1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Kataja

Tällainen on Pekka Katajan murhan yrityksestä epäiltynä vangittu videobloggaaja ja Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtaja

Torssonen sekä vuonna 1979 syntynyt videoblogisti kiistävät olevansa missään tekemisissä rikoksen kanssa.

Teemu Torssonen (oik.) kuvattiin 16. lokakuuta, kun hän osallistui videoyhteyden välityksellä vangitsemisensa uudelleenkäsittelyyn. Vasemmalla asianajaja Kaarle Gummerus. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Ainakin yksi epäilty saattaa jäädä tunnistamatta Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnassa. Poliisilla on vielä tammikuun alkupuoli aikaa tehdä esitutkintapöytäkirjaa ja selvittää mahdollisten tekijöiden henkilöllisyyksiä.

– Käsityksemme on yhä se, että tekoon osallinen henkilö tai osallisia henkilöitä on edelleen vapaana, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 9. helmikuuta 2021. Luodon mukaan poliisi ei aio hakea siihen uutta pidennystä, joten tutkinta on saatava valmiiksi tammikuussa. Samalla poliisi yrittää yhä saada kiinni kateissa olevat epäillyt.

Mikäli uusia epäiltyjä ilmaantuu syyteharkinnan aikana tai myöhemmin, asia käsitellään heidän osaltaan erikseen.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja on kertonut, että kaksi tuntematonta miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa kotiovella ja hakkasi häntä jollakin kovalla esineellä. Keskusrikospoliisi tutkii 17. heinäkuuta 2020 Jämsänkoskella tapahtunutta hyökkäystä murhan yrityksenä.

Teosta epäiltynä vangittiin syyskuussa Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen. Torssonen kuuluu Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmään. Hän kiistää osallisuutensa tekoon.

Puolustuksen mukaan Torssonen on pystynyt aukottomasti osoittamaan, että ei ole ollut paikalla Katajan pahoinpitelytilanteessa. Tutkinnanjohtaja Luoto ei vahvista väitettä tai ota kantaa siihen, mikä Torssosen epäilty rooli on.

Vangittuna Torssosen tukija ja videoblogisti

Lokakuussa Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi vuonna 1979 syntyneen miehen epäiltynä Pekka Katajan murhan yrityksestä. Hän on kirjoilla Tuusulassa.

Mies on Torssosen tuttava ja poliittinen tukija. Kun Torssonen tiedotti lähtevänsä mukaan eduskuntavaaleihin loppuvuodesta 2018, miehen etunimi ja puhelinnumero olivat esillä tiedotteessa. Eduskuntavaalikampajassa hän toimi Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

Miehen vangitsemisen jälkeen hänen nimensä ja puhelinnumeronsa katosivat kaikista yhteyksistä Torssosen sivuilla.

Vuonna 1979 syntynyt mies on kertonut toimivansa luennoitsijana ympäristöjohtamisen ja kestävän kehityksen aiheista.

Mies on julkaissut englanninkielisiä videoita äärioikeistolaisella sivustolla, jota pitävät yllä yhdysvaltalaiseen alt-rightiin ja uusnatseihin linkittyvät henkilöt.

Epäillyllä ei ole rikostaustaa

Epäillyn avustaja ei kommentoi päämiehensä asiaa millään tavalla.

Ylen tietojen mukaan epäilty on tutkinnassa koko ajan kiistänyt olevansa asian kanssa missään tekemisissä. Miehen ainoa rikostuomio on yliopeudesta annettu tuomio törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hän on useasti vaatinut vangitsemisensa uudelleenkäsittelyä ja kannellut vangitsemisesta hovioikeuteen kerran.

Vaasan hovioikeus salasi kantelun sisällön. Sovellettujen lainkohtien perusteella hovioikeus katsoi, että epäillyn vangitsemiselle on perusteet eikä vangitseminen ole suhteellisuusperiaatteen vastaista.

Jouluna ei vangitsemiskäsittelyjä

Sekä Torssonen että vuonna 1979 syntynyt mies ovat yhä tutkintavankeudessa.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan jouluksi ei ole tulossa vangitsemisasioiden uudelleenkäsittelyjä Katajan jutun tutkinnassa. Poliisi ei myöskään ole esittänyt uusia henkilöitä vangittavaksi.

Luodon mukaan uusia kiinniottoja ei ole tehty.

Lue lisää:

Puolustus: Murhan yrityksestä vangittu Teemu Torssonen ei ollut Pekka Katajan asunnolla – Poliisi: Rikos on erityisen suunnitelmallinen

Pekka Kataja helpottui vangitsemisista, mutta uskoo tapaukseen liittyvän muitakin henkilöitä – "En olisi ikinä uskonut, että joku yritetään murhata tällaisen syyn vuoksi"

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran