu sairaus.

– Tämä kuvastaa hyvin nykyistä (korona)tilannetta ja sitä, kuinka paljon on oirehtivia ja testattuja, Juhana Skyttä sanoo.

Tuhansien ihmisten sotaharjoitus

Karjalan prikaati aloitti maanantaina isot taisteluharjoitukset, joihin osallistuu noin 4 400 ihmistä. Vielä viime viikolla lukumääräksi ilmoitettiin 4 200. Esikuntapäällikkö Juhana Skytän mukaan ennakkotiedoissa ei ollut mukana kaikkia joukkoja.

Suurin osa osallistujista on varusmiehiä sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa. Lisäksi kertausharjoituksiin osallistuu reserviläisiä esimerkiksi Kymenlaaksosta, Etelä-Savosta, Päijät-Hämeestä ja Uudeltamaalta.

Harjoitukset järjestetään pääosin Kouvolassa Kymenlaaksossa. Osa joukoista liikkuu myös Mäntyharjun puolella Etelä-Savossa.

Karjalan prikaati kertoi viime viikolla, että taisteluharjoituksen järjestäminen on välttämättömänä, vaikka Kymenlaakson koronavirustilanne oli vastikään siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Tällä viikolla Kymenlaakson koronavirustilanne yltyi leviämisvaiheeseen.

Lue lisää: Puolustusvoimat järjestää yli 4000 hengen taisteluharjoituksen, vaikka korona alueella leviää: "Harjoitus on ehdottoman välttämätön"

Varusmiehet kävelevät metsässä
Harjoitukset järjestetään Kouvolan ja Mäntyharjun alueella.Karjalan prikaati

Erityisjärjestelyjä

Taisteluharjoituksen osallistujat kokoontuivat kasarmeille jo viikonlopun aikana. Reserviläisille tehtiin ensin oirekysely, jossa selvitettiin heidän vointinsa.

Esikuntapäällikkö Juhana Skytän mukaan ennakkokyselyn perusteella muutamia ihmisiä käännytettiin takaisin kotiin. Hänen mukaansa harjoitusten aikana ei ole tullut ilmi tartuntoja tai altistumisia.

– Varusmiesten ja reserviläisten terveydentila on hyvä, ja harjoitukset ovat sujuneet erittäin hyvin, Juhana Skyttä sanoo.

Karjalan prikaati teki erityisjärjestelyjä taisteluharjoituksiin koronavirustartuntojen estämiseksi. Harjoitusjoukot on esimerkiksi jaettu pieniin osastoihin, jotka majoittuvat, ruokailevat ja harjoittelevat toisistaan erillään siten, etteivät ne ole toistensa kanssa tekemisissä.

Liikuntatilat kiinni

Kymsote antoi tiistaina uusia rajoituksia ja suosituksia alueelle koronavirustartuntojen estämiseksi.

Lue lisää: Leviämisvaiheessa olevaan Kymenlaaksoon uusia rajoituksia – johtajaylilääkäri: "Koronan nujertaminen vaatii talvisodan henkeä"

Karjalan prikaati on ottanut käyttöön Kymsoten uusimmat rajoitukset ja suositukset siten, että varuskunnan uimahalli, liikuntasali ja kuntosali on suljettu toistaiseksi.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luottaa Puolustusvoimien toimiin, joilla koronavirustartunnat pyritään saamaan estettyä. Hänen mukaansa Puolustusvoimien oma epidemiologi vastaa tartuntojen estämisestä taisteluharjoituksissa.

– Yksi kollega oli samassa kertausharjoituksessa ja ihmetteli, jos korona siellä pääsisi leviämään. Luotan, että Puolustusvoimat on hyvin tarkkaan harkinnut, miten koronan kanssa toimitaan.

Mäntymaa huomauttaa, että varusmiehet ovat loistaneet poissaolollaan tartuntatilastoissa, vaikka Kymenlaaksossa on isoja varuskuntia.

Aiemmin syksyllä Karjalan prikaatissa on todettu useita koronatartuntoja.

– Tartunnan saaneet ja altistuneet on välittömästi pystytty eristämään, eivätkä tapaukset ole levinneet laajemmaksi epidemiaksi, esikuntapäällikkö Juhana Skyttä sanoi viime viikolla.

Voit keskustella aiheesta 3.12.2020 klo 23 asti.

Lue seuraavaksi