1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotteista odotetaan tarkempia ohjeistuksia – pohjalaissairaaloissa ensivaiheen rokotusvalmius on hyvä

Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasan sairaanhoitopiirissä luotetaan koronarokotusten kylmäketjun ja muun logistiikan toimivuuteen.

koronarokote
Koronatestausopaste Vaasan Keskussairaalassa
Koronarokotteen tuloon varaudutaan jo pohjalaismaakunnissa.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä odotetaan vielä THL:n tarkempia linjauksia ja ohjeistusta koronarokotusten aloittamisesta. Valmisteluihin vaikuttavia asioita ja yksityiskohtia on useita ja niihin kaivataan vielä lisäselvyyttä.

Vaasasta kerrotaan, että linjaukset ja ohjeet tulevat sairaanhoitopiireille ERVA-alueiden kautta. THL:n informaatio tältä viikolta on kuitenkin sisältänyt jo tietoa mm. rokotteen pakkauskoosta sekä sen laimennustarpeesta.

Edes tulevan rokotteen jakeluun tulevia määriä ei vielä pystytä sanomaan, mutta odottavissa on, etteivät määrät ole suuret, sanoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Rokotteen ensimmäisen erän jakautuminen alueittain tai eri alueille tulevat rokotemäärät eivät tällä hetkellä ole tiedossa. Salosen mukaan pieni määrä rokotetta on joka tapauksessa helppo jakaa.

Lue seuraavaksi: Kuinka annetaan kymmeniä tuhansia koronarokotteita lyhyessä ajassa? Johtajalääkäri kertoo, miten Helsinki aikoo toimia: "Varaudumme, että siitä tulee käsirysyä"

Aiempaa kokemusta ei ole

Koronarokotusten valmistelun suunnittelussa ei voida hyödyntää aiempien rokotusten kokemuksia, esimerkiksi sikainfluenssaan jaettu rokote oli ns. tavallinen rokotus, kun taas koronarokote vaatii erilaista käsittelyä ja kylmäkuljetusta.

– Se aiheuttaa rajoituksia siihen, miten ja missä rokottamista voidaan toteuttaa, sanoo Salonen.

Varmaa on tällä hetkellä se, että jos rokotetta saadaan, se tullaan jakamaan eteenpäin pohjalaisten keskussairaaloiden sairaala-apteekkien kautta. Syy tähän on, että nyt julkisuudessa esillä olleet mahdolliset ensimmäiset rokotteet ovat syväkylmäsäilytettäviä ja lisäksi käyttöön annosteltavia.

Logistiikkaketjun uskotaan toimivan ensivaiheen rokotuksissa.

Riittääkö rokottava henkilökunta

Joukkorokottamisia tuskin koronarokotteen osalta nähdään.

– Joukkorokottamisia ei voida käyttää, vaan varautuminen tehdään samoin kuten influenssarokotusten kanssa on tänä syksynä toimittu eli yksilöllisesti, toteaa ylilääkäri Matti Rekiaro Etelä-Pohjanmaa perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksiköstä.

Toinen syy sille, miksi joukkorokotuksiin ei lähdetä, voisi olla ensivaiheen rokotteen rajattu saatavuus.

Molemmissa sairaanhoitopiireissä nähdään hyvät edellytykset Covid19-rokotusten onnistuneelle jakamiselle.

– Ainoa ongelma voisi muodostua rokottajien riittävyydestä tapauksessa, jossa sairaanhoidon henkilöstöä olisi paljon sairastuneena, sanoo Rekiaro.

Rekiaron mukaan yhteistyö keskussairaalan ja terveyskeskusten välillä on toiminut hyvin ja jopa tiivistynyt korona-aikana.

Rokottaminen alkaa rajatusti

Alustavasti nähdään, että rokotukset alueella alkavat terveydenhuollon siitä henkilöstöstä, joka on tekemisissä koronapotilaiden kanssa, kuten vuodeosastojen ja päivystysten työntekijät.

Seuraavana todennäköisimmin tulevat vuoroon ikäihmiset, eli etenkin ne asumispalveluiden asukkaat, joilla on riski vakavimmille taudin oireille. Rokotuksia tarjottaneen myös heitä hoitavalle henkilökunnalle.

Sitten voisivat olla vuorossa muu terveydenhuollon henkilöstö, poliisi, palokunta ja vähitellen muu väestö sovitun mallin mukaan.

Molemmista pohjalaisista sairaanhoitopiireistä muistutetaan, että rokotus on kansallinen kysymys, joten on luonnollista, että ohjaus tapahtuu ylempää, eikä sitä pohdita jokaisessa sairaanhoitopiirissä erikseen.

Molempien pohjalaispiirien edustajat ovat yllättyneitä rokotteen nopeasta edistymisestä.

Lue seuraavaksi:

THL kertoi koronarokotteen kehityksen tilanteesta ja koronarokotteiden hankinnasta Suomeen – Nohynek: "Odotamme kuin kuuta nousevaa rokotteen myyntilupaa"

Ensimmäinen koronarokote sai käyttöluvan Britanniassa, ensimmäiset rokotukset käynnistyvät ensi viikolla – katso rokotteen hyväksyneen viranomaisen info

Lue seuraavaksi