1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuulaismies sai koronatartunnan Stora Enson työmaalla, kritisoi yhtiön vaiteliaisuutta koronatilanteesta: "Tuntuu välinpitämättömältä"

Aliurakoitsijalle työskentelevä mies olisi kaivannut lisää viestintää, mutta Stora Enson mukaan vastuu on työnantajilla.

koronapandemia
Stora enson lippu
Jutussa haastateltu kainuulainen mies epäilee saaneensa tartunnan toisen aliurakoitsijan palveluksessa olevalta työntekijältä Stora Enson tehdasalueella. Kuvituskuva.Timo Nykyri / Yle

Stora Enson Oulun-tehdasalue on osoittautunut suureksi koronatartuntojen lähteeksi sekä Oulussa että sen ulkopuolella. Tällä hetkellä tehtaan tartuntaryppääseen liittyy noin 150 koronavirustartuntaa.

Yksi tartunnan saaneista on kainuulainen mies, joka työskentelee Stora Enson tehtaalla aliurakoitsijan palveluksessa. Mies esiintyy nimettömänä tässä jutussa, koska pelkää leimautumista.

Hän kertoo saaneensa tiedon altistumisestaan 20.11. Testiin hän meni tiistaina 24.11.

– Kainuun keskussairaalaan oli vaikea päästä testiin, koska olen oireeton.

Hänellä todettiin koronatartunta. Se on kuitenkin ollut koko ajan oireeton, ja nyt miehen karanteenikin on jo päättynyt.

Tartunnan saanut olisi toivonut enemmän viestintää

Altistumisestaan hän sai tiedon työnantajaltaan eli Stora Enson aliurakoitsijalta. Työnantaja soitti ja kertoi hänelle, että samalla tehdasalueella työskentelevällä henkilöllä, jonka kanssa mies oli ollut tekemisissä, oli todettu tartunta. Tämä henkilö työskenteli eri aliurakoitsijalle kuin kainuulaismies.

– Poistuin heti välittömästi työmaalta, kainuulaismies kertoo.

Mies kritisoi sitä, että hän ei ole saanut tietoa Stora Enson koronatilanteesta muuta kuin median kautta. Myöskään media ei juuri kertonut Stora Enson tartunnoista ennen viime viikon loppua, koska tietoa altistumisten ja tartuntojen laajuudesta ei kerrottu.

Lue lisää: Kysyimme, miksi Stora Enso tiedotti koronaryppäästä vasta kymmenien tartuntojen jälkeen – viestintäjohtaja "Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista"

– Eihän minulla ole tarkkaa tietoa mistään koronaan liittyvästä Stora Enson tehtaalta, kainuulaismies sanoo.

Erityisesti miehen kritiikki kohdistuu Stora Ensoon, joka ei ole ollut häneen lainkaan yhteydessä altistumisen tai tartunnan jälkeenkään.

– Tuntuu välinpitämättömältä, kun ei ole minkäänlaista viestintää.

Hän on ollut yhteydessä muihinkin tehtaalla sairastuneisiin.

– Työkavereilla on ollut vakavat oireet, eikä Stora Enso ole ollut heihinkään yhteydessä. Heitä on varmasti niin paljon, kymmeniä.

Miehen työnantaja eli aliurakoitsija on ilmoittanut miehelle hänen altistumisestaan ja lisäksi tehtaan muuttuneista sisäänpääsykäytännöistä.

Stora Ensolta kommentoidaan, että he ovat tiedottaneet esimerkiksi koronaan liittyistä turva-asioista aliurakoitsijoille, joilla on vastuu tiedottaa eteenpäin.

– Juridisesti se on niin, että työnantajalla on vastuu työntekijöistään. Stora Ensolla ei ole samanlaista suhdetta kuin työnantajalla, sanoo tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

Stora Enson Oulun-pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen ei halua kommentoida Stora Enson viestintää aiemmin, mutta sanoo, että hän on tällä hetkellä tyytyväinen sekä viestintään että yhtiön toimiin.

Stora Enson tartunnat heijastuvat Kainuun koronatilanteeseen

Oulun tartunnat näkyvät kiihtymisvaiheessa olevassa Kainuussa. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari summaakin, että viimeisen kahden viikon 23:sta tartunnasta 16 on tuliaisia Stora Ensolta.

Kainuulaismiehen karanteeni päättyi 30.11. Keskiviikkona 2.12. hän yritti palata Stora Ensolle, mutta se ei onnistunut, sillä hänellä ei ollut näyttää portilla todistusta, että on tervehtynyt ja suorittanut vaadittavan karanteenin.

Nyt mies odottaa lääkäriltä virallista todistusta, että pääsee takaisin tehdasalueelle.

Oletko sinä saanut tartunnan Stora Enson työmaalla? Voit ottaa Yleen yhteyttä kokemuksistasi osoitteeseen oulu@yle.fi.

Lue seuraavaksi